INTERVIU | Noe Ana Maria, asistent medical generalist

INTERVIU | Noe Ana Maria, asistent medical generalist

Mă numesc Noe Ana Maria și am studiat la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Târgoviște, specializarea asistent medical genrelist. În prezent lucrez și profesez în cadrul Spitalului Polizu (Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului Alfred Rusescu), pe secția de Neuropsihiatrie Pediatrică.

1. Pentru început, aș vrea să îmi spui câteva cuvinte despre pasiunea pentru medicină sau ce te-a adus pe acest drum?

Pasiunea pentru medicină sau pentru a deveni asistent medical, am preluat-o de la mătușa mea, fiind asistent medical la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, iar un al doilea imbold pentru mine a fost pierderea unui părinte. Fiind copil, pe atunci, și neputincios, mi-am promis să învăț să pot ajuta sau măcar să particip la ajutarea pacienților.   

2.  Știu că ai optat pentru specializarea de asistent în neuropsihiatrie pediatrică, de ce nu ai ales altă specializare, de exemplu asistent farmacist? 

Neuropsihiatria a fost a doua alegere, inițial a fost ginecologie ambulatoriu, dar nu a fost să fie. În timpul practicii de la școala postliceală am fost atrasă mai mult de latura aceasta legată de îngrijirea femeilor și a copiilor.

3. Cum arată o zi din viața unui asistent într-un spital din România?

 O zi din viața unui asistent medical într-un spital din țara noastră este foarte complexă. El trebuie să programeze pacienții, să monitorizeze starea pacienților, să completeze documentele, să administreze tratamente etc.    

4. Care sunt provocările cu care se confruntă un asistent medical într-o zi de lucru pe secția de neuropsihiatrie pediatrică?

Provocările asistentului medical într-o secție de neuropsihiatrie sunt următoarele: de a acționa rapid și corect în situații imprevizibile și de a te plia după nevoile fiecăruia.

Citește și: INTERVIU | Stama Cristina, asistent medical generalist

5.  Cât de importantă este comunicarea cu pacientul?

Comunicarea cu pacientul este foarte importantă pentru că acesta are așteptări mari de la noi, ca de exemplu, să fie înțeles, ascultat și să găsească răspuns rapid la toate întrebările și îngrijorările sale. Astfel, cu ajutorul comunicării putem acoperii toate nevoile pe care pacientul le are.

6. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care se prezintă pacienții la cabinet?

Cele mai frecvente afecțiuni ale pacienților sunt: tulburare de spectru autist, tulburări de comportament, întârziere mintală, epilepsie, tetrapareza spastică cu deficit motor complet, tulburare de limbaj expresiv etc.

7. Care sunt valorile după care te ghidezi în activitatea ta personală și profesională?

Am câteva valori ghidabile ca să le spun așa, nu fac discriminări, urmez indicațiile medicului în privința oricărui pacient, îmi organizez bine timpul și empatizez cu pacientul.  

8. Care este satisfacția sau satisfacțiile cele mai mari pe care profesia ți le-a adus până acum?

Ca asistent medical ai multe satisfacții, printre care aprecierea din partea pacientului, o relație bună cu medicul și oportunitatea de a învăța lucruri noi.  

9. Care consideri că sunt problemele actuale cu care se confruntă sistemul medical?

Sistemul medical are multe lipsuri, însă cea mai mare problemă cu care se confruntă în acest moment sunt lipsa echipamentelor și a materialelor, fără ele cadrele medicale nu își pot face bine treaba.

10. Ce schimbări ai vrea să vezi în sistemul de sănătate?

Ar fi multe de schimbat în sistemul actual de sănătate, însă ceea ce îmi doresc să văd în viitor ar fi să se aloce mai multe fonduri în acest domeniu, dar și ca pacienții să aibă acces la medicamentele cu prețuri mari.

11. Tot mai mulți asistenți medicali aleg să plece din țară. Ce te-a determinat să rămâi în țară?

Nu am vrut și nici nu vreau să plec din țară. Singurul lucru care m-a determinat să rămân a fost familia și cuvântul  „acasă”. 

Citește și: INTERVIU | Mariana Hanu, asistent medical generalist – Cum să transformi o circumstanţă într-o oportunitate de carieră

12. Ce sfat ai putea oferi unui asistent medical aflat la început de drum?

Ca un sfat pentru viitorii asistenți medicali: „asistentul medical trebuie să satisfacă toate nevoile fundamentale ale pacientului!”  Respectați codul de etică și deontologie al asistenților medicali adoptat de OAMMR! Mult succes!

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment