Normele legale prin care asistenții medicali generaliști și moașele își pot desfășura activitatea în mod independent vor fi modificate de Ministerul Sănătății, care deja a pus în dezbatere publică proiectul. A fost luată decizia de a modifica ordinul pentru acești specialiști independenți deoarece au fost constatate mai multe disfuncționalități, fie din cauza unor texte de lege neclare, fie din cauza lipsei unor prevederi necesare în activitatea lor.
În aceste condiții, au fost modificate mai multe aspecte, precum:
Norme privind cabinetele de practică: A fost reglementată structura funcțională a cabinetelor de practică independentă, deoarece până în prezent, asistenții medicali și moașele nu puteau obține autorizație sanitară de funcționare din cauza absenței unor texte de lege. În cazul cabinetelor asociate și a punctelor de lucru aflate la adrese diferite, este eliberată câte o autorizație sanitară de funcționare separată. Cabinetele trebuie să aibă în componență minimă o sală de așteptare, săli de tratamente (sala trebuie să aibă suprafață minimă de 9 mp și dotată cu apă caldă și rece), grup sanitar pentru pacienți, grup sanitar pentru personal și spații de depozitare.
Norme privind obținerea avizului: Au fost introduse clarificări privind avizul pentru înregistrarea ca persoană fizică independentă. S-a impus reglementarea avizului deoarece, în formula din prezent, nu este reglementat în mod expres acest aviz și, de aceea, a fost confundat cu avizul anual necesar pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalii și moașă. De menționat este că avizul va fi eliberat numai celor care au încheiat contracte de prestări servicii cu unități sanitare, instituții sau alți furnizori de servicii medicale autorizate.
Citește și Cosmosul, tematica noului Compartiment de Radiologie Pediatrică Arad
Norme privind organizarea cabinetelor: Obligațiile și condițiile pe care trebuie le au de îndeplinit cabinetele de practică independentă au fost, de asemenea, reglementate. Față de prevederile din prezent, noul text arată în mod detaliat cum pot fi organizate cabinetele pentru a crește accesul populației la servicii de îngrijire. Acum sunt mai multe clarificări, între care și prevederea ca în același spațiu să nu fie înființate mai mult de două cabinete de practică independentă și doar dacă au aceeași specialitate. De asemenea, în același spațiu, poate funcționa și o unitate de îngrijiri la domiciliu, dacă titularul este autorizat în acest sens.
Norme privind spațiul de activitate: A fost creată posiblitatea ca profesia de asistent medical generalist, asistent medical și moașă să fie exercitată și în alte unități decât cele sanitare, așa cum este în prezent. Modificarea prevede ca acești specialiști să lucreze și în alte „instituții și alți furnizori de servicii de îngrijiri medicale ca persoană fizică independentă. „Această precizare este necesară deoarece, în prezent, persoana fizică independentă nu poate exercita profesia în relație contractuală cu furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, autorizate conform legii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Norme privind trusele specialistului: Sunt introduse reguli mai clare pentru trusa de prim ajutor și trusa cu medicația de urgență. Aici a fost subliniat că medicația este administrată la indicația medicului, „asigurându-ne astfel că asistentul medical nu își va depăși competențele profesionale, dar și că va avea în dotare medicația necesară administrării în situații de urgență”.
Te-ar putea interesa și 9 lucruri pe care să le eviți în cariera de asistent medical
Trusa de prim ajutor conține, potrivit noului proiect: set căi orofaringiene; balon Ruben cu măști de diferite mărimi; foarfece cu vârfuri boante; garou 50 cm; trusă perfuzie, seringi de diferite mărimi; mănuși de examinare; atele din material plastic; fașă din tifon; vată hidrofilă; leucoplast; alcool sanitar – 200 ml; comprese sterile; rivanol soluție 1 la mie – 200 ml; apă oxigenată sau perogen; alcool iodat 200 – ml.
În același timp, trusa cu medicația de urgență, care se administrează doar la indicația medicului, conține: soluţii cristaloide (ser fiziologic, Ringer şi glucoză 5%, glucoză 10%); aspirină; algocalmin, paracetamol; adrenalină; atropină; hemisuccinat de hidrocortizon; Beta_2 mimetice inhalatorii (salbutamol, Ventolin); glucoză 33%; nitroglicerina spray sau tablete sublingual; captopril, furosemid; metoclopramid.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.