Conferința Leaders in Healthcare România 2021 – gânduri de facilitator

Conferința Leaders in Healthcare România 2021 – gânduri de facilitator

S-a încheiat conferința ”Liderilor în îngrijirea sănătății” 2021. Un an spectaculos aș spune dacă nu am fi implicați. O conferință a profesioniștilor redutabili, persistenți în performanța, curajul, creativitatea și în credințele lor indiferent de vremuri. 

Am facilitat două conversații între medici experți: ”Ce impact are coaching-ul executiv în criză medicală” și ”Medici în dificultate – cum putem sa îmbunătățim starea de bine”

Iată cele mai valoroase gânduri împărtășite de experții participanți la conversații:

  • Cea mai frecventă procedură medicală e comunicarea între noi, între noi și pacienții noștri, între noi și șefii noștri. Nu e nici chirurgia endoscopică și nici biopsia craniană. (Prof. Dr. Simona Rednic)
  • Cum facem să nu se mai sinucidă medicii tineri?, Cum creștem înțelegerea reciprocă a nevoilor și respectul reciproc între specialități? (Prof. Dr. Doina Cosman) 
  • Bullying-ul profesional precum și lipsa evaluării oneste a performanței profesionale pot deteriora notabil starea de bine a medicilor (Dr. Mihai Bran)    
  • Stările conflictuale, agresivitatea și violența, sunt generate în cea mai mare măsură de pacienți sau aparținători ostili dar sunt prezente deopotrivă și între colegi, medici, asistente, șefi și deteriorează într-o măsură importantă calitatea vieții profesionale în îngrijirea sănătății (Dr. Nicolae Rednic)

Provocați să aleagă între profesionalism și eroism în medicină, experții participanți au preferat profesionalismul  în locul eroismului. Investiția în antrenamentul specializat al grupurilor de lucru, asumarea limitelor personale, a deciziilor dificile și a răspunderii dau o imagine mai avantajoasă și mai actuală a profesiei de medic, în locul etichetării publice și nespecifice ca și ”eroi”. 

De altfel, cercetările Dr. Robert Hogan referitoare la impactul în organizații ale comportamentelor liderilor, l-au făcut să afirme că ” vremea liderului – erou carismatic a apus. Acum este dovedit că soarta organizațiilor pe termen lung este mai bună cu lideri profesioniști, modești și integri”.  

Desigur că lipsa resurselor materiale și de personal din spitale, votată de audiență ca un element important pentru deteriorarea stării generale de bine, consider că poate agrava toate aceste dificultăți,  irosește energia personală, favorizează burnout-ul.

Citește și Cât de important este coaching-ul medical în vreme de criză

Ce se află în controlul nostru? 

Conceptele pragmatice ale psihiatrului vienez Alfred Adler au fost integrate în următorul secol inclusiv în psihologia organizațională sau coaching-ul executiv pentru optimizarea la toate nivelurile a capabilităților de conducere a oamenilor. Pe conceptele sale se bazează ideea că ”oamenii sunt natural creativi, au resurse și sunt întregi. Nu sunt frânți și nu au nevoie să fie reparați. Tot ceea ce au nevoie există în interiorul lor și au abilitatea să își depășească propriile circumstanțe”.  

Experții participanți la conversații au agreat că există cunoaștere și există servicii specializate pentru creșterea rezilienței și a stării de bine individuale a personalului medical. Consider însă, de asemenea esențială, recunoașterea cu onestitate a problemelor și accesarea la timp a serviciilor profesionale supraspecializate. Dr. Mihai Bran a spus că toate acestea încep cu o conversație onestă cu tine însuți.

Din perspectiva mea, reziliența individului nu este suficientă în medii de muncă complexe și solicitante cum este și îngrijirea sănătății. Liderii de la fiecare nivel sunt responsabili și de investiții în așa-numita reziliența structurală, a grupurilor lor interprofesionale. Este esențială investiția în antrenamentele comportamentale personalizate ale grupurilor interprofesionale  medicale pentru optimizarea aptitudinilor organizaționale în vederea creșterii performanței sau a limitării irosirii energiei oamenilor talentați.

Dr. Iulia Deac furnizează servicii de coaching executiv pentru lideri în îngrijirea sănătății și cursurile online ”Discipline de Lider în medicină”, pentru dezvoltare de competențe de coaching ale liderilor conform cu standardele ICF dar și de competențe de influență, gestionare a conflictelor și de negociere. Iulia are o experiență diversă în îngrijirea sănătății ca medic, manager – coach și dezvoltator de business pentru două companii bazate pe cercetare-dezvoltare și inovare. Sună la 0725933736 și vorbește direct cu Iulia despre ce anume poate face un proces de coaching executiv pentru tine și pentru echipa ta medicală. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Iulia Deac

Iulia Deac este medic, certificată în coaching executiv de către Center for Executive Coaching SUA, în managementul schimbării și al performanței de către The Open University Anglia și ca expert achiziții publice. Iulia are o experiență de 6 ani in managementul oamenilor și coaching dinamic în industria farma, 5 ani dezvoltare de business în industria instrumentelor medicale, 4 ani medic rezident. Îi place să schieze, să alerge, și scrie poezii.

Facebook Comment