Înscrieri la examenul pentru obținerea atestatelor de studii complementare | Cine poate participa

Înscrieri la examenul pentru obținerea atestatelor de studii complementare | Cine poate participa

Medicii, stomatologii și farmaciștii pot participa, în perioada 16 mai – 21 iunie la sesiunea de examen pentru obținerea atestatelor de studii complementare, organizat de Ministerul Sănătății. 

Potrivit unui anunț publicat pe pagina instituției, la această sesiune de examen pot depune dosare de înscriere candidații care încheie, până la data de 30 aprilie 2024, pregătirea teoretică și practică efectuată în mod expres pentru a obține aceste atestate. Toate probele vor fi găzduite de centrele universitare medicale în care a fost efectuată această pregătire. 

Candidații se pot înscrie până în data de 30 aprilie (inclusiv). Listele cu numele celor declarați admiși în urma analizării dosarelor, precum şi alte informații (preşedintele de comisie, locul, data şi ora de prezentare la examen) se vor afişa în data de 13 mai, pe site-ul Ministerului Sănătăţii  la rubrica – Concursuri şi examene naționale.

„La  fiecare probă de examen, candidații trebuie să obțină nota minimă de promovare, cu excepţia probelor de examen pentru care sunt precizate alte condiţii minime de promovare (calificativ admis/respins). În cazul în care la una din probele de examen nu se obţine nota minimă de promovare, candidatul este declarat nepromovat. Media finală minimă de promovare este 7,00”, este subliniat în anunțul examenului. 

Cine se poate prezenta la examen 

Este vorba despre un număr de 63 de examene de obținere a atestatelor, iar pentru fiecare dintre acestea sunt prevăzute criterii de înscriere, precum și modul de organizare a probelor. 

Câteva exemple de probe și criterii de înscriere: 

  • Pentru atestatul în Ultrasonografie generală nivel I+II – medicii şi absolvenţii facultăţilor de medicină cu drept de exercitare a profesiunii, care au absolvit programele de studii complementare în ultrasonografie generală cu durata de pregătire de 6 luni. 

Examenul va consta în trei probe:

– prima probă practică pe bolnav (eliminatorie, nota minimă de promovare este 6,00);

– proba teoretică scrisă, sub formă de test grilă, cu 50 întrebări cu răspunsuri multiple, tip complement simplu, din tematică;

– a doua probă practică de patologie ecografică pe videocasetă.

  • Pentru atestatul în Ultrasonografie obstetricală şi ginecologică – medicii specialişti sau primari obstetrică-ginecologie care au urmat o pregătire, cu durata de 3 luni.

Examenul va consta în patru probe:

  • proba practică – eliminatorie (calificativ admis/respins) de recunoaştere a unui element de anatomie ecografică fetală, anomalie fetală sau anatomie ginecologică (imagini furnizate de comisie);
  • proba scrisă tip grilă, cu 100 întrebări;
  • proba practică – de examinare a unui caz obstetrical sau ginecologic, formată din două probe notate separat:
  1. evidenţierea şi recunoaşterea unui organ matern (ficat, splină, rinichi, colecist, vezică urinară);
  2. evidenţierea şi recunoaşterea unor elemente fetale (inclusiv biometrie fetală) sau ale aparatului genital feminin, cu recunoaşterea elementelor de patologie;
  • probă practică – elaborarea unui buletin ecografic după examinarea unui caz obstetrical.

Iată un Checklist: ce poți face pentru a oferi cele mai bune tratamente pacienților tăi

  • Pentru atestatul în Chirurgie laparoscopică ginecologică – medicii specialişti sau primari obstetrică-ginecologie care au efectuat un program de pregătire teoretică şi practică cu durata de 6 luni.

Examenul va consta în:

– probă scrisă cu 10 subiecte dezvoltate general sau test grilă cu 60-100 întrebări (complement simplu și complement multiplu);

– probă practică de abilități: proba pe pelvitrainer/proba operatorie/video-discuție tehnici laparoscopice.

  • Pentru atestatul în Histeroscopie – medicii specialişti sau primari obstetrică-ginecologie care au efectuat o pregătire prin curs teoretic şi stagii practice, cu durata de 12 săptămâni.

Examenul va consta din două probe:

– probă scrisă cu 10 subiecte dezvoltate general sau test grilă cu 50 întrebări (complement simplu și complement multiplu);

– probă practică – proba de abilități/manualitate: proba pe pelvitrainer/proba operatorie/video-discuție tehnici histeroscopice.

  • Pentru atestatul în Colposcopie – medicii specialişti sau primari obstetrică-ginecologie care au efectuat  o pregătire prin curs teoretic cu durata de 6 săptămâni în centrele universitare medicale acreditate, urmat de un stagiu practic în care au efectuat minimum 300 de colposcopii sub supravegherea unui medic având această competență sau atestat.

Examenul va consta în două probe:

– probă scrisă cu 10 subiecte dezvoltate general sau test grilă cu 50 întrebări (complement simplu și complement multiplu);

– probă practică – proba de abilități/manualitate: proba clinică/proba video-interpretare imagini colposcopice.

Vezi care sunt Top 5 abilități pentru o carieră medicală strălucită

  • Pentru atestatul în Tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată (Fertilizare in vitro) – medicii specialişti sau primari în specialitatea obstetrică-ginecologie care au efectuat pregătire prin cursuri şi stagii practice cu durata de 4 luni (3 module).

Examenul va consta în trei probe:

– probă scrisă cu 10 subiecte dezvoltate general sau test grilă cu 60-100 întrebări (complement simplu și complement multiplu);

– probă clinică – evaluare și conduită cuplu infertil/conduita pe caz.

– probă practică – proba de abilități/recunoaștere imagini/interpretare investigații.

Mai multe informații pot fi obținute accesând linkul către anunțul Ministerului Sănătății.

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment