Timpul petrecut în facultate este pe cât de prețios, pe atât de epuizant. Ritmul alert de învățare, dar și presiunea de a deveni un cadru medical valoros reprezintă principalii factori de stres pentru orice student la medicină sau medic rezident. Recunoaște, chiar și pe tine te-au copleșit măcar o dată senzațiile de stres și oboseală în încercarea de a trece examenele importante. Viața de facultate, mai ales în domeniul medical, este presărată atât de situații neprevăzute și ore nedormite, cât și de experiențe cu adevărat memorabile. Este un traseu complex – care te formează atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Tocmai de aceea, anii de studenție nu ai cum să-i uiți atât de ușor. Sunt momentele care vor cântări foarte mult în cariera ta medicală. Timpul petrecut pentru studiu și activități extrașcolare va face diferența și te va ajuta să ajungi la performanțe extraordinare.
Totuși, până la finalul traseului educațional ai de gestionat multe momente tensionante și de asimilat lecții esențiale unui adevărat profesionist. Nu-i deloc ușor să le menții pe toate în balanță – o să spui, mai ales când energia nu mai este deloc la același nivel. Să rămâi motivat/ă și dornic/ă să mergi mai departe, chiar dacă pe drum ai întâlnit diverse obstacole este cu adevărat o provocare. Totuși, există câteva strategii care te vor ajuta să-ți canalizezi resursele și să le folosești în avantajul tău.
Top 7 sfaturi pentru a rămâne motivat în timpul facultății de medicină
Nimeni nu te pregătește pentru ceea ce înseamnă viața de student la medicină. Poate părea palpitant la început – visul de a deveni cadru medical începe să prindă contururi. Totuși, cu trecerea timpului apar și problemele aferente unui medic în devenire. Nu trebuie să-ți faci griji, totuși.
Dacă te întrebi cum poți menține motivația și energia la același nivel ca la început iată top 7 sfaturi de care să ții cont:
- Încearcă să abordezi altfel procesul de învățare
Nu te-ai săturat să petreci ore întregi în aceeași cameră pentru a studia? E foarte important să schimbi mereu locațiile atunci când vrei să înveți pentru un examen sau pur și simplu să aprofundezi anumite cunoștințe. Încearcă să mergi în parc, la o cafenea sau la bibliotecă. Astfel, vei reuși să îmbini utilul cu plăcutul și să asimilezi cu rapiditate chiar și cele mai complexe informații. În cazul în care alegi să rămâi în casă, adaugă în cameră toate elementele care pot asigura un ambient plăcut. De asemenea, încearcă să adaugi și un strop de creativitate procesului de învățare. Privește în ansamblu și creează povești logice, care să te ajute să reții mai ușor termenii tehnici și de specialitate.
Învață din următorul articol Cum să faci față stresului în perioada examenelor
- Nu te descuraja niciodată
Nici măcar în momentele în care simți că nu mai poți. Faptul că ai picat un examen sau nu ai luat nota așteptată la un test nu ar trebui să te îngrijoreze. Trebuie să accepți că uneori nu poți fi suficient de concentrat/ă sau pregătit/ă. E perfect normal. Este doar o etapă din traseul tău medical pe care în mod sigur o vei trece cu brio. Dedică-te mai mult data viitoare și încearcă să-ți gestionezi mai bine timpul și resursele.
- Nu privi școala ca pe o competiție neapărat
Nu te duci la facultate pentru a demonstra cuiva cât de inteligent/ă ești. Te duci acolo pentru a-ți demonstra ție că pasiunea de a-i ajuta pe alții se poate transforma într-o meserie frumoasă. Nu înveți pentru colegul de bancă sau pentru profesor, ci pentru tine. Muncește pentru visul tău și fă-o cu determinare. Imaginează-ți destinația finală – momentul în care vei deveni medic și în care vei putea face exact ceea ce îți place cel mai mult. Până acolo mai e destul, dar nu trebuie să te descurajezi nicio clipă.
Vezi și articolul De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?
- Trasează-ți un plan de gestionare a timpului
Planifică-ți fiecare activitate școlară. Poate suna ușor deplasat să ai o agendă cu toate lucrurile pe care trebuie să le bifezi, dar te poate ajuta să-ți îmbunătățești productivitatea. Stabilește-ți foarte clar prioritățile și nu uita niciodată care e scopul tău final. Trebuie să ai mereu în minte aspectele pozitive ale vieții de medic pentru a putea crea contextul perfect învățării. O să-ți fie greu la început, dar nu imposibil. Începe prin a organiza activitățile pe o săptămână și vezi care sunt rezultatele. Te vei simți mai mult ca sigur mai energic/ă, mai motivat/ă să duci la îndeplinire fiecare responsabilitate în parte.
- Ai grijă de sănătatea ta
În momentul în care îmbini învățatul cu ieșirile în club și activitățile petrecute alături de prieteni nu are cum să iasă ceva bine. Dacă pierzi nopțile, mănânci nesănătos și alegi să trăiești o viață sedentară cel mai probabil nu vei reuși să obții performanțe școlare foarte bune. Să poți rămâne concentrat/ă pe ceea ce ai de făcut implică și o conduită în ceea ce privește stilul de viață. O să spui că e un regim prea drastic, dar avantajele pe care le vei resimți sunt numeroase. Încearcă să-ți trasezi foarte bine o rutină de somn, să nu sari peste mesele zilnice și să aloci măcar o oră pe zi exercițiilor fizice. Nu trebuie să-ți faci neapărat un abonament la sală, ci poți merge la o plimbare relaxantă în parc.
- Evită pe cât se poate excesele
Da, studenția este una dintre cele mai frumoase perioade. Cunoști persoane noi, îți lărgești orizonturile și îți descoperi pasiuni de care nu știai. În plus, studenții știu cum să se distreze la maximum, mai ales după o sesiune lungă și obositoare de examene. Totuși, oricât de tentant ar fi, nu întrece măsura cu alcoolul sau fumatul. Pentru mulți, reprezintă modalități de relaxare, însă efectele pe care le au asupra organismului nu te vor susține deloc în procesul de evoluție profesională. Ba din contră. Ai grijă – totul se face cu măsură, chiar și atunci când ești tânăr/ă și simți că lumea îți aparține.
Citește și: Viața de student la Medicină: 10 lucruri pe care merită (și ai vrea) să le știi dinainte, ca să îți fie mai ușor
- Recompensează-te mereu cu puțin timp liber
Oricât de stresantă ar fi viața de student nu uita să te bucuri de micile plăceri care îți pot oferi energia de care ai nevoie. După o săptămână aglomerată, alocă timp pentru meditație și relaxare. Practică-ți în liniște hobby-urile – te va ajuta să scapi de stres. Nu ezita să mergi, de asemenea, în city break-uri alături de prieteni sau partenerul de viață. Te va scoate puțin din rutina zilnică și îți va elibera mintea de gândurile negative. Fii spontan/ă și încearcă să le îmbini pe toate în așa fel încât să obții rezultatele dorite.
Concluzii
Cine spune că viața de student la medicină nu este deloc așa cum și-a imaginat probabil nu a auzit de sfaturile enumerate mai sus. Dacă vrei să devii un cadru medical respectat și apreciat trebuie să depui eforturile necesare pentru a-ți calibra eficient resursele. Începe prin a-ți organiza timpul și a planifica atent activitățile școlare. Nu uita de momentele alocate relaxării și detensionării după zilele încărcate petrecute la facultate. Te va ajuta să uiți de stresul și grijile aferente obținerii unor performanțe demne de lăudat.
Aplică strategiile de mai sus și rămâi motivat/ă în timpul facultății! Mult succes!
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.