Propunere controversată la Timișoara: medicii să fie monitorizați cu brățări electronice

Propunere controversată la Timișoara: medicii să fie monitorizați cu brățări electronice

Conducerea Spitalului Municipal Timișoara a decis introducerea unui sistem de monitorizare electronică a personalului prin purtarea unor brăţări electronice cu ajutorul cărora activitatea medicilor şi asistentelor să poată fi controlată. Sistemul ar fi trebuit să fie deja funcţional, dar aplicarea lui a fost amânată. Însă, pe holurile unității medicale, aparatura necesară monitorizării a fost instalată. Sistemul este închiriat de la o firmă privată, serviciile fiind plătite lunar de către spital. Inițiativa conducerii a stârnit reacții de indignare din partea medicilor, care consideră măsura un abuz.

Citește și Metodologia pentru serviciile farmaceutice a fost publicată în Monitorul Oficial

Cum justifică managerul spitalului această decizie?

Managerul Spitalului Municipal din Timișoara, Daniel Malița, și-a motivat decizia prin obietivul de a reduce risipa și a motiva personalul, potrivit Adevărul. „Sistemul nu monitorizează personalul, ci spațiile. Personalul are un dispozitiv electronic pe care îl poartă, care nu iradiază, nu înregistrează. Vrem să vedem cât de repede se deplasează, cât de des merg la patul bolnavului”, afirmă acesta.

Conducerea spitalului se apără și spune că decizia implementării acestui sistem vine doar ca urmare a respectării unor cerințe legale. ”Echipamente de protecție există la Spitalul Municipal Timișoara, dar ceea ce am urmărit întotdeauna este să limităm risipa. Cadrele medicale și angajații toți primesc atâtea măști în 24 de ore cât au nevoie. Nu vom oferi măști să poată fi luate acasă, fiindcă spitalul face eforturi financiare foarte mari să le obțină. Încercăm să gestionăm resursele pe care le avem cât mai rațional. Au fost și sunt echipamente de protecție cât este nevoie și facem toate eforturile să le asigurăm în continuare cât mai bine”, a declarat Daniel Malița, citat de publicația locală Ziua de Vest.

Sindicatele consideră această decizie un abuz asupra specialiștilor medicali

Reprezentanții Cartel ALFA au reacționat imediat. Ei consideră că această acţiune la nivelul Spitalului Municipal Timişoara reprezintă un abuz al conducerii asupra angajaţilor, este un gest iresponsabil prin care se irosesc resurse publice şi aşa extrem de reduse, ducând inclusiv la erodarea încrederii între pacienţi şi personalul medical, între angajaţi şi între angajaţi şi conducerea instituţiei.

Confederația sindicală Cartel Alfa mai susține că această acţiune este pusă în aplicare de conducerea spitalului fără transparență şi prin ignorarea dispoziţiilor legislaţiei naţionale, cât şi a directivelor europene cu privire la drepturile şi protecţia angajaţilor la locul de muncă. În plus, având în vedere contextul pandemiei, în care resursele alocate pentru sănătatea publică se află mult sub cota de avarie, o asemenea cheltuială este complet aberantă şi în contrasens cu nevoile reale ale pacienţilor şi ale personalului medical.

Pe de altă parte conducerea spitalului susține că totul a fost transparent făcut și s-au respectat prevederile legale. ”Practic noi am respectat niște cerințe legale. Totul este transparent, vrem să intrăm într-o lume civilizată”, susține managerul Spitalului Municipal Timișoara.

Te-ar putea interesa și 10 spitale din București vor să-și modernizeze instalațiile și accesează fonduri europene

Ce costuri implică proiectul de monitorizare a medicilor

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA atenționează că, în prezent, pentru cele trei secţii, costurile se ridică la aproximativ 6.000 de euro pe lună.  Spitalul are însă în total 23 de secţii, care îşi desfăşoară activitatea în 14 clădiri, astfel încât, extinderea sistemului, aşa cum se doreşte, ar crește costurile la peste 20.000 de euro pe lună.

Deși managementul spitalului din Timișoara susține că nu este nevoie de obținerea vreunui aviz din partea sindicatului, reprezentanții Cartel ALFA spun că acest sistem nu își are rostul. ”Cu ce ajută în mod concret înregistrarea electronică a prezenţei sau traseului unui angajat prin spital, dacă acest sistem de monitorizare de fapt nici nu se substituie sistemului de pontaj, sigurul cu valoare legală, ci îl dublează? Cinismul situaţiei este exprimat inclusiv în „argumentul” conducerii, că prin acest sistem se monitorizează “inclusiv orele suplimentare”, care conform dispoziţiilor legale, nici nu se plătesc”,  se arată în comunicatul Cartel Alfa.

Citește și CMR va susține sancționarea medicilor ce transmit teorii false

”Cât de relevantă este înregistrarea vitezei de reacţie a unui medic, dacă paturile pacienţilor nu sunt dotate cu butoane de panică, prin care să se poată solicita rapid ajutorul unui cadru medical? Cum poate acest sistem să “meargă bine şi să dea randament” (în cuvintele managerului spitalului) dacă se direcţionează inutil resurse financiare, prin care s-ar putea în schimb îmbunătăţi serviciile acordate pacienţilor? Spre exemplu, în maternitate nu există de câteva luni nici vată, nici tampoane, însă toate încăperile au fost împânzite deja cu dispozitive de urmărire – inducând un stres suplimentar pacientelor, care cred că sunt filmate la consultaţii”, mai atenționează Cartel ALFA.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment