Specialitatea “laborator farmaceutic” pentru rezidențiat va avea o nouă denumire

Specialitatea “laborator farmaceutic” pentru rezidențiat va avea o nouă denumire

O specialitate prevăzută în grila de pregătire a farmacistilor rezidenți își schimbă denumirea, potrivit unui proiect de ordin supus dezbaterii de Ministerul Sanatatii. Este vorba despre specialitatea „Laborator farmaceutic”, care devine astfel „Analize medico-farmaceutice de laborator”.

Important este faptul că modificarea acestei denumiri este aplicată începând cu promoția din anul 2021 de rezidenți confirmați.

Citește și Care sunt opțiunile de carieră ale farmaciștilor

Ce prevede pregătirea în specialitatea „Laborator farmaceutic”

Durata stagiilor pentru specialitatea „Laborator farmaceutic” (care va deveni „Analize medico-farmaceutice de laborator”) este de 3 ani. 

În curricula publicată pe site-ul rezidentiat.ms.ro se arată că este nevoie de 200 de ore didactice (prezentări, studii de caz, curs, seminar) pe fiecare an de studiu universitar. Pe lângă acestea, curricula de pregătire mai subliniază că este nevoie de 40 sau 50 de ore de studiu individual. 

Obiectivul cursului de „Laborator farmaceutic” este formarea de specialiști „capabili să își asume” următoarele activități: 

  • controlul medicamentului 
  • toxicologie chimico-legală 
  • analize toxicologice chimico-clinice 
  • ecotoxicologie şi toxicologia mediului 
  • toxicologie industrială 
  • analiză în clinicile de boli profesionale 
  • igiena alimentaţiei 
  • explorări biochimice 
  • farmacodinamie si farmacocinetica experimentală 
  • control al abuzului şi substanţelor de abuz sau în procesul de evaluare toxicologică a medicamentelor

Din timpul alocat pregătirii, activitatea didactică acoperă 20-30%, restul de 70-80%, fiind dedicată activităţilor practice şi studiului individual. La sfârşitul fiecărui modul de pregătire (cel puţin o dată pe an), are loc o evaluare de etapă, făcută în unitatea de pregătire de către responsabilul de stagiu şi îndrumător”, este menționat în documentul citat. 

În primii ani, rezidenții vor participa la pregătire teoretică și practică, prin cursuri, referate, seminarii și lucrări practice în cadrul facultatii de Farmacie

Te-ar mai putea interesa și Scenarii: Cum va arăta domeniul farmaceutic în viitor

Potrivit Federatiei Asociatiilor Studentilor Farmacisti din România, cei care activează în această specializare lucrează în laboratoare și efectuează controlul calității, siguranței și al eficacității medicamentelor de uz uman. Ei pot, de asemenea, ocupa posturi în învățământul superior sau în cercetare.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment