Rafila le atrage atenția medicilor: Comportamentul uman lipsește, tratăm pacienții într-un mod distant

Rafila le atrage atenția medicilor: Comportamentul uman lipsește, tratăm pacienții într-un mod distant

Personalul medical dă dovadă, de multe ori, de atitudine distantă în relația cu pacienții, atrage atenția ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Pe lângă îngrijirile medicale, medicii și asistenții medicali trebuie să ofere și „foarte multă empatie, foarte multă grijă”, mai spune acesta. 

Declarația ministrului a fost lansată recent, la Iași, la inaugurarea oficială a Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife. Lansarea proiectului a avut loc în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași. 

„Este vorba despre o vocație a comportamentului uman. Comportamentul uman lipseşte de foarte multe ori şi încrederea în sistemul public, în general, şi sistemul de sănătate, în particular, este afectată datorită faptului că ne tratăm de multe ori pacienţii într-un mod distant, când ei au nevoie de foarte multă atenţie, de foarte multă empatie, foarte multă grijă”, a atras atenția ministrul Sănătății.

Citește și Ministerul Sănătății vrea să înființeze un nou institut, la care vor lucra până la 75 de angajați

În același timp, Alexandru Rafila a subliniat faptul că este nevoie de mai puțină „politizare” a sistemului de sănătate din țara noastră și e nevoie să se lucreze inclusiv la educarea personalului medical. 

„Dacă vrem să îmbunătăţim sistemul de sănătate din România, trebuie să lucrăm foarte mult în educarea oamenilor, în general, educarea personalului medical şi să reuşim să fim, într-adevăr, oameni şi să politizăm mai puţin lucrurile”, a punctat ministrul. 

Totodată, a fost avansat un „orizont de timp rezonabil”, între 5 și 7 ani, în care România ar putea beneficia de o rețea de spitale regionale, dacă va exista, desigur, și resursa umană calificată. Iar drept exemplu de bune practici în ce privește îngrijirea pacienților și coordonarea eficientă a unui spital, Alexandru Rafila a menționat Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde a susținut acest discurs. 

Te-ar putea interesa și Românii consideră că medicii sunt mai corupți decât politicienii. Secretar de stat: Cadrele medicale trebuie să participe la schimbarea mentalității

„Este un spital în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, laboratorul a fost început în timpul unei administraţii, continuat de cealaltă administraţie. Este un exemplu de continuitate. Cred că el nu este dedicat unui scop politic, ci este dedicat oamenilor din acest judeţ şi din această ţară. Oamenii, în marea lor majoritate, au sau nu opţiuni politice, dar au nevoie de servicii medicale. Cred că datoria noastră este să-i servim indiferent din partea cărui partid politic şi să încercăm să rezolvăm problemele de sănătate ale oamenilor din România”, a spus ministrul. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment