CNAS: Pensionarii cu venituri mici pot primi medicamente compensate până la 90%

CNAS: Pensionarii cu venituri mici pot primi medicamente compensate până la 90%

Pensionarii cu venituri din pensii sau indemnizație socială de până la 1.429 lei/lună beneficiază de medicamente compensate cu până la 90%, începând cu 1 ianuarie, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Măsura este valabilă indiferent dacă pensionarii realizează sau nu alte venituri, pe lângă pensie sau indemnizația socială. 

Lista de medicamente compensate este disponibilă aici. Compensarea cu până la 90% se acordă pentru medicamentele din sublista B, a căror valoare  la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 lei/lună.

Citește și Ministerul Sănătății și CNAS au emis un ordin pentru aprobarea protocoalelor terapeutice în vederea prescrierii unor medicamente compensate

„Creşterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv ţine cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2022, precum şi de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, transmit reprezentanții CNAS în comunicatul de presă

Totodată, pensionarii din sistemul public de pensii, ale căror venituri sunt mai mici de 1.600 de lei, beneficiază de un ajutor financiar care nu reprezintă venit din pensie sau indemnizația socială, astfel că acesta nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/lună până la care pot fi eliberate prescripții medicale în cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%.

Finanțarea e asigurată în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment