INTERVIU | Dr. Carina Dinu, medic specialist obstetrică-ginecologie: Conexiunea medic-specialitate nu este o alegere, ci mai degrabă o extensie a personalității tale

INTERVIU | Dr. Carina Dinu, medic specialist obstetrică-ginecologie: Conexiunea medic-specialitate nu este o alegere, ci mai degrabă o extensie a personalității tale

Examenul de specialitate reprezintă un moment definitoriu în cariera oricărui medic rezident. Este un test nu doar al cunoștințelor acumulate în ani de studiu intens și practică clinică, ci și al rezilienței, pasiunii și determinării de a excela într-un domeniu de o importanță crucială.

În acest interviu, stăm de vorbă cu Dr. Carina Dinu, medic specialist în obstetrică-ginecologie, care tocmai a trecut prin această etapă esențială a formării sale profesionale. Vom discuta despre provocările întâlnite pe parcursul rezidențiatului, modul în care s-a pregătit pentru examenul de specialitate și perspectivele sale asupra viitorului în acest domeniu atât de complex și frumos.

De ce ai ales această specializare?

Cred cu tărie că anumite specializări sunt pur și simplu parte din tine. Am avut șansa să cresc în contextul acestui domeniu, tatăl meu fiind de asemenea doctor obstetrician-ginecolog. Contactul cu această meserie încă din anii copilăriei a reprezentat un factor decisiv. Am simțit că este specializarea pe care aș practica-o din pură pasiune și care îmi este familiară la un nivel personal profund. Din perspectiva mea, conexiunea medic-specialitate nu este o alegere, ci mai degrabă o înțelegere a faptului că reprezintă o extensie a personalității tale. Ulterior, din ea se va naște conexiunea medic-pacient, pilon cheie al oricărei cariere medicale de succes.

Cum ți s-a părut perioada rezidențiatului?

Rezidențiatul în obstetrică-ginecologie este unul plin de provocări. Gărzile solicitante, intervențiile de urgență, caracterul imprevizibil al anumitor situații limită provoacă adesea rezidentul și imprimă o stare permanentă de alertă și atenție. Odată cu trecerea anilor, toate aceste etape devin “propriul manual de învățare”. Sunt de părere că teama de a greși este cel mai mare dușman al rezidentului și poate fi depășită doar prin asumare, curiozitate, repetiție și implicare. Toate răspunsurile sunt acolo unde ești dispus să investești timp. În ceea ce mă privește, abilitatea principală, din care ulterior s-au născut și celelalte, este aceea de auto-modelare. Am învățat să mă formez continuu, sau cel puțin să fiu într-o permanentă conștientizare asupra acestui subiect: perfecționarea.

Care au fost cele mai mari provocări?

Cele mai mari provocări au dat naștere celor mai frumoase experiențe. Din perspectiva personală, în orice carieră există un punct de la care se instalează un așa-zis “platou în învățare”. Diferit de la persoană la persoană, pentru mine a fost suficient de impactant încât să mă stimuleze spre noi experiențe. Așadar, în anul 4 am decis să îmi petrec câteva luni în India – la World Laparoscopy Center și în Franța la Centre International de Chirurgie Endoscopique, unde am cunoscut oameni extrem de profesioniști alături de care am învățat noțiuni practice și teoretice în domeniul laparoscopiei ginecologice.

Citește și: INTERVIU | Dr. Ioana Drăgan, medic specialist obstetrică-ginecologie: În meseria aceasta am mereu doi pacienți în grijă: mama și fătul

Cum te-a schimbat experiența de rezidențiat ca om?

Pentru cei ce i se dedică, medicina este o experiență formatoare și transformatoare. Specializarea obstetrică-ginecologie expune medicul la un dublu contact: atât cu cele mai frumoase momente din viața unei femei, cât și cu situații nefericite – cazuri oncologice avansate, depășite chirurgical. Este un domeniu contrastant care îți oferă șansa să lucrezi cu ființa umană de la primele momente de viață până la ultimele. Recunoștința, empatia, etica sunt valori pe care această meserie mi le-a întărit suplimentar. Partea umană a medicului este calea conexiunii cu pacientul și cu nevoile acestuia.

Cum a decurs pregătirea pentru examenul de specialitate?

Consider că un factor extrem de important este studiul pe tot parcursul rezidențiatului. Sunt multe momente în care suntem atrași de partea chirurgicală, acordând prioritate ei. Încă de la început am încercat să păstrez un echilibru între teorie și practică. Cu toate acestea, materia pentru examenul de specialitate a fost una extrem de stufoasă și complexă, greu de parcurs într-un timp limitat. Din experiența personală, abordarea din timp a pregătirii și schematizarea noțiunilor pe capitole sunt foarte importante. Cele mai multe dificultăți le-am întâmpinat în procesul de condensare și structurare a materiei. Examenul de specialitate reprezintă și începutul unei cariere de lungă durată, așadar concretizarea teoriei cântărește mai mult decât “short-term memory”.

În ce măsură au corespuns așteptările?

Colegii care au trecut prin acest examen m-au informat cu privire la etape și proces, deci în mare parte așteptările au fost aceleași cu cele întâlnite în cadrul examinării. Partea practică și de prezentare a cazurilor clinice au reprezentat cele mai imprevizibile puncte. Realizarea unei anamneze într-un timp limitat, efectuarea unui discurs coerent în fața unei comisii, abilitatea de concentrare și de gestionare a emoțiilor – toate acestea sunt factori importanți, puternic implicați în procesul de notare și examinare.

Citește și: INTERVIU | Dr. Bogdan Chirculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie: A invata constant este o caracteristica obligatorie in viata oricarui medic

Ce sfaturi ai pentru rezidenții care se pregătesc pentru examenul de specialitate?

Pentru fiecare rezident parcursul pregătirii examenului de specialitate este diferit. Fiecare se organizează în ritm propriu, dar cred că pregătirea din timp util, schematizarea informației generale și trecerea de cât mai multe ori prin materie sunt obiective esențiale. În ceea ce privește prezentarea cazurilor clinice, consider importantă pregătirea unui discurs de prezentare etapizat, logic și aplicabil posibilelor patologii. Consider că structurarea unui caz clinic reprezintă o valență importantă în orice tip de carieră medicală.

Cum vezi diferența între medic rezident și medic specialist?

Elementul pe care l-aș menționa din acest punct de vedere este responsabilitatea. Trecerea de la medic rezident la medic specialist vine la pachet cu asumarea pe deplin a propriilor acțiuni. Libertatea în decizii trebuie gestionată cu atenție și seriozitate și trebuie conștientizată cât mai precoce.

Care sunt planurile tale de viitor?

Cred cu tărie că o supraspecializare trebuie abordată la momentul oportun. Pe tot parcursul anului viitor voi efectua un curs hibrid de medicină materno-fetală, susținut de Fetal Medicine Barcelona, iar în ceea ce privește partea ginecologică – îmi doresc să aprofundez ramura de chirurgie laparoscopică. Proiectul personal Womanity, inițiat anul acesta, va prinde contur în anii ce urmează. Îmi doresc să creez un concept de sănătate a femeii bazat pe o perspectivă multidisciplinară, integrată.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment