Medicii de familie plătesc din buzunar dozele de vaccin anti-Covid19 expirate sau nefolosite dacă pierderile ajung la 50%

Medicii de familie plătesc din buzunar dozele de vaccin anti-Covid19 expirate sau nefolosite dacă pierderile ajung la 50%

Medicii de familie vor plăti din propriul buzunar dozele de vaccin anti-Covid19 expirate sau nefolosite dacă pierderile din cabinetele lor ajung la 50% din stocul total. Anunțul vine de la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a anunțat că lucrează la un act normativ în acest sens. 

„Încercăm foarte rapid să reparăm acest lucru printr-un ordin de ministru care să genereze o mult mai mare flexibilitate, să ridicăm pe întreg lanțul acceptabilitatea pierderilor la 50%. E o măsură pe care o vom lua chiar acum. Acesta este un element”, a declarat Alexandru Rafila, la ultima conferință de presă. Tot pentru a limita pierderile, ministrul Sănătății a anunțat că mai au în vedere o propunere care, însă, va fi la nivel de „sugestie”.

„Cel de-al doilea element pe care îl sugerăm, și sperăm să nu primim critici din cauza lui – dacă e un medic în contract pentru vaccinare poate să vaccineze și pacienții altui coleg, să nu se arunce dozele. Pentru că se pot asocia doi-trei medici de familie, care să trimită la unul dintre ei pacienții care urmează să se vaccineze. Pentru că, într-adevăr, indiferent de context, cred că o ergonomie a vaccinării e necesară. Știm că aceste vaccinuri sunt multi-doze, că au o durată de stabilitate limitată, tocmai din cauza asta încercăm să oferim o soluție, inclusiv juridică, astfel încât să nu penalizeze medicii de familie, dar și să încurajeze – apropo de asocierile care ar putea să existe”, a mai explicat acesta. 

Citește și Spitalele vor primi peste 150 de milioane euro pentru a reduce riscul infecțiilor nosocomiale

De menționat este că pragul de 50% din pierderi va fi aplicat doar pentru dozele împotriva virusului Sars-CoV2, nu și pentru celelalte vaccinuri existente în cabinetele medicilor de familie.

Rafila a explicat și motivul: „Una e să discuți de vaccinuri multi-doză, cu stabilitate limitată, alta este să discuți de vaccinul mono-doză. Acolo nu ai de ce să ai pierderi. Vaccinul este mono-doză și poți să-și programezi cu mare exactitate momentul în care o persoană urmează să fie vaccinată”. 

Vaccinurile împotriva virusului Sars-Cov2 sunt multi-doză (Pfizer – 6 doze, Moderna – 10 doze, AstraZeneca – 10 doze), ceea ce înseamnă că odată deschise pachetele, toate trebuie administrate pacienților. Însă, în ultima perioadă, a scăzut drastic numărul persoanelor care se vaccinează zilnic.

Te-ar putea interesa și Ghidul Beneficiarului: Cum pot obține cabinetele de planificare familială echipamente și renovare gratuite

De la 1 iulie, vaccinarea anti-Covid19 se realizează doar în cabinetele medicilor de familie, potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății.  Iar același ordin arată că medicii de familie riscă să plătească din buzunar vaccinurile, pierderile atingeau 25%. Drept urmare, au fost voci din rândul medicilor de familie care au subliniat că acest prag ar descuraja profesioniștii să se alăture campaniei de vaccinare. 

Ești medic de familie și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment