Industria farmaceutică din România, mai profitabilă ca niciodată

Industria farmaceutică din România, mai profitabilă ca niciodată

Industria farmaceutică din România a înflorit ca niciodată în perioada pandemiei, atunci când multe afaceri din alte domenii au fost închise. Cifra de afaceri a reprezentanților din sectorul farmaceutic a bătut un nou record și a ajuns la peste 66 de miliarde de lei în 2020, arată o analiză KeysFin. Iar previziunile pentru anul acesta arată că va fi depășit acest prag. 

Cum arată statisticile

Concret, cifra de afaceri a producătorilor, distribuitorilor și a farmaciilor din țara noastră a crescut cu 2,6%, față de 2019 și a ajuns, în 2020, la 66,6 miliarde de lei. Iar în 2021, specialiștii se așteaptă la depășirea pragului de 70 de miliarde de lei. 

Acest sector are în continuare potențial de dezvoltare, în contextul în care pandemia nu a trecut, iar românii au înțeles că este nevoie și de prevenție, nu doar de tratament. Estimăm pentru anul 2021 o creștere a subcategoriei de suplimente, cu menținerea acestei tendințe și in viitorul apropiat”, consideră Roxana Popescu, managing director KeysFin.

Citește și Pacienții din România au încredere în farmaciști și consideră sfaturile la fel de sigure ca în cabinetul medicilor

În 2020, rezultatul net al companiilor din domeniul farmaceutic (din profit net scădem pierderea netă) a crescut cu aproape 19% față de 2019 și cu peste 346% față de nivelul anului 2010. Astfel, a ajuns la cel mai mare nivel din istorie (3,2 miliarde de lei), arată aceeași sursă. 

Însă la capitolul „Plăți restante” situația nu mai este atât de îmbucurătoare. Analiștii atrag atenția asupra unei evoluții în privința plăților restante în 2020, unde deja s-a înregistrat o dublare, adică un avans de aproape 100%. Suma a ajuns la 2,6 miliarde de lei. Aproape 50% dintre acestea au fost facturi restante ale companiilor către furnizorii lor. 

Cum arată clasamentul companiilor farmaceutice din România

Compania TERAPIA S. A. conduce, și anul acesta, topul clasamentului românesc în privința cifrei de afaceri. În anul 2020, aceasta a înregistrat afaceri în valoare de 791 milioane de lei, iar rezultatul net a fost de aproape 192 milioane de lei. 

Pe următoarele două locuri se situează companiile ZENTIVA S. A., care a avut afaceri în valoare de 558 milioane de lei (și un rezultat net de 66 milioane de lei) și SANDOZ S.R.L (cu afaceri de 427 milioane de lei și un rezultat net de peste 10 milioane de lei). 

Compania ANTIBIOTICE S. A. este singura din top 5 care a avut o scădere anuală de -12,7% (afaceri de 341 milioane de lei și rezultat net de 26 milioane de lei). Iar BIOFARM S. A. a înregistrat cel mai mare avans din top 5 (de +10,8%). Această companie a înregistrat afaceri de 216 milioane de lei și rezultat net de 54 milioane de lei. 

Dacă ne uităm și la cifrele de afaceri ale lanțurilor de farmacii (cele care comercializează cu amănuntul produse farmaceutice, în magazine specializate), observăm că în top se află SENSIBLU, DONA, HELP NET și FARMACIA TEI.

Te-ar putea interesa și Sondaj Colegiul Farmaciștilor: Care sunt problemele și nemulțumirile farmaciștilor

Situația resursei umane în companiile farmaceutice. Studiu de caz

Pe lângă deficitul de materiale de protecție, instrumente și medicamente, pandemia a expus o altă rană deschisă în lanțul farmaceutic: resursa umană. În raportul activității de anul trecut, compania ANTIBIOTICE S. A. subliniază că protejarea sănătății și siguranței salariaților au devenit prioritare în această perioadă. 

Iar pentru a atrage și mai multă resursă umană, această companie a precizat că în identificarea de noi angajați și-a reorientat metodele și tehnicile de recrutare și selecție. Astfel, s-au îndreptat spre mediul online. Rețetă care rămâne valabilă și în următoarea perioadă. 

Însă procesul de recrutare a fost extins și dincolo de granițele convenționale. Acesta a început să fie derulat direct în facultăți și licee, prin organizarea de programe, cum ar fi Perform a+, dedicat formării tinerilor care doresc să lucreze în domeniu. 

În același timp, pentru a crește performanțele actualilor angajați, companiile farmaceutice optează și pentru programele de formare profesională. De exemplu, în același raport, reprezentanții ANTIBIOTICE S.A. menționează că la astfel de programe susținute de lectori sunt abordate instruiri cu tematici precum: Avizare produse biocide – noutăți legislative și aspecte practice, Nitrosamine Impurități, Notificare și publicitatea suplimentelor alimentare etc. 

Citește și Farmaciști și asistenți de farmacie: Activități cu credite EFC în iulie-decembrie 2021

La ANTIBIOTICE S.A sunt 1.415 angajați, care au participat anul trecut, în medie, la 32 de ore de formare profesională continuă. 

Anual, compania implementează un sistem de compensații și beneficii. Totodată, în Contractul colectiv de muncă (CCM) 2020 – 2022 au fost incluse rezultatele negocierilor între Sindicatul Liber Independent Antibiotice și patronat. În contract au fost adăugate prevederi privind condițiile de muncă, protejarea sănătății la locul de muncă, salarizarea, timpul de muncă și de odihnă, beneficii, facilități și formarea profesională continuă. În același timp, din doi în doi ani, este realizat un studiu privind climatul organizațional. 

Care sunt previziunile pentru farmaciști

Într-o primă fază, farmacistii care deja se află în câmpul muncii trebuie să se pregătească cu răbdare și tenacitate pentru următoarele luni. Pe lângă faptul că anual, sezonul rece este unul aglomerat pentru farmacisti, valul patru al pandemiei este unul iminent, după cum a spus dr. Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul campaniei de vaccinare a subliniat că întrebarea este nu când vine valul patru, ci cât de mare va fi amploarea acestuia. Acest lucru poate duce și la o creștere a activității de testare rapidă în farmacii.

Iar în privința angajării de noi oameni în aceste companii, apelarea la companii specializate și la mediul online reprezintă opțiunea potrivită în această perioadă. 

La nivel mondial, marile companii duc lipsă de personal. Pfizer și Moderna întâmpină mari dificultăți în recrutarea de noi talente, necesare în special pentru realizarea vaccinurilor anti-Covid19. După ce în 2020, procesul de angajare în cadrul Moderna a fost, practic, „industrializat” pentru că era necesară creșterea numărului de angajați, în prezent este constatată o scădere a interesului din partea aplicanților. Iar la Pfizer situația este similară. De aceea compania lucrează cu universitățile pentru a identifica potențiali noi angajați. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment