Farmacistul clinician, „consilierul” din domeniul farmaco-terapiei pentru medic si pacient

Farmacistul clinician, „consilierul” din domeniul farmaco-terapiei pentru medic si pacient

Veche de peste 1800 de ani, farmacia, ca institutie, a fost infiintata prima oara la Bagdad iar in Romania, este cunoscuta sub acest concept institutional de peste 450 de ani. In multiplele specialitati si ierarhizari institutionale ale acestui domeniu complex, un loc special si nou il ocupa specialitatea de farmacist clinician.

Pentru multa lume, un spital este alcatuit din medici, asistente medicale, infirmiere, brancardieri, personalul de la registratura si farmacistul care lucreaza in farmacia de spital care ofera medicamentele cerute conform retetei medicului. 

Dar foarte putina lume stie faptul ca, farmacistii ar trebui sa fie mult mai vizibili in protocoalele de terapie ale pacientilor, lucrand direct cu medicul pentru a stabili cele mai bune si tintite terapii medicamentoase adaptate in functie de fiecare patologie. De cele mai multe ori insa, medicul este cel care stabileste aceste protocoale, iar farmacistul clinician este de fapt acel farmacist pe care il intalnim in spatele rafturilor din farmacia de spital.

Conform definitiei Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice, „farmacia clinica este specialitatea farmaceutica care utilizeaza cunostintele farmaceutice si biomedicale in scopul optimizarii eficacitatii, securitatii, preciziei si economiei tratamentului medicamentos, pentru pacient si societate, farmacistul clinician avand rolul de consilier al medicului si pacientului, in acest domeniu”. Scopul specialitatii este de a dezvolta si asigura  farmacoterapia stiintifica si rationala, la nivel de individ si societate.

In acest context, farmacistul clinician este una dintre cele mai noi specialitati ale farmaciei moderne si ca rol principal, este cel de de consilier in domeniul farmacoterapiei pentru medic si pacient, in farmacia de spital si in comunitate. Astfel, prima orientare a unui farmacist clinician ar trebuie sa fie pacientul. Specialitatea de „farmacie clinica” a fost infiintata in Romania in 1993, iar Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate a introdus ca indicator pentru acreditarea spitalelor prezenta farmacistului clinician.

Desi noua in Romania, aceasta specialitate incepe sa castige teren datorita unei nevoi tot mai vizibile pentru realizarea unor protocoale terapeutice cat mai tintite pentru diversele patologii si tipologii de pacienti, dar cu toate acestea, confuzia legata de cele doua specialitati: farmacistul generalist de spital si farmacistul clinician este inca prezenta. De asemenea, o frana in specializarea mai multor farmacisti in aceasta specialitate extrem de importanta il reprezinta si faptul ca, in lipsa existentei unui cadru legislativ clar cu privire la aceasta specialitate, in spitale, farmacistii clinicieni sunt incadrati pe posturi de farmacisti generalisti in farmacia de spital sau se orienteaza profesional catre alte departamente sau zone medicale, precum cea de reprezentati medicali pentru diverse companii farmaceutice.

Care sunt principalele competente ale unui farmacist clinician?

Alaturi de medic, farmacistul clinician participa la procesul de stabilire a protocolului terapeutic medicamentos,  „la patul pacientului”. In acest rol, el participa la institutirea medicatiei, ajustarea dozelor si sprijin acordat asistentei medicale in ceea ce priveste protocolul de administrare a medicamentelor, mai ales a celor injectabile (solvent, dozaj, temporizarea administrarii, etc.). Relatia cu medicul este cu atat mai profunda cu cat aportul adus de farmacistul clinician in cadrul diverselor patologii este mai complex decat in farmacie.

Conform Federatiei Asociatiilor Studentilor Farmacisti  din Romania (FASFR), un farmacist clinician trebuie sa fie capabil  cu privire la:

 – luarea deciziilor in procesul de alegere a medicamentului care sa fie eficace, sigur si corespunzator din punct de vedere al raportului beneficiu – cost, in scopul individualizarii farmacoterapiei pacientului;

 – furnizarea informatiilor pacientilor  si profesionistilor din domeniul medical, in privinta utilizarii stiintifice si rationale a medicamentelor;

 – monitorizarea terapiei medicamentoase a pacientului;

 – activitatea sa de membru in echipa de cercetare clinica a medicamentului, avand

 – cunostinte solide privind realizarea protocolului de cercetare si validarea rezultatelor cercetarii.

Care sunt obiectivele farmacistului clinician in cadrul unui spital?

 – Sa colaboreze tot timpul si meticulos cu medicul, la instituirea farmacoterapiei individualizate si la optimizarea farmacoterapiei fundamentata pe mecanismul de feed-back al supravegherii terapeutice;

 – Sa realizeze monitorizarea farmacoterapeutica, fundamentata pe criteriul farmacocinetic (dozarea concentratiei plasmatice a medicamentului);

 – Sa participe in echipa de cercetare a medicamentului (medicamentul nou, optimizarea farmacoterapiei, evidenta eficientei, farmacovigilenta si farmacoepidemiologie);

 – Sa se implice in educatia si indrumarea practica a studentilor si rezidentilor in specialitatea de farmacie clinica, dar si a pacientilor

Reglementari si aspecte legislative ale exercitarii profesiei de farmacist clinician:

Conform articolului 558, alineatul 2 din Legea 95/2006, ”farmacistul, in conformitate cu pregatirea sa universitara, este competent sa exercite si alte activitati profesionale precum: colaborare cu medicul pentru stabilirea si urmarirea terapiei pacientului”.

De exemplu, asa cum precizeaza si FASFR, in tarile din vestul Europei, fiecare spital are obligatia de a desemna un farmacist clinician cel putin, care are ca principale responsabilitati managementul medicamentelor si consilierea medicilor si pacientilor in prinvinta posibilelor interactiuni medicamentoase. 

Efectele adverse si interactiunile medicamentoase sunt fundamentale in crearea unui protocol medicamentos riguros adaptat la o anumita patologie si tipologie de pacient. Un studiu citat de FASFR, a constatat ca in diverse sectii dintr-un spital generalist, interventia farmacistului clinician a condus la importante scaderi ale procentelor de erori medicamentoase, in medie cu 50 la suta.

Cererea si oferta de munca pentru specialitatea de farmacist clinician

Conform datelor Ministerului Sanatatii, in medie, exista un numar de aproximativ 80 de locuri scoase la concurs pentru rezidentiat in specialitatea de farmacist clinician, dar in acelasi timp, acest numar pare ca este insuficient. Acest lucru se datoreaza faptului ca tot mai multe tipuri de servicii medicale de supra-specializare sau nisate, cum sunt de exemplu studiile clinice, au inclusa in legislatia de functionare si desfasurare a activitatilor, existenta unui farmacolog clinician.

De asemenea, conform Ordinului de ministru nr. 446/2017 privind aprobarea Standardelor, Procedurii si Metodologiei de evaluare si acreditare a spitalelor, in cadrul anexei 1, punctul 02.08.04.01, se mentioneza faptul ca „Structura minima a echipei pluridisciplinare de ingrijiri paliative este compusa din: medic cu competenta in paliatie, farmacist clinician, asistenti medicali, infirmiere, asistent social, psiholog, indrumator spiritual”.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment