Curs în premieră în România: „Integrări Umaniste în Medicină”. Studenții vor învăța despre empatie și compasiune

Curs în premieră în România: „Integrări Umaniste în Medicină”. Studenții vor învăța despre empatie și compasiune

Studenții Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” vor putea participa la un curs de „Integrări Umaniste în Medicină”, o noutate în mediul academic din România. Prin participarea la acest curs, tinerii vor participa la sesiuni despre compasiune, o mai bună comunicare cu pacientul, empatia, valori sau despre rolul medicului în societate. Este vorba despre un curs de tip „visiting professor”, la care se pot înscrie toți studenții facultății, indiferent de anul de studiu. 

Universitatea de Medicină și Farmacie organizează prelegerile prin departamentul de Neurologie al Spitalului Clinic Colentina, care este coordonat de Prof.univ.dr. Bogdan O. Popescu. 

Citește și Ce pot (și ar trebui) să învețe medicii de la pacienți?

Ce presupune cursul „Integrări Umaniste în Medicină”

Potrivit unei informări a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, cursul este organizat sub forma unui modul facultativ și cuprinde 8 prelegeri teoretice, în care vor fi incluse și grupuri de lucru practice. Aceste sesiuni vor avea loc în perioada 19 octombrie – 7 decembrie 2022; fiecare sesiune durează 2 ore și va avea loc în fiecare săptămână. Studenții vor lua parte la prelegeri unde vor fi abordate subiecte precum: gândirea critică, metacogniția, medicina narativă, comunicarea medic-pacient, rolurile medicului în societate, empatia, compasiunea etc. 

„Te-ai gândit vreodată la întreaga gamă de atribuții profesionale și umane, pe care un medic trebuie să le împlinească? Că poate știința biomedicală învățată de-a lungul facultății nu ajunge pentru a fi cu adevărat un medic? Că serviciile medicale ar trebui să fie centrate, în principal asupra pacientului, și că eficiența intervenției medicale depinde de abordarea pacientului nu numai ca o entitate biologică, ci și ca o persoană cu o prezență psihologică, emoțională și socială unică?”, este mesajul UMF „Carol Davila” postat pe rețelele sociale. 

Prelegerile vor avea următoarele teme:

  • Umanism în practica medicală – 19 octombrie 
  • Metacogniția în Medicină – 26 octombrie
  • Comunicarea inter-umană în practica medicală – 2 noiembrie
  • Narațiunea ca element central al acelui medical. Medicina narativă – 9 noiembrie
  • Implicații socio-culturale ale practicii medicale în spațiul românesc – 16 noiembrie
  • Rolul medicului în spațiul clinic, rolul medicului în viața personală – 23 noiembrie
  • Competențe emoționale în medicină: empatia și compasiunea – 28 noiembrie
  • Haideți să vorbim despre valori – 7 decembrie

Cursul este desfășurat sub îndrumarea prof. univ. dr. Emil Tomescu, alumnus UMF „Carol Davila” și profesor afiliat Universității din Birmingham (Marea Britanic) și Institutului de Cercetări Transdisciplinare – Universitatea din Pecs, Ungaria.

Te-ar putea interesa și Rafila le atrage atenția medicilor: Comportamentul uman lipsește, tratăm pacienții într-un mod distant

Lista completă a speakerilor care vor susține prelegerile cursului:

Prof. univ. dr. Emil Toescu – Universitatea din Birmingham, UK

Prof. univ. dr. Bogdan O. Popescu – Departamentul de Neurologie, Spitalul Clinic Colentina, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București

Prof. univ. dr. Liviu Lucaci – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București

Conf. univ. dr. Sorin Costreie – Facultatea de Filosofie,  Universitatea din București

Conf. univ. dr. Gelu duminică – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București

Lector univ. dr. Anamaria Nicola – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București

Dr. drd. Gabriela Florea – ABD, Școala Doctorală de Filosofie, Universitatea din București

Dr. drd. Ioan Mirea – Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”

Drd. Ioana Răduca – Școala Doctorală de Științe ale Comunicării, Universitatea din București

Modalitatea de înscriere la curs

Doar studenții Facultății de Medicină „Carol Davila” pot participa la acest curs, indiferent de anul de studiu. Înscrierea este realizată printr-un formular online, care va fi disponibil din data de 3 octombrie. Criteriul principal de selecție a participanților este un eseu scurt (de maximul 500 de cuvinte) cu tema „Cine este medicul? Între știință și umanitate”. Înscrierile online se vor încheia în data de 8 octombrie. Mai multe informații despre startul înscrierilor vor fi postate pe pagina de internet a UMF. 

„Integrări Umaniste în Medicină” este organizat și în colaborare cu Universitatea din București și UNATC „I. L. Caragiale”. Persoanele de contact pentru acest curs sunt Gabriela Florea ([email protected]) și Ioan Mirea ([email protected]). 

Ești student la medicină și vrei să fii la curent cu ofertele de muncă din domeniul medical? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment