Asistent medical pe sectia de geriatrie – ce provocari poti intampina

Asistent medical pe sectia de geriatrie – ce provocari poti intampina

Asistentul medical care lucreaza in cadrul sectiei de geriatrie are in grija sa pacientii varstnici. Acestia se confrunta adesea cu afectiuni precum dementa sau osteoporoza, de aceea trebuie sa aiba cunostinte aprofundate despre aceste afectiuni. Totodata, pacientii geriatrici sunt mai fragili si necesita o ingrijire speciala, comparativ cu pacientii mai tineri.

Provocarile pe care le intampina asistentii medicali de la sectia de geriatrie:

Lipsa mobilitatii

Pacientii geriatrici sunt adesea tintuiti la pat, din cauza problemelor osoase sau articulare, ceea ce inseamna ca pe umerii asistentului medical povara este mai grea. Asistentul care are in grija un pacient cu probleme de mobilitate va trebui sa il manevreze pe acesta astfel incat sa ii administreze tratamentul sau sa faca anumite proceduri in scop terapeutic. 

Totodata, un pacient varstnic cu asemenea probleme este dependent de persoanele din jur, ceea ce inseamna ca asistentul va trebui sa fie in permanenta atent la nevoile acestuia.

Dementa 

Tulburarile psihice care afecteaza memoria, precum dementa sau Alzheimerul, sunt des intalnite in randul populatiei varstnice. De aceea este important ca asistentii medicali care lucreaza cu pacienti geriatrici sa fie foarte rabdatori, calmi si toleranti, astfel incat sa ii ingrijeasca asa cum se cuvine pe acestia, in ciuda problemelor pe care le pot crea. Un pacient care sufera de dementa uita instructiunile primite, ceea ce inseamna ca asistentul trebuie sa se asigure ca ii ofera explicatiile de care acesta are nevoie, iar si iar. 

Un alt lucru ce trebuie mentionat este ca unii pacienti care sufera de dementa pot avea si iesiri violente, atat verbale, cat si fizice. De aceea asistentul trebuie sa fie pregatit din punct de vedere mintal pentru asemenea rabufniri, astfel incat sa reactioneze asa cum se cuvine. 

Citeste si: Elemente de bază în voluntariatul național și internațional

Moartea 

Una dintre cele mai mari provocari cu care are de-a face frecvent un asistent medical care lucreaza la sectia de geriatrie este pierderea pacientilor. Pacientii in varsta sunt mai expusi riscului de a suferi de boli in faze terminale, ceea ce inseamna ca moartea poate surveni mult mai des decat in cazul pacientilor mai tineri. 

Asistentii medicali care pierd in mod constant pacienti pot avea de-a face cu sentimente precum vinovatia, dar si cu stari anxioase sau depresive. In timp insa, acestia capata un soi de imunitate si reusesc sa depaseasca mai usor decesul unui pacient. 

Comunicarea deficitara 

Pacientii in varsta pot avea anumite probleme care afecteaza comunicarea. De pilda, multe persoane in varsta au probleme cu auzul, ceea ce inseamna ca asistentii medicali care se ocupa de acestea trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a se face auziti si intelesi cum trebuie. Mai mult decat atat, persoanele in varsta pot avea probleme si atunci cand vine vorba despre intelegerea unor termeni, ceea ce inseamna ca asistentul trebuie sa isi adapteze vocabularul astfel incat sa se faca inteles.

Citeste si: A lucra într-un azil de bătrâni pe post de infirmier – iată ce trebuie să știi!

Pacientii abuzati 

Este important ca asistentul medical sa observe relatia pe care o are pacientul varstnic cu familia sa. Din pacate, sunt multe cazuri in care batranii sunt hartuiti verbal sau fizic de catre rude si apartinatori. Intr-o asemenea situatie, asistentul se va simti neputincios si frustrat, insa poate lua legatura cu organele de specialitate, astfel incat abuzatorii sa dea socoteala pentru faptele savarsite. 

Nu este usor sa ai in grija pacienti in varsta, cu probleme fizice si psihice severe, cu povesti de viata triste si cu diagnostice deloc incurajatoare. Insa, satisfactiile sunt pe masura. Un asistent medical poate fi pansamentul de care o persoana in varsta are nevoie. Un zambet oferit in timpul administrarii unui medicament ii poate face ziua mai frumoasa unei persoane care i-a pierdut pe toti cei dragi. 

Un asistent de pe sectia de geriatrie trebuie sa fie empatic, generos, intelegator, tolerant si plin de compasiune. Numai avand aceste trasaturi va reusi sa exceleze in munca depusa. 

Citeste si: Ce trebuie sa stie un asistent medical despre sectia de psihiatrie

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment