Cu toti vrem sau ni se cere sa fim cat mai productivi in fiecare zi. Vrem sa ajungem acasa, dupa o zi de munca, multumiti de faptul ca am oferit maximul posibil si am realizat cat mai multe lucruri. Sentimentul dupa o zi in care am fost foarte activi, cu rezultate bune, este extraordinar. Te umple de energie, de incredere, te motiveaza. Si, de multe ori, este usor sa fii productiv. Este suficient sa ai o lista clara a lucrurilor pe care vrei sa le realizezi in acea zi si sa iti programezi activitatile corect. Acestea sunt majoritatea zilelor, fie ele normale sau chiar bune.
Insa…problema mare apare atunci cand ai o zi proasta. O zi in care simti ca nu poti sa te ridici din pat. Ziua de munca, cu toate activitatile si responsabilitatile din ea, iti pare fara rost, complicata si coplesitoare.
Nu exista o reteta clara pentru ce te face sa ai aceste zile proaste. Motivul pentru care acest fenomen se intampla poate fi faptul ca nu ai dormit suficient. Poate te-ai certat cu cineva drag si inca te gandesti la asta. Poti fi nervos, obosit, letargic, suparat, deprimat. Indiferent care este motivul, productivitatea ta in aceste zile poate fi una mai slaba decat in alte zile. De aceea, ai nevoie de putina creativitate pentru a fi sigur ca pana si in aceste momente, performanta ta la job sau chiar colegii tai nu vor avea de suferit. Iata ce poti sa faci:
Vorbeste cu oamenii: momentul in care porti o converstie cu o persoana este ca un mic boost pentru creierul tau. Trebuie sa construiesti idei, sa fii atent la ce spune cealalta persoana, sa faci rationamente dupa care sa construiesti un raspuns. Toate aceste procese te fac sa fii mai concentrat, si apoi poti folosi aceasta concentrare pentru a avea grija de responsabilitatile tale.
Scapa de distrageri: capacitatea noastra de ramane concentrati pe o singura activitate este foarte redusa cand suntem obositi. Tentatia de a mai verifica o data email-ul sau contul de facebook este foarte mare, iar faptul ca ai telefonul in buzunar este o distragere de care nu ai nevoie in acel moment. Pune-ti telefonul deoparte, nu sta la calculator daca nu face parte din responsabilitatile tale in acea zi.
Alege-ti 3 activitati importante ale zilei: da-ti seama care sunt cele mai importante 3 activitati din ziua respectiva si concentreaza-te doar pe ele. Cea mai grea dintre ele ar trebui sa o faci prima. De ce? Pentru ca in momentul in care vei finaliza cel mai greu lucru dintr-o zi, vei primi un boost de energie. Te vei simti bine pentru ca ai realizat ceva bun, iar acel sentiment te va face sa mergi mai departe cu forte proaspete spre urmatorul lucru de pe lista
Fa ceva diferit: toti avem o rutina, un mod poate nu unic, dar cu siguranta personal, cu care abordam anumite probleme sau in care ne desfasuram ziua. In zilele grele, este important sa iesim din aceasta rutina. Ia un alt traseu catre munca, bea cafeua de dimineata cu alte persoane decat o faci in mod normal, schimba ordinea in care faci anumite actiuni zilnice, du-te intr-o zona in care nu mergi de obicei la locul de munca. Chiar si simpla schimbare a unei pozitiei fizice e un mod de a spune creierului tau ca starea in care esti nu trebuie sustinuta si prelungita.
Bea cafea, apa rece, mananca ceva dulce: mai pe scurt, tot ce nu ai recomanda niciodata unui pacient. Insa in aceste momente, beneficiile pe termen scurt ale acestor produse sunt universal cunoscute. Iti poate da acel mic imbold care te va trece peste linia de sosire.
Fa sport: activitatea fizica antrenanta te poate scoate din acest impas psihic si te ajuta sa gasesti solutii la problemele care, pana de curand, pareau de nerezolvat.
Pentru sanatatea voastra,
Echipa MEDIjobs