Angajatorii sunt obligați să aplice Ghidul pentru prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă

Angajatorii sunt obligați să aplice Ghidul pentru prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă

România are, începând de săptămâna aceasta, un Ghid pentru prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă. Este vorba despre un ghid care a fost publicat în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că trebuie să fie aplicat de angajatori. 

Potrivit documentului, măsurile incluse au drept scop stabilirea modului de lucru pentru instituțiile statului (civile și militare), dar și pentru companiile private, astfel încât legislația în această privință să fie respectată. Acest lucru înseamnă că ghidul va trebui aplicat și în spitalele publice și private și în alte instituții din domeniul medical. 

Potrivit definiției ghidului, hărțuirea este un comportament nedorit, inclusiv de natură sexuală, care face o persoană să se simtă ofensată, umilită sau intimidată. Aceasta include situațiile în care unei persoane i se solicită să se angajeze în activități sexuale drept o condiție a angajării. Cazuri de hărțuire sunt și situațiile care creează un mediu ostil, intimidant sau umilitor. Fenomenul implică mai multe incidente și (sau) acțiuni repetitive, care constituie hărțuire fizică, verbală și nonverbală.

Află mai multe despre: Hărțuirea morală în domeniul medical. Tot ce trebuie să știi!

Un caz de hărțuire cuprinde mai multe forme, iar victima are posibilitatea să depună o plângere dacă întâmpină situații precum: 

  1. apariția unor divergențe de opinii, ușoare conflicte interpersonale care se pot rezolva la nivelul persoanelor implicate, dar care, dacă rămân nerezolvate, pot degenera; 
  2. instalarea treptată a stării de tensiune, prin acțiuni agresive sistematice/repetate îndreptate de către o persoană sau de un grup de persoane împotriva altei persoane; 
  3. o stare de tensiune accentuată care necesită intervenția reprezentanților angajatorului/conducătorului, în vederea medierii conflictului, pentru a evita escaladarea acestuia; 
  4. stigmatizare și/sau izolare socială la locul de muncă, concedierea sau constrângerea victimei de a demisiona de la locul de muncă, fapt care diminuează șansele acesteia de a se încadra din nou, la alte locuri de muncă.

Această plângere este transmisă (fizic sau electronic, dar trebuie să conțină semnătura victimei) persoanei responsabile din instituția în care este angajată. 

Angajatorii trebuie să respecte o serie de reguli pentru a preveni și combate orice formă de hărțuire la locul de muncă: introducerea în regulamentul de ordine interioară a legislației privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare; interzicerea și sancționarea tuturor acțiunilor care pot duce la hărțuire; informarea și instruirea personalului prin cursuri de formare anuale; diseminarea ghidului prin toate canalele de comunicare cu angajații. 

Citește și despre: Conflictele de muncă în sectorul medical. Ce spune Codul Muncii și cum sunt reglementate

De menționat este că fiecare angajator își poate elabora propriul ghid, pentru a fi adaptat condițiilor de muncă, însă trebuie respectate principiile de bază. În acest sens, în Hotărârea din Monitorul Oficial este publicat și un model de ghid pentru angajatori. 

„Instituția/Angajatorul va aplica o politică de toleranță zero pentru hărțuirea pe criteriul de sex și hărțuirea morală la locul de muncă, va trata cu seriozitate și promptitudine toate incidentele și va investiga toate acuzațiile de hărțuire. În cadrul instituției/angajatorului se va sancționa disciplinar orice persoană despre care s-a dovedit că a hărțuit o altă persoană, aceasta putând duce inclusiv până la concedierea de la locul de muncă”, se arată în modelul de ghid. 

Tot aici mai este explicat faptul că hărțuirea poate să apară atât între persoane de sex diferit, cât și între persoane de același sex. În situațiile în care au loc episoade care sunt împotriva conduitei legale, etice și profesionale la locul de muncă și care nu sunt dorite sau bine primite de către destinatar, se vor dispune măsurile din cuprinsul ghidului. 

Te-ar putea interesa și articolul despre Violența împotriva specialiștilor medicali – un fenomen global

Orice tip de hărțuire este interzis, atât la locul de muncă, cât și în afara acestuia (când este vorba de participarea la diverse evenimente, deplasări în interes de serviciu, sesiuni de formare sau conferințe). modificările și completările ulterioare. 

„Natura sancțiunilor va depinde de gravitatea și amploarea actelor de hărțuire. Se vor aplica sancțiuni proporționale, pentru a se asigura că incidentele de hărțuire nu sunt tratate ca fiind comportamente normale/tolerabile”, se mai arată în sursa citată. 

Exemple de hărțuire

  • fizică: contact nedorit, repetat (atingeri necorespunzătoare ale corpului), violența fizică (inclusiv agresiunea sexuală), utilizarea amenințărilor sau recompenselor legate de locul de muncă, pentru a solicita favoruri sexuale.
  • verbală: comentariile privind aspectul, vârsta, viața privată a unui angajat, comentarii sexuale, povești și glume de natură sexuală, avansuri sexuale, invitații sociale repetate și nedorite pentru întâlniri sau intimitate fizică, insulte legate de sexul angajatului sau alte caracteristici, observații exagerat de familiare, trimiterea de mesaje umilitoare, degradante, explicite sexual, prin telefon, e-mail (sau orice alte mijloace de comunicare), dacă acestea sunt făcute în mod repetat;
  • Nonverbală: afișarea materialelor sugestive sau explicite sexual; gesturi sugestive sexual, fluierături, priviri insistente, dacă acestea sunt făcute în mod sistematic.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment