Medicii de familie refuză să distribuie pastilele de iodură de potasiu achiziționate de autorități deoarece această activitate, de care ar trebui să se ocupe farmaciștii, le-ar bloca în totalitate munca din cabinete. Specialiștii sunt nemulțumiți de această măsură adoptată de Ministerul Sănătății și susțin că le-a fost impusă fără să fie consultați în prealabil.
„Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate”, atrag atenția aceștia.
Reprezentanții patronatelor medicilor de familie spun că o astfel de decizie este similară cu cea potrivit căreia tot ei sunt cei care distribuie tichetele de masă persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 în cabinete. Astfel, acest ultim anunț îi determină să facă un apel de urgență pentru a fi modificate procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, „înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară”. Specialiștii mai atrag atenția că decidenții din sănătate trebuie să respecte dreptul cetățenilor la asistența medicală primară, fără ca medicina de familie să fie pusă în rolul „distribuitorilor de medicamente”.
Citește și Câți bani primește medicina de familie în 2022?
În poziția transmisă public, medicii mai spun, tot cu titlu de exemplu, că procedura de acordare a tichetelor persoanelor vaccinate, prin documentația ce trebuie întocmită, încarcă și mai mult atribuțiile administrative ale medicilor de familie.
„În aceste condiții medicii de familie nu-și pot exercita profesia, fiind blocați de birocrația instituită de actele normative ce le reglementează activitatea. (…) Pe lângă toate acestea, iată că acum se intenționează distribuirea unor medicamente de către medicii de familie, în condițiile în care aceștia nu sunt furnizori de astfel de produse”, se mai arată în sursa citată.
Cum ar putea fi distribuite pastilele de iodură
Medicii de familie au explicat și care este modalitatea în care urmează să fie distribuite pastilele în următoarea perioadă, dacă procedura va fi pusă în practică. În țara noastră există un număr de aproximativ 10.000 de medici de familie, furnizori de servicii de asistență medicală primară care au contract cu casele județene de asigurări de sănătate. Pe liste lor sunt înscriși în jur de 16 milioane de pacienți.
Iar durata estimată pentru a fi distribuite comprimatele este de 3 săptămâni. La un număr mediu de 2.200 de pacienți înscriși pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să fie distribuite pastile unui număr de aproximativ 150 de pacienți, la 5 minute pentru fiecare. Astfel, rezultă un program de 12,5 ore pe zi, dedicat exclusiv acestei activități.
„În cabinetele de medicină de familie există un medic și un asistent medical, care trebuie să asigure, conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate, un program de consultații zilnic de minim 5 ore la cabinet și 2 ore de consultații la domiciliu, în medie 35-40 de consultații pe zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore /zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un „minim efort” din partea medicilor de familie”, mai spune comunicatul specialiștilor. Modalitatea de lucru menționată demonstrează că ar fi blocată complet activitatea din cabinete, mai spune sursa citată.
„Medicii specialiști de medicină de familie sunt eminamente furnizori de servicii medicale, iar serviciile farmaceutice, așa cum este și distribuirea medicamentelor, aparțin exclusiv profesiei de farmacist”, au încheiat aceștia.
Te-ar putea interesa și Personalul medical angajat temporar în pandemie rămâne în funcție 90 de zile. Angajarea permanentă va fi posibilă după examen
Ce a spus ministrul Sănătății
Poziția publică a reprezentanților patronatelor medicilor de familie a venit ca urmare a declarației lui Alexandru Rafila, potrivit căreia se încearcă identificarea unei soluții pentru a fi împărțite populației pastilele de iodură de potasiu.
„O să vedem dacă putem găsi o formulă prin intermediul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă să le distribuie ei către medici de familie. În HG care prevede modul de distribuire, responsabilităţi au şi prefecturile şi unităţile ISU. Într-un judeţ, în general, nu există mai mult de 300 de medici de familie. Planificarea şi organizarea distribuţiei se va întâmpla săptămâna viitoare. Dacă Antibiotice Iaşi a reuşit în două săptămâni să le producă şi să le şi distribuie până la Direcţiile de Sănătate Publică, şi noi trebuie să facem acelaşi lucru încât să adoptăm legislaţia necesară şi să începem activitatea de distribuţie”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.