Cum te poate ajuta muzica sa iti cresti productivitatea la locul de munca

Cum te poate ajuta muzica sa iti cresti productivitatea la locul de munca

Muzica joacă un rol important în productivitatea la locul de muncă. Sunt momente în care ascultatul refrenului favorit îți dă o stare de beatitudine, te motivează și îți stimulează activitatea cerebrală.

Alegerea unor liste de melodii pe care să le ascultăm în timp ce lucrăm nu este un procedeu deloc complicat. În general, stilul muzical pentru care optăm trebuie să fie aliniat cu preferințele individuale, dar când vine vorba de creșterea productivității, acesta nu este o prioritate. Totodată, ritmul și volumul melodiilor este recomandat să fie în strânsă legătură cu activitățile prestate.

Pentru a ajunge la determinarea ambientului muzical potrivit, MEDIjobs îți propune patru pași.

1. Creează o listă de melodii care îți plac

Muzica pe care o iubești îți da o stare de bine, sentimente generate de dopamina eliberată de creier, care are rolul să întrețină plăcerea. “Alegerea melodiilor care ne plac cu adevărat este cel mai important lucru”, afirmă cercetătorii de la Sciencedaily.com, care au realizat un studiu despre influența muzicii asupra randamentului pe care îl avem la locul de muncă.

2. Identifică ritmul melodic potrivit activității pe care o întreprinzi

Randamentul activităților întreprinse la locul de muncă sunt strâns legate de starea de spirit pe care o avem, care la randul ei este în strânsă legătură cu diferite stiluri de muzică pe care le ascultam. Spre exemplu, dacă trebuie să scriem un text, o melodie cu versuri ar putea avea o influență negativă asupra creativității. În mod contrar, un ritm melodic liniștit, ascultat în surdină poate spori creativitatea și scurta timpul de finalizare a activității. Dacă în schimb avem de efectuat lucruri fizice, în căști sau pe fundal ar trebui să se regăsească ritmuri active, dinamice. O sesiune care implică activitate cerebrală intensă este mai bine susținută de muzică clasică sau ambientală decât de rock sau punk. 

3. Fii deschis față de genuri muzicale noi 

Pe cât de important este să ai liste cu melodiile pe care le îndrăgești, pe atât de important este să încerci din când în când să asculți și alte propuneri muzicale. Chiar dacă nu se înscriu în genurile tale favorite, câteodată, noi stiluri muzicale pot fi generatoare de energie.

4. Ascultă genuri muzicale diferite pentru momente ale zilei diferite

Cu toții știm cât de important este să îți începi dimineața energic, făcând sport, pregătind micul dejun familiei sau mergând spre birou. Din acest motiv, în playlist-ul tău de dimineață ar trebui să se regăsească ritmuri melodice alerte. Pe parcursul zilei poți opta pentru alte tipuri de muzică. Spre exemplu, în timpul lucrului la birou este indicat să asculți muzică conform punctului 2, iar seara optează pentru genurile muzicale care te relaxează.

Muzica este un adevărat aliat al stării de bine și nu ar trebui să ignorăm acest aspect. Chiar dacă suntem acasă, la locul de muncă sau în metrou, cu căștile la urechi, muzica are darul să ne susțină in activitățile pe care le efectuăm. 

Despre Autor

Catrinel Hagivreta

Facebook Comment