Planul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate, publicat de MS. Schimbările gândite pentru angajați

Planul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate, publicat de MS. Schimbările gândite pentru angajați

Planul Strategic Multianual pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate 2020 – 2030 a fost pus în transparență publică de Ministerul Sănătății. Concret, acest plan dezvoltat prin PNRR își propune să reprezinte un instrument care va crea baza pentru angajarea, păstrarea și dezvoltarea carierei personalului din instituțiile publice de sănătate. 

Pentru a implementa Planul Strategic, sunt avute în vedere o serie de principii, precum: motivarea angajaților din punct de vedere financiar (remunerarea performanței), acordarea de beneficii (apartament, comisioane de inserție etc.) profesional și social, distribuția echitabilă a resurselor umane în funcție de nevoile din teritoriu, promovarea colaborărilor internaționale etc. 

„Având în vedere impactul potențial al dezvoltării forței de muncă în sănătate, Planul Strategic Multianual pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate 2022-2030 este menit să îmbunătățească calitatea vieții prin asigurarea de disponibilitate și accesibilitate a lucrătorilor medicali necesare la locul potrivit, la momentul potrivit și la calitatea dorită, distribuția pe zone geografice și distribuția pe diferite specialități, împreună cu existența serviciilor medicale de calitate ridicată, care să fie accesate de către pacienți”, se arată în proiect. 

Totodată, este menționat că serviciile medicale de calitate sunt în strânsă legătură cu gradul de motivare al cadrelor medicale, dar și cu pregătirea acestora și competențele dobândite.

Citește și Personalități implicate în viața angajaților din sistem, incluse în Cartea de Onoare a Prietenilor Sănătății

Premisele Planului Strategic pentru Dezvoltarea Resurselor Umane

Pentru mulți ani, țara noastră a fost în mijlocul unei crize umane în sistemul sanitar, aspect care a condus la limitarea accesului populației la servicii medicale de calitate, se arată în nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii. 

Aceeași sursă mai arată că principala cauză pentru criza din sistem a fost migrația profesioniștilor: 47.500 de specialiști (medici, asistenți medicali și moașe, medici dentiști, farmaciști) au cerut în perioada 2010 – 2016 certificate de conformitate pentru a lucra într-unul din statele Uniunii Europene. Astfel, în 2016, mai lucrau în România 54.304 de medici, adică  o medie de 270 de medici la 100.000 de locuitori (media în UE era de 340 medici la 100.000 de locuitori). Însă România a recuperat acest deficit odată cu investițiile în infrastructura din sănătate și creșterile salariale din perioada 2016-2018. 

Cu toate acestea, chiar și în condițiile în care în ultimii 5 ani este observată o evoluție pozitivă din punct de vedere numeric a personalului medical, țara noastră se confruntă în continuare cu numeroase probleme în domeniul resurselor umane. 

De exemplu:

  • Discrepanțe majore privind distribuția geografică a medicilor în mediile urban și rural
  • Absența atractivității posturilor vacante din teritoriu pentru personalul medical
  • Numărul insuficient al medicilor de familie
  • Lipsa atractivității unei cariere în medicina primară (medicină de familie, medicină școlară, medicină comunitară) și distribuția inechitabilă a resursei umane din domeniu
  • Existența unor specialități cu deficit de personal (de exemplu: medicina de familie, genetică medicală, medicină sportivă, radioterapie etc.)
  • Dificultăți în încadrarea tinerilor medici specialiști după finalizarea rezidențiatului 
  • Pregătirea deficitari în timpul rezidențiatului
  • Număr mic de asistenți medicali absolvenți de studii superioare

„Punerea în aplicare a acestei strategii va determina o gestionare mai adecvată a informațiilor privind resursele umane din sistemul de sănătate, planificarea necesarului de resurse umane cat mai aproape de realitățile și provocările sistemului sanitar, îmbunătățirea calității activităților manageriale din sistemul de sănătate, o formare a personalului medical bazată pe competențe și obiective clare”, mai este subliniat în documentul citat. 

În același timp, mai este preconizată creșterea gradului de încredere al cetățeanului în sistemul de sănătate publică, dar este așteptată și creșterea atractivității în zone care în prezent nu prezintă interes pentru medici, farmaciști și asistenți medicali. 

Te-ar putea interesa și Peste 97% din rezidenți nu primesc tichete de vacanță din partea angajatorului. Care sunt motivele invocate de spitale

Planul de acțiuni 

Proiectul arată o serie de mai multe acțiuni, între care se regăsesc și următoarele:

  • Pilotarea unui sistem de salarizare a personalului medical în funcție de activitate (structurarea remunerației într-o componentă fixă, o componentă variabilă în funcție de activitate și o componentă ca pondere a contribuției echipei medicale din care face parte angajatul)
  • Elaborarea și monitorizarea unui sistem de indicatori de performanță pentru resursele umane din toate sectoarele sistemului de sănătate
  • Majorarea remunerației personalului de suport (personal auxiliar, TESA etc)
  • 5 planuri de acțiune pentru formarea resursei umane în asistența primară și comunitară, ambulatorie și în sănătate publică 
  • Programe de instruire pentru angajații din instituții publice pentru dezvoltarea competențelor digitale
  • Debirocratizare și digitalizare
  • Planuri de sănătate pentru gestionarea eficientă a asistenților medicali și a moașelor
  • Revizuirea ghidurilor de practică medicală pentu asistenți medicali și moașe
  • Implicarea pacienților în procesul decizional privind serviciile de sănătate 
  • Identificarea de mecanisme pentru crearea condițiilor necesare pentru personalul medical: comision de inserție, spații de lucru, loturi de pământ, apartamente 
  • Transfer de experiențe internaționale 
  • Realizarea unui centru de excelență pentru managementul serviciilor de sănătate
  • Reforma Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București
  • Îmbunătățirea procesului de recrutare prin transparentizarea procedurii
  • Flexibilizarea gestiunii personalului din spitalele publice prin transformarea contractelor de muncă pe secție în contracte de muncă pe spital 
  • Revizuirea standardelor a locului de muncă și crearea condițiilor de lucru adecvate

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment