Care a fost cel mai mare eșec al leadership-ului în perioada pandemiei COVID-19

Care a fost cel mai mare eșec al leadership-ului în perioada pandemiei COVID-19

Conferința Leaders in Healthcare România, organizată de MEDIjobs în parteneriat cu MedicHub, a fost joi, 18 noiembrie, gazda a numeroși speakeri de renume, ce au dezbătut unele dintre cele mai arzătoare subiecte din domeniul medical românesc, în ceea ce privește leadership-ul, dar și pandemia COVID-19.

Prima sesiune de discuții din cadrul conferinței, intitulată ”Marea Dezbatere – Leadership în era Covid”, a avut ca invitați patru voci răsunătoare în pandemie, lideri în ceea ce înseamnă sănătate publică, și anume Dr. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, Dr. Nelu Tătaru, medic chirurg și politician, Conf. Univ. Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie și Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului “Matei Balş”.

În cadrul acestui panel, cei patru specialiști au discutat și despre cel mai mare eșec al leadership-ului în perioada pandemiei COVID-19.

Dr. Emilian Popovici: Este extrem de important să reușești să transmiți un mesaj ca lider

Dr. Emilian Popovici consideră că cel mai mare eșec în pandemia COVID-19 a fost transmiterea mesajelor cu privire la vaccinare, măsuri, restricții, la care se adaugă și haosul politic. „Pe lângă câteva greșeli în care au apărut în special lideri politici în niște ipostaze în care nu trebuiau să apară și care au fost destul de dăunătoare în anumite momente, aș menționa faptul că nu s-a reușit suficient de bine să se transmită că tot ceea ce se face atât vaccinarea, măsurile, cât și toate celelalte sunt făcute pentru populație și nu împotriva ei”.

Citește și: Prof. Dr. Alexandru Rafila: Trebuie să vedem dacă ce s-a întâmplat în pandemie a fost rezultatul unui leadership autoritar sau participativ

Dr. Adrian Marinescu: Aș vrea să existe această noțiune de naționalism

Dr. Adrian Marinescu consideră că lucrurile ar fi decurs mult mai bine în pandemie dacă nu s-ar fi urmat modelul altor țări și s-ar fi ținut cont de situația concretă din România.

„Nu aș vorbi neapărat de un eșec, de o chestie fixă care duce la eșec, aici m-aș gândi la o direcție pe care probabil că mi-aș fi dorit-o puțin diferă și are legătură doar cu pandemia. Parcă aș vrea să existe această noțiune de naționalism și de lucruri pe care noi în România le hotărâm și le facem, plecând de la niște considerente clare. N-aș urma întotdeauna neapărat un model”.

Acesta se referă în special la faptul că, în pandemie, decidenții au vrut să exemple din alte țări, fără a ține cont de situația concretă din țara noastră. „Ați observat că și în caz de pandemie, măsurile au fost întotdeauna legate de ce se întâmpla în țara X sau Y, ce trebuia să se întâmple neapărat, pentru că era o direcție care venea cumva centralizat. Dar, neexistând un model care clar să demonstreze că e de urmat, eu cred că ar fi trebuit să mergem pe niște direcții precise care țineau de ce se întâmplă în România”.

Te-ar putea interesa și: Cum poate crește calitatea profesională a medicilor. Care sunt soluțiile propuse de speakerii conferinței Leaders in Healthcare România

Dr. Tătaru: Cred că a fost un eșec politic

Dr. Nelu Tătaru a vorbit în special despre parte politică, despre faptul că agitația de la nivel politic a influențat în mod negativ gestionarea pandemiei de COVID-19 din România. „Dacă ne amintim partea de după relaxările din 15 mai, când noi am trăit perioada 3-23 iulie în urma mai multor contestări la Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, trei sau patru săptămâni fără o legislație de pandemie. Și atunci, dacă bine ne aducem aminte, am avut în jur de 5.000 de concetățeni de-ai noștri care s-au oprit să mai respecte vreo regulă, pozitivi fiind… Clasa politică urcată peste o pandemie și peste o criză sanitară, alegerile din septembrie care urmau și cele din noiembrie au transformat tot ceea ce însemna leadership-ul într-o luptă surdă”.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment