Farmaciile independente propun un Nomenclator al Serviciilor. Care este lista celor 15 activități din unități

Farmaciile independente propun un Nomenclator al Serviciilor. Care este lista celor 15 activități din unități

Farmacistii independenți militează pentru perfecționarea continuă, standardizarea și legiferarea serviciilor oferite în unitățile în care lucrează. Iar următorul pas pentru aceste deziderate este – spun aceștia – conturarea unui nomenclator al serviciilor oferite. Primele demersuri au fost concretizate în constituirea unor grupuri de lucru organizate de Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE). Aceste grupuri de lucru, formate din farmacisti din țară și din străinătate și juriști, vor pune bazele unui nomenclator, iar ulterior îl vor înainta autorităților. 

Nomenclatorul reprezintă, de fapt, o listă detaliată a serviciilor, care va sta la baza activităților din farmacii, pentru perfecționarea angajaților și pentru beneficiul pacienților. 

Citește și Ești farmacist? Iată ce taxe și cotizații trebuie să plătești

Cum sunt clasificate serviciile din nomenclatorul propus

Farmacistii au întocmit, până la acest moment, un draft în care toate serviciile sunt clasificate după mai multe criterii, precum: esențiale (sau de bază), avansate – în funcție de adresabilitate, de pregătirea suplimentară necesară farmacistului sau de dotarea unității.

Serviciile esențiale din farmacii

În privința serviciilor esențiale, Asociația Farmaciilor Independente subliniază că acestea sunt considerate cele care pot fi acordate de orice farmacist, în orice unitate, indiferent de locație și doar în baza pregătirii pe care angajatul o are la momentul absolvirii facultății.

Cel mai important este serviciul de eliberare a rețetelor însoțit de consiliere, serviciu pe care îl efectuează și acum majoritatea farmaciștilor dar pe care dorim să-l standardizăm, astfel încât să fie oferit la același nivel de profesionalism și urmând aceeași pași și obiective în fiecare farmacie din România”, subliniază reprezentații Asociației, într-o informare publică.

Alte activități esențiale sunt reprezentate de prepararea unor medicamente, sau campaniile de sănătate publică. Rolul farmacistilor în campaniile de sănătate publică este important, deoarece pot fi implicați direct în educarea populației, datorită interacțiunii cu un număr mare de pacienți. 

Te-ar putea interesa și INTERVIU Ioana Nichita, farmacist-șef: “Ȋntr-o farmacie nu totul se rezumă la eliberarea de medicamente”

Serviciile avansate din farmacii

Acestea vizează, în primul rând, pacienții cronici, bolnavii cu polimedicație sau persoanele recent externate dintr-un spital, ce au medicație nou introdusă. Sunt servicii ce pot fi prescrise de medici, pot fi recomandate de farmacist atunci când consideră necesar sau pot fi chiar solicitate de pacient. Însă în această categorie au fost incluse și activități precum testarea pentru virusul SARS-COV2 sau vaccinarea anti-Covid19.

Ne dorim să valorizăm profesionalismul nostru și să arătăm că, prin implementarea serviciilor farmaceutice, așa cum s-a demonstrat și în alte țări, putem interveni în sfera de prevenție și putem aduce beneficii semnificative sănătății populației, prin asigurarea unor servicii de educație, monitorizare, consiliere și intervenție primară atât de necesare sistemului de sănătate și societății românești”, mai subliniază sursa citată.

Cum arată propunerea de draft a Nomenclatorului de Servicii Farmaceutice

Grupul de lucru a identificat 15 servicii, cărora le sunt atribuite câte un cod, o definiție, un conținut (ce activități implică acel serviciu) și o încadrare (esențial sau avansat). În linii mari, lista propusă este următoarea:

SFE 01 Serviciu de eliberare a medicamentelor pe bază de prescripție medicală (Esențial)

SFE 02 Prepararea medicamentelor magistrale și oficinale sau a altor produse de sănătate (Esențial)

SFE 03 Campanii de sănătate publică (Esențial)

SFA 01 Evaluarea medicației si monitorizarea polipragmaziei (Avansat)

SFA 02 Gestionarea pacientului cronic (SFA02-1) a pacientului cronic hipertensiv (SFA02-2), a pacientului cronic diabetic (SFA02-3), a pacientului cronic cu afecțiuni pulmonare (SFA02-4) și a pacientului cronic cu dislipidemie (Avansat)

SFA 03 Urmărirea pacienților sub tratament cu antineoplazice orale (Avansat)

SFA 04 Urmărirea pacienților sub tratament cu anticoagulante orale (Avansat)

SFA 05 Urmărirea/Monitorizarea specifică a pacienților astmatici (Avansat)

SFA 06 Renunțarea la fumat (Avansat)

SFA 07 Măsurare parametri biologici și funcții vitale (Avansat)

SFA 08 Contracepția de urgență cu administrare orală (levonorgestrel 1,5 mg sau ulpristal 30 mg) (Avansat)

SFA 09 Screening în scop diagnostic în farmacii (testare rapidă) (Avansat)

SFA 10 Vaccinarea în farmacie (Avansat)

SFA 11 Consilierea femeii gravide privind consultațiile pe care trebuie să le realizeze aceasta la medicul de familie, ce fel de servicii îi sunt puse la dispoziție de către stat și privind stilul de viață (Avansat)

SFA 12 Educația privind sănătatea alimentației (Avansat)

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la farmacii de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment