Cum să-ți construiești o carieră internațională în calitate de medic?

Cum să-ți construiești o carieră internațională în calitate de medic?

Știai că aproximativ 22.000 de medici români și-au exprimat dorința de a pleca din țară în ultimii 10 ani? Majoritatea medicilor aleg să plece din cauza condițiilor nu tocmai facile pe care le prezintă sistemul sanitar, mai cu seamă cel din rețeaua publică. Însă, mulți se întorc în țară, după doar câțiva ani petrecuți în străinătate, tocmai pentru a-și aduce aportul în ceea ce privește dezvoltarea tehnicilor medicale. De asemenea, clădirea unei cariere internaționale devine unul dintre obiectivele pe care și le setează înainte de a pleca din țară. Este un vis la care orice medic aspiră, indiferent de specializare sau experiența acumulată de-a lungul anilor. Nimic nu se compară cu satisfacția pe care ți-o oferă faptul că meritele tale din punct de vedere profesional au fost recunoscute.

Totuși, ce presupune exact definitivarea unei asemenea cariere? Ce trebuie să faci pentru a atinge succesul și cum gestionezi cu ușurință schimbarea? Ei bine, există câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul.

Top 5 sfaturi pentru o carieră internațională de medic

Dacă vrei să-ți depășești limitele din punct de vedere profesional și să devii un medic complet, cu recunoaștere internațională ia în calcul următoarele lucruri:

1.     Obține certificări internaționale – Mergi la workshop-uri și conferințe pe diverse teme din domeniul medical. Aici vei cunoaște mai mult ca sigur persoane de interes, care îți vor fi de mare folos în definitivarea carierei la care ai visat dintotdeauna. Cunoașterea unei limbi de circulație internațională devine, de asemenea, mai mult decât necesară în asemenea situații.

2.     Scrie articole de specialitate – Dacă ești pasionat de ceea ce faci și îți dorești să devii unul dintre cei mai apreciați medici pe specializarea aleasă nu înceta să înveți. Acumularea de informații nu se oprește în momentul în care ai ieșit de pe băncile facultății și ai început să lucrezi într-o instituție sanitară. În viața unui medic, fiecare zi este presărată cu oportunități de evoluție. Nu înceta așadar să te oprești din a căuta informații relevante despre domeniu. De asemenea, încearcă, atunci când timpul îți permite să scrii articole de specialitate. Analizează subiectele abordate în unele dintre cele mai apreciate publicații precum American Journal of Medicine pentru a căpăta o perspectivă de ansamblu. Participă, de asemenea, la conferințele derulate de Colegiul Medicilor din Municipiul București

Citește și: Obiceiurile la care trebuie să renunți pentru a avea o carieră de succes în medicină

3.     Pune accent pe inovație – Dorința de a deveni cel mai bun ar trebui să fie însoțită de capacitatea de a aduce plus valoare domeniului. Comunitatea internațională a medicilor îți va aduce mai mult ca sigur cuvinte de laudă în cazul în care vii cu idei ingenioase. Încearcă să revoluționezi sistemul medical din România prin aplicarea unor tehnici de lucru mult mai eficiente. Propune adoptarea unor tehnologii moderne, de ultimă generație sau vino cu propuneri interesante de realizare a activităților.

4.     Pleacă din țară pentru o perioadă scurtă – Pentru o carieră internațională de succes devine mai mult decât necesar să ai contact cu mai multe culturi. Vizitează cât mai multe țări și fă schimb de experiență cu medicii de acolo. Sistemele medicale diferă foarte mult de la o țară la alta. Tocmai de aceea, e important să aloci o scurtă perioadă de timp în care să te obișnuiești diverse mentalități și moduri de prescriere a tratamentelor.

5.     Adoptă o conduită strictă – Nimic nu devine realizabil dacă nu adopți o atitudine serioasă. Pune accent pe importanța organizării și setează-ți foarte clar niște obiective. Ai încredere în forțele proprii și nu te dezice de la ceea ce îți dorești cu adevărat. Este firesc să existe și momente de cumpănă în cariera de medic, însă nu trebuie să te descurajezi. Nimeni nu și-a creat un renume internațional în câteva zile. Procesul este unul complex, care presupune multă muncă, determinare și dorință de a reuși.

Te-ar putea interesa și: Cum să nu te plafonezi în carieră

Secretul pentru a excela atât în România, cât și în străinătate

O carieră internațională presupune, pe lângă succesul acumulat, și gestionarea unei vieți destul de agitate. Va deveni destul de dificil să obții un echilibru între job și responsabilitățile aferente unui medic recunoscut internațional. Însă, secretul care te va ajuta să te bucuri de experiențe unice, indiferent de situație este mediul de lucru în care activezi. Da, ai citit bine. De aici pornește totul. Un medic mereu stresat din cauza sarcinilor de la locul de muncă nu va reuși niciodată să ajungă acolo unde și-a propus.

E adevărat că în sistemul medical din România există numeroase nereguli, mai ales în ceea ce privește organizarea etapelor de lucru. Însă, nu este o regulă general valabilă. Și în țară poți găsi șanse diverse de a te dezvolta din punct de vedere profesional. Tot ce trebuie să faci este să-ți găsești un job care să-ți permită să:

  • Ajungi la cea mai bună versiune a ta – E foarte important să te simți bine în echipă și să te bucuri de momente relaxante alături atât de colegi, cât și de superiori.
  • Îți ofere timp de a îmbina utilul cu plăcutul – Un program mult prea solicitant te va împiedica să găsești timp pentru tine. În schimb, un job flexibil, care știe cât de prețioase sunt resursele umane va face tot ce se poate pentru a-ți oferi echilibrul de care ai nevoie.
  • Îți pună la dispoziție șansa de a face schimb de experiență – Colectivul ideal va fi mereu acolo pentru a te susține în parcursul tău. În plus, te va ajuta să investești constant atât în dezvoltarea personală, cât și formarea profesională. Astfel, nu vei avea probleme în ceea ce privește plecările aferente în străinătate.

Citește și: Carieră sau viața personală? Sau, cum să le împaci pe amândouă

Caracteristicile jobului ideal par la prima vedere greu de îndeplinit. Însă, la MEDIjobs vei găsi mai mult ca sigur locul de muncă la care visai de mult timp. Ai la dispoziție:

  • Oferte de muncă adaptate în funcție de nevoile tale,
  • O gamă largă de specializări,
  • Instituții sanitare recunoscute pentru profesionalism, seriozitate și muncă în echipă.

Și lista avantajelor poate continua.

Concluzii

Dacă visezi de mult timp la o carieră internațională în calitate de medic, perseverența este punctul cheie care te va ajuta să excelezi. Trasează obiectivele la care vrei să ajungi și alege-ți cu atenție drumul pe care vrei să-l urmezi.

Nu uita să apelezi la cea mai mare platformă de recrutare pentru a-ți găsi jobul perfect: MEDIjobs! Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment