Farmaciștii vor putea vaccina cetățenii împotriva gripei. Care este cursul de care au nevoie

Farmaciștii vor putea vaccina cetățenii împotriva gripei. Care este cursul de care au nevoie

Farmaciștii vor putea vaccina populația împotriva gripei sezoniere în interiorul unităților, potrivit unui proiect supus dezbaterii. Aceștia vor putea administra serul după absolvirea unui curs special pentru această activitate, instruire care durează cel puțin o săptămână.

Este vorba despre un proiect de ordin de ministru pus în transparență decizională de Ministerul Sănătății (acest lucru presupune că este în dezbatere și ulterior va ajunge în Parlament, la vot). Programul de vaccinare în farmacii va fi derulat pe o perioadă de 180 de zile, de la data intrării în vigoare a ordinului. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este vorba despre un proiect pilot și speră să fie implementat chiar în acest sezon. 

„Există un astfel de model în multe alte țări europene. Sigur, nu se poate face dintr-o dată. Trebuie să existe o instruire specifică a farmaciștilor sau a celor care fac acest lucru. Am avut discuții cu universitățile de medicină și farmacie încât în curricula de pregătire a studenților la facultatea de farmacie – dar și ulterior –  să poată să existe posibilitatea și unei astfel de instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii. Este vorba despre o scurtare a timpilor pe care o persoană ar trebui să-i parcurgă. Nu se referă la orice tip de vaccin, facem un pilot referitor la vaccinul gripa, sezonier”, a spus Rafila într-o declarație de presă. 

Potrivit referatului proiectului, este necesar ca vaccinarea antigripală să fie derulată și în farmacii, astfel încât un număr cât mai mare de pacienți să fie imunizați împotriva gripei sezoniere.

Citește și Infrastructura spitalelor din România nu este pregătită pentru valul de caniculă și schimbările climatice

Care sunt condițiile pentru farmaciști pentru a vaccina pacienții

Vaccinarea este realizată exclusiv de farmaciștii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire împotriva gripei sezoniere și dețin un certificat în acest sens, se arată în proiectul de ordin de ministru.

Astfel, farmaciștii cu drept de liberă practică pot obține acest certificat prin absolvirea programului care durează minimum 5 zile. Cursurile de pregătire sunt organizate de universitățile acreditate, prin disciplinele de epidemiologie, boli infecțioase și medicină de familie. Universitățile vor stabili, împreună cu Colegiul Farmaciștilor din România și Ministerul Sănătății, modul de organizare, durata și conținutul cursurilor. La finalul cursului, farmaciștii obțin un certificat care este valabil 5 ani de la data absolvirii. 

Condiții pentru farmacii 

Ministerul Sănătății (prin Direcția Farmaceutică și a Dispozitivelor Medicale) este instituția care trebuie să emită un aviz de autorizare a farmaciilor pentru a putea efectua activitatea de vaccinare. 

Avizul este emis în baza următoarelor documente: 

  • Cerere tip
  • Autorizația de funcționare a unității (copie)
  • Memoriul tehnic, care conține obligatoriu schița spațiului, cu evidențierea clară a zonei dedicate vaccinării (alături de descrierea dotării spațiului)
  • Lista farmaciștilor care vor vaccina pacienții, alături de certificatele de absolvire a programului de pregătire (în copie)
  • Contractul încheiat cu un operator economic autorizat pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale (în copie)
  • Declarația pe proprie răspundere cu privire la deținerea materialelor necesare

Unitățile trebuie să se mai asigure cu următoarele materiale pentru a putea vaccina cetățenii: 

  • Un frigider pentru depozitarea serului antigripal
  • Scaune, dispenser de substanțe dezinfectante, trusă de prim ajutor în caz de șoc anafilactic 
  • Recipiente speciale pentru colectarea și depozitarea temporară a deșeurilor periculoase
  • Materiale și echipamente de protecție în cantități suficiente (mănuși, halate, substanțe antiseptice)
  • Un calculator cu conexiune la internet pentru a înregistra vaccinările în Registrul Electronic Național de Vaccinări 

În termen de maximum 15 zile de la transmiterea documentelor pentru aviz, reprezentanții unității farmaceutice vor primi de la Ministerul Sănătății permisiunea de a vaccina populația cu serul antigripal. Lista farmaciilor autorizate va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății și va fi actualizată oricând va fi cazul. 

Te-ar putea interesa și Stimulent de risc pentru angajații care au îngrijit pacienții Covid-19. CNAS anunță semnarea proiectului

Cum se va efectua vaccinarea antigripală în farmacii

Vaccinarea antigripală este realizată la solicitarea adultului sau a unui reprezentant legal, dacă este vorba despre un pacient minor. Aceștia trebuie să fi avut, în trecut, cel puțin o vaccinare împotriva gripei. În același timp, trebuie să discute cu farmacistul despre posibile alergii, contraindicații sau precauții. Pacienții eligibili sunt cei care nu prezintă semnele unei infecții sau ale unei boli febrile, farmacistul fiind persoana care efectuează triajul. 

Înainte de administrarea serului, este semnat un consimțământ al pacientului pentru procedură. De menționat mai este faptul că după injecție, farmacistul atrage atenția pacientului că trebuie să-și informeze medicul de familie că a fost vaccinat.

„Vânzarea vaccinurilor în farmacii se face la prețul cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătății, iar prețul serviciul de vaccinare se stabilește la un preț maximal egal cu cel prevăzut în cadrul programului național de vaccinare; costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată”, se mai arată în proiectul de ordin. 

Farmaciile derulează această activitate într-un anumit interval orar, care va fi publicat la loc vizibil pentru populație. Este interzisă orice campanie publicitară. 

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment