INTERVIU | Doctor Silion Ioana, medic specialist psihiatru

INTERVIU | Doctor Silion Ioana, medic specialist psihiatru

„In ceea ce ma priveste, nu exista rutina”, ne spune doamna Doctor Ioana Silion, medic specialist psihiatru din 2012 si doctorand in Stiinte Medicale, UMF Carol Davila – Scoala Doctorala in Stiinte Medicale. In perioada cand era studenta a stiut din anul II ca isi doreste sa se specializeze in psihiatrie, iar pe parcursul carierei a urmat acest drum, inclusiv activitati de cercetare, ca investigator si ca monitor de studii clinice. 

Am stat de vorba despre ce inseamna profesia de medic psihiatru, de la motivatia implicata in aceasta alegere si pana la provocarile actuale, in contextul actual al comunicarii cu pacientii, dar si despre sentimentul medicului Ioana Silion cu privire la aspectele ce tin de recrutarea medicala. 

Doamna Doctor, ce v-a motivat si inspirat in alegerea carierei medicale si mai tarziu, a specializarii in psihiatrie?  

Pot spune ca fac parte dintre acele persoane care stiu exact ce vor sa faca, am avut din timp un plan, pe care l-am urmat fara sa ma abat din drum. Am stiut ca vreau sa fac Facultatea de Medicina inca din primul an de liceu, iar din anul doi de facultate am stiut ca voi fi psihiatru. Destul de complicat sa fii limitat la o singura specialitate, tanand cont de cum se desfasoara procesul de selectie al specialitatilor in urma concursului de rezidentiat. Dar acest lucru m-a motivat si mai mult in demersul meu de a reusi.

In ceea ce priveste inspiratia, aceasta a venit de la oameni, doi medici pe care i-am intalnit in imprejurari speciale. Un medic specializat in balneologie si recuperare medicala m-a motivat sa urmez Facultatea de Medicina, caruia ii sunt profund recunoscatoare pentru felul frumos in care mi-a influentat cursul vietii si un medic psihiatru, care mi-a inspirat specialitatea ce aveam sa o urmez. Am inceput sa cochetez cu psihiatria din timpul studentiei si am observat ca e o “altfel de medicina”, care mi se potriveste foarte bine; mai interesanta, profunda si mai complexa. 

Care sunt particularitatile profesiei de medic  psihiatru, ce calitati umane sunt necesare pentru a fi un medic bun in aceasta specialitate? 

Intr-adevar, vorbim despre niste particularitati, pentru ca psihiatria necesita multa rabdare si empatie, tinand cont ca nu avem de-a face cu o patologie evidenta sau cu o durere fizica. De multe ori pacientii sunt indrumati catre aceasta specialitate de alte persoane sau vin in disperare de cauza, dupa ce au epuizat alte specialitati sau au solicitat serviciile de urgenta pentru diverse afectiuni somatice, dar neobiectivate in final. Uneori suferinta se insinueaza fara ca pacientul sa-si dea seama, alteori se instaleaza brutal, dand peste cap ceea ce ei numeau normalitate. In ceea ce priveste satisfactia rezultatelor, cea mai mare multumire este atunci cand persoana scapa de povara sufleteasca si revine la viata „de dinainte” sau reuseste sa se integreze in societate si in familie, simtindu-se astfel utila. 

Care  sunt provocarile unui medic psihiatru in contextul actual si ce ati dori sa vedeti imbunatatit in sistemul medical? 

Cea mai mare provocare in contextul actual este apropierea de pacient, consultatiile se desfasoara cu masca pe fata, lucru care limiteaza mult capacitatea noastra de a observa mimica pacientului. Practic, o mare parte din limbajul non-verbal, subtilitatile expresivitatii faciale, ne sunt ascunse de acesta masca obligatorie. Acelasi lucru impiedica si pacientul sa simta empatia noastra prin simplul zambet pe care il oferim si care acum sta ascuns in spatele mastii de protectie. 

In aceasta perioada, am putut ajuta pacientii cu consult si transmiterea retetelor si pe alte mijloace de comunicare si in conditii mai putin limitative. In schimb, ar fi bine daca pacientii ar putea primi compensat tot tratamentul de care au nevoie, fara a mai adera la coduri restrictive de diagnostic. 

Cum ați descrie experiența cu platforma MEDIjobs? Ați recomanda și altor persoane să își facă un cont?

Experienta mea cu aceasta platforma este foarte noua, mi-am creat un cont in urma cu putin timp, in ideea ca voi putea beneficia pe viitor. Pentru ca nu las ocaziile bune sa treaca pe langa mine; lucrurile s-au miscat atat de repede, incat beneficiul meu a fost excelent intr-un timp foarte scurt.

Sigur ca recomand si altor persoane aceasta platforma; oamenii implicati sunt amabili, au fost atenti la criteriile destul de stricte pe care le-am solicitat si mi-au oferit jobul si locatia care mi s-au potrivit cel mai bine. 

Povestiți-ne cum a decurs colaborarea cu recruiter-ul MEDIjobs. 

Chiar a doua zi de la crearea contului am fost contactata de o persoana foarte draguta, care mi-a confirmat activarea contului si faptul ca deja aveau un post potrivit cu profilul meu profesional. Pentru ca nu ma grabeam si aveam unele pretentii locative, am respins cateva oferte. Din fericire, acest lucru nu i-a descurajat in demersul lor si in scurt timp a venit oferta potrivita in locul potrivit. 

Timpul este o resursa pretioasa, mai ales în cazul celor care au nevoie de un loc de muncă. Considerati că v-a fost mai usor să interactionati cu platforma MEDIjobs decat să aplicati individual la mai multe companii?

Sigur ca e mult mai confortabil ca cineva sa analizeze profilul profesional al unui candidat si sa aplice la diverse companii. Nu numai din cauza timpului, ci si a cautarii in sine; acest lucru facandu-l niste profesionisti, persoane instruite in acest sens, care stiu mersul lucrurilor si care intermediaza cu usurinta comunicarea dintre angajator si candidat.  

Cat de dificil credeti ca este sa gasesti un loc de munca in timpul pandemiei? Cum a contribuit MEDIjobs la parcursul dvs. profesional în aceste momente de criza sanitara?

Surprinzator, tocmai in aceasta perioada de limitare a actului medical, ca forma de interactiune cu pacientul, am avut ragazul sa ma gandesc la o schimbare si sa-mi creez un cont pe platforma MEDIjobs. Din punctul meu de vedere a fost de bun augur, pentru ca mai multe companii aveau nevoie de medic psihiatru, chiar destul de repede. Acest lucru a facut sa-mi creasca sansele si sa am de unde alege; din acest punct de vedere eu nu am resimtit criza sanitara. 

Ce recomandati studentilor care isi doresc sa aleaga aceasta specialitate medicala? Cum sa abordeze aceasta alegere in cariera lor si ce sa ia in considerare in primul rand? 

Citeste si: INTERVIU | Madalina Elena Coman, medic rezident psihiatrie pediatrica

Pe studentii care au deja in vedere aceasta specialitate, ii incurajez sa o urmeze; la fel si pe cei care sunt pusi in fata acestei specialitati prin eliminarea altora. Trebuie sa aiba in vedere ca psihiatria este o specialitate medicala, ce nu poate fi scoasa din acest context; chiar dimpotriva, bagajul de cunostinte medicale trebuie sa fie foarte bogat, astfel incat sa nu treci pe langa o patologie somatica tratand doar efectul psihic. Cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o aiba un doctor, in general, este empatia si sa inteleaga ca oamenii merg la doctor pentru ca au o suferinta, indiferent cum se manifesta aceasta. 

Cum sunteti dumneavoastra in viata de zi cu zi? 

De-a lungul timpului am fost implicata si in activitati de cercetare; pe rand, ca investigator si ca monitor de studii clinice, lucru care mi-a imbogatit capacitate de interactionare umana si mi-a largit orizontul profesional. De asemenea, colaborez cu diverse platforme media, unde ofer interviuri de specialitate. 

In viata de zi cu zi incerc sa imbin viata de familie cu cea profesionala si sunt foarte atenta ce zi este a doua zi, pentru a sti catre ce clinica trebuie sa ma indrept si cum sa-mi fac programul, astfel incat sa ajut pe toata lumea care are nevoie de mine.

In ceea ce ma priveste, nu exista rutina. Ca o particularitate a vietii mele profesionale, colaborez cu un centru pentru persoane varstnice; oameni de la care am invatat multe lucruri, dar si faptul ca poti fi multumit cu putin, atat timp cat esti sanatos. 

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment