Federația „Solidaritatea Sanitară” cere ca toate salariile de bază să fie calculate în funcție de salariul minim

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere ca toate salariile de bază să fie calculate în funcție de salariul minim

Calculul tuturor salariilor de bază ale angajaților din sistemul de sănătate, în funcție de salariul minim din România și raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de bază în plată. Acestea sunt cerințele pentru autorități formulate de reprezentanții sindicatului Federația „Solidaritatea Sanitară”. Într-un comunicat publicat și pe rețelele sociale, Federația a solicitat în mod public Guvernului României intervenția „de urgență pentru sprijinul profesioniștilor din sistemul public de sănătate”. 

„În contextul inflației galopante tot mai mulți lucrători din sănătate alunecă în zona sărăciei salariale, veniturile salariale obținute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supraviețuirii”, se arată în mesajul Federației. 

Citește și Sesiuni de instruire privind noțiunile de igienă pentru angajați. Medicii vor susține sesiunile

Sursa citată mai subliniază că într-o astfel de situație se află și angajații care își desfășoară activitatea în condiții de muncă periculoase sau deosebit de periculoase, aceștia lucrând chiar și noaptea sau în zilele libere legale. Acestei situații se adaugă și faptul că vorbim despre profesioniști deja epuizați după doi ani de pandemie, iar puterea de cumpărare, care a scăzut dramatic, le-a accentuat problemele și le-a scăzut capacitatea de muncă. 

Având în vedere aceste condiții, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Executivului să adopte în regim de urgență următoarele trei măsuri:

  • calculul salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din sănătate prin raportarea coeficienților de ierarhizare prevăzuți în Legea salarizării; de asemenea, aici aceștia mai subliniază că activarea mecanismului de raportare a tuturor salariilor de bază la cel minim brut pe țară, prin intermediul coeficienților de ierarhizare, constituie cea mai bună soluție în actualul context. Această soluție permite, arată sursa citată, rezolvarea unei bune părți din problema inechităților salariale, dar și un mecanism care ar putea opri scăderea accelerată a salariului real. 
  • creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, cel puțin la nivelul aferent actualizării acestuia cu rata inflației
  • raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de bază în plată.

Te-ar putea interesa și Peste 3000 de cabinete medicale din domeniul rural vor fi dotate la standarde europene

„Amintim guvernanților că „armata în alb” pe care o reprezintă profesioniștii din sănătate se află de peste doi ani mobilizată în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Această luptă nu s-a finalizat, ci se desfășoară în continuare, atât pe „frontul” pacienților infectați SARS-CoV-2 cât și pe cel al patologiei post-COVID-19”, mai arată Federația. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment