Incendiu devastator la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. 7 pacienți au murit

Incendiu devastator la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. 7 pacienți au murit

7 pacienți au murit în această dimineață din cauza unui incendiu puternic la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Deși forțele de intervenție au ajuns la spital în șapte minute, cei 125 de pompieri care au acționat pentru stingerea incendiului nu au mai putut face nimic pentru a salva pacienții de la secția ATI.

UPDATE: Deși Inspectoratul de Situații de Urgență a anunțat inițial 9 victime, ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că s-a produs o confuzie și de fapt au murit 7 pacienți. Cinci persoane au decedat pe loc, iar două la spitalele unde fuseseră transferate.

În spital se aflau 113 pacienți în momentul izbucnirii incendiului. Autoritățile au activat planurile roșu și alb de intervenție, iar pacienții evacuați au fost transferați la trei alte spitale din oraș: Spitalul Județean de Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la un spital mobil ISU. În acest moment, rudele pacienților decedați au ajuns la spital, și deja cer explicații pentru tragedia produsă, reclamând incompetență și nepăsare.

Citește și: Șapte spitale din România vor primi roboți din partea Comisiei Europene pentru a dezinfecta saloanele pacienților

Incendiul ar fi pornit de la o priză defectă

Conform Adevărul, primele informații conduc la ipoteza că focul ar fi pornit de la o priză defectă. Autoritățile vor să stabilească și dacă în salon era prezent vreun cadru medical şi cum s-a intervenit. În urma incendiului, Secția ATI a fost distrusă aproape în totalitate. Acesta este al 10-lea incendiu produs în spitalele românești în mai puțin de un an. Cele mai grave dintre ele s-au produs tot în secțiile de terapie intensivă.

Pompierii au fost nevoiți să scoată pacienți și cadre medicale inclusiv pe geam, din spitalul vechi de 60-70 de ani, conform președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. Focul a izbucnit la primul etaj al spitalului, la secția ATI. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, spune că încă nu s-a stabilit cauza incendiului. ”Este un eveniment nefericit, cauza va fi stabilită de specialiști, trebuie așteptat raportul. Apoi vom vedea ce măsuri trebuie dispuse. Rudelor victimelor nu le pot transmite decât condoleanțe și că se va face analiză la sânge pe cauzele incendiului. Instalațiile sunt suprasolicitate peste tot. Aceasta poate fi o cauză, dar nu e corect să antamăm o cauză până nu se pronunță specialiștii. Cauzele pot fi multiple. Pot fi legate şi de infrastructură, de o suprasolicitare a instalaţiei, dar pot fi şi cauze umane, dacă vreţi subiecte mai puţin obiective. Această cauză trebuie stabilită de către cei care au intervenit”, a declarat Attila.

Te-ar putea interesa și: Ce cuprinde PNRR pentru Sănătate. Va fi înființată o nouă instituție pentru construirea spitalelor

Managerul spitalului susține că totul era în regulă

Deși managerul spitalului, Stela Halichidis, spune că totul funcționa conform legii și că rețeaua fusese verificată, nefiind nimic în funcțiune în afară de aparatura medicală, ministrul interimar al sănătății a mai adăugat că nu a prelungit contractul de management al managerului spitalului, măsură evaluată de consiliul de administrație al spitalului.

Au fost şi aici identificate anumite nereguli, au fost şi aspecte tehnice şi aspecte organizatorice”, a declarat șeful ISU Dobrogea, Mihail-Cristian Amarandei, conform Știrileprotv.ro. Inspectorul șef a adăugat că din februarie nu au mai fost făcute și alte verificări, iar termenul stabilit pentru remedierea problemelor respective era sfârșitul anului, În schimb, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis, spune că totul era în regulă. ”Toate defecţiunile au fost remediate, totul funcţiona conform legii. Existau avizele legale, necesare, totul a funcţionat, dar s-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce. (…) Toate actele sunt în regulă, toate defecţiunile care au fost constatate s-au remediat. Nu era nimic în neregulă. (…) Reţeaua a fost verificată, nu era supradimensionată. Nu a existat nimic în plus în afară de aparatura medicală, care are contract de mentenanţă”, a spus managerul spitalului.

Surse foto: Digi24, Observator

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment