Dezvoltarea leadership-ului medical de-a lungul carierei

Dezvoltarea leadership-ului medical de-a lungul carierei

Conferința Leaders in Healthcare România, organizată de MEDIjobs în parteneriat cu MedicHub, a fost joi, 18 noiembrie, gazda a numeroși speakeri de renume, ce au dezbătut unele dintre cele mai arzătoare subiecte din domeniul medical românesc, în ceea ce privește leadership-ul, dar și pandemia COVID-19.

Dr. Vlad Berbecar, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), a fost unul dintre speakerii care au participat la această conferință, care a discutat despre rolul leadership-ului medical și dezvoltarea de-a lungul carierei. Din experiența sa ca medic și lider în sistemul medical, „leadership-ul înseamnă să ai o viziune, să o împărtășești și să îi inspiri pe ceilalți să ți-o susțină, în timp ce ei, la rândul lor, își creează o viziune proprie”.

Citește și  Cum poate crește calitatea profesională a medicilor. Care sunt soluțiile propuse de speakerii conferinței Leaders in Healthcare România

În ceea ce privește asistența medicală de înaltă calitate, dr. Vlad Berbecar susține că un bun leadership medical este vital pentru aceasta. „Pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate este nevoie ca medicii să dezvolte valori personale și profesionale puternice și abilități non-tehnice care să le permită să depășească granițele profesionale”.

În prezent, „educația medicală se concentrează pe diagnosticarea și tratarea bolii, nefiind abordate probleme sistemice legate de furnizarea serviciilor medicale și calitatea acestora sau de colaborarea în echipe, necesară pentru o asistență medicală sigură și de înaltă calitate”, a afirmat dr. Vlad Berbecar.

Dezvoltarea abilităților de leadership

Plecând de la ideea că este nevoie de leadership în sănătate, dr. Vlad Berbecar a dat exemplu de 5 metode de dezvoltare a leadership-ului de-a lungul carierei medicale, și anume: mentorat, coaching, învățare prin acțiune, networking și învățare prin experiență.

„Mentoratul presupune o formă de dezvoltare umană în care persoana investește timp, energie și cunoștințe personale pentru a ajuta o altă persoană să crească și să se îmbunătățească pentru a deveni cea mai bună versiune a sa”, a spus medicul.

În același timp, o altă modalitate de dezvoltare a leadership-ului este coaching-ul care „presupune îmbunătățirea performanței într-un anumit domeniu și acesta va fi asistat de cineva specializat pe acest domeniu”.

„În învățarea prin acțiune, cunoștințele, abilitățile și atitudinea de conducere pot fi dezvoltate prin soluții comune la probleme  de la locul de muncă, în timpul proiectelor din viața reală, și prin observare și cooperare cu ceilalți”, susține dr. Vlad Berbecar. „Networking-ul este o creare de relații interdependente, reciproc avantajoase”, a completat acesta.

Te-ar putea interesa și Dr. Beatrice Mahler: Trebuie să ne gândim la ce putem face noi, medicii, ca să multiplicăm binele din jurul nostru

În ceea ce privește învățarea prin experiență dr. Berbecar consideră că persoana în cauză trebuie să adere la alte organizații sau să înceapă job-uri în alte domenii sau specialități, chiar să încerce locuri de muncă complet noi, pentru a dobândi experiențe noi.

Un exemplu concret este ”Caravana cu Medici”, proiectul prin care dr. Vlad Berbecar a început să realizeze, împreună cu o echipă de voluntari, caravane în mediul rural, acolo unde serviciile medicale sunt deficitare, unde populația are acces foarte greu la servicii medicale. Prin aceste caravane, echipa se deplasează la oameni din mediul rural care nu au fost niciodată la medic sau care au nevoie de îngrijiri medicale, însă nu își permit nici să plătească un bilet de microbuz pentru a ajunge la un spital din oraș.

Pentru a încuraja și alte cadre medicale să facă acest lucru, să ajute persoanele care nu au acces la servicii medicale, dr. Vlad Berbecar a inițiat și un proiect legislativ. „Un proiect de care este foarte mare nevoie”.

„Leadership-ul medical este de o importanță vitală pentru furnizarea de îngrijiri de înaltă calitate pacienților”, a concluzionat dr. Vlad Berbecar.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment