Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care “dublează riscul” de a face o formă gravă de COVID

Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care “dublează riscul” de a face o formă gravă de COVID

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Bialystok, Polonia, au descoperit că gena este al patrulea cel mai important factor care determină gravitatea bolii COVID, după vârstă, sex şi greutate, potrivit studiului publicat recent de aceștia.

Această genă este localizată pe cromozomul 3, una dintre cele 23 de perechi de cromozomi la om, și este prezentă în aproximativ 14% din populația poloneză, față de 8-9% în Europa și 27% în India. Descoperirea ar putea ajuta medicii să identifice persoanele care prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire şi să stabilească priorităţile pentru vaccinare.

După mai mult de un an şi jumătate de muncă a fost posibilă identificarea unei gene responsabile de predispoziţia de a se îmbolnăvi grav (de coronavirus)”, a declarat ministrul Sănătăţii, Adam Niedzielski. “Acest lucru înseamnă că în viitor vom putea identifica persoanele cu o predispoziţie de a suferi grav de COVID”, mai adaugă acesta.

Citește și: Franța permite medicilor infectați cu coronavirus să-și trateze în continuare pacienții

Se speră că noul studiu va contribui la adoptarea vaccinului în această ţară, deoarece ezitarea de a se vaccina continuă să alimenteze decesele cauzate de COVID în Europa Centrală şi de Est.

Ultimele cifre arată că 56,2% din populaţia poloneză este complet vaccinată, comparativ cu 71,1% în Marea Britanie. Se estimează că 90.000 de lucrători din domeniul sănătăţii sunt încă nevaccinaţi.

Acest lucru vine în contextul în care șefii sindicali se tem că zeci de mii de angajați din sănătate vor demisiona pentru a nu fi obligați să se vaccineze anti-COVID. Sindicatul TUC se teme că această regulă va declanșa un exod masiv de personal dintr-un serviciu care are deja 93.000 de posturi vacante.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment