Cum să-ți dezvolți abilitățile de scriere științifică pentru a publica în reviste de specialitate

Cum să-ți dezvolți abilitățile de scriere științifică pentru a publica în reviste de specialitate

Pentru mulți, munca unui medic se rezumă doar la tratarea pacienților sau rezolvarea cazurilor urgente care apar zilnic în instituțiile medicale. Totuși, cunoștințele și experiența unui medic se numără printre cele mai valoroase resurse de care dispune industria. Sunt elementele care facilitează evoluția domeniului și care pot face loc inovațiilor sau descoperirilor diverse în materie de știință. Studiile de caz reprezintă, așadar, surse valoroase de informații, pe care cadrele medicale le pot utiliza pentru a revoluționa viitorul medical. 

Însă, există destul de puțini medici care publică articole de specialitate. Comunitatea academică are nevoie de oameni care știu să-și expună experiențele în scris și să aducă plus valoare cadrului științific. Publicarea unui articol într-o revistă de specialitate vine la pachet și cu numeroase distincții și aprecieri. Cariera ta se va bucura de un parcurs armonios, iar numele tău va avea o greutate în domeniu. Vei fi recunoscut/ă pentru contribuțiile tale și vei primi sponsorizări și fonduri pentru a-ți continua cercetările, ceea ce va crea premisele ideale dezvoltării profesionale. În plus, informațiile și explicațiile clare, certificate de un medic specialist oferă pacienților șansa de a căpăta o perspectivă mai detaliată asupra afecțiunilor cu care se confruntă. 

Citește și: Cum să-ți construiești o carieră internațională în calitate de medic?

Pe lângă cunoștințele tehnice, care reprezintă baza oricărei lucrări academice, vei avea nevoie și de o viziune artistică. Poate te întrebi ce legătură are arta cu un domeniu atât de exact cum este medicina. Ei bine, dacă nu știi cum să împachetezi informația în așa fel încât să fie relevantă și să stârnească interes, nu vei reuși niciodată. Regulile nu sunt deloc grele, dar vei avea nevoie de exercițiu pentru a putea obține rezultatele dorite. 

Cum începi o lucrare academică?

Începutul întotdeauna este greu, indiferent că este vorba de o lucrare academică sau una beletristică, tocmai pentru că el dă tonul firului logic. Însă, nu trebuie să-ți faci griji. Există câteva lucruri, pe care dacă le duci la îndeplinire, vei obține un articol foarte bine structurat și în același timp ușor de parcurs.

Iată câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te hotărăști să scrii un articol științific: 

  • Fă un research adecvat. Vezi cine a mai abordat subiectul care te interesează și nu ezita să citezi munca altor medici în lucrarea ta. Este practic un ajutor reciproc. Poți insera câte surse crezi că sunt relevante pentru a crea un cadru teoretic foarte nuanțat. Ia în calcul, de asemenea, numărul de pagini scrise. Nu încerca să scrii doar de dragul de a scrie. Vino cu informații relevante, de actualitate, care să nu plictisească și care să aibă legătură cu subiectul. De asemenea, argumentează de ce subiectul tău este important pentru comunitatea academică. Adu ceva nou, despre care nu s-a mai scris până acum. 

Te-ar putea interesa și articolul despre: Cercetarea medicală: cât de apreciată este în România și cât este de importantă într-o societate dezvoltată?

  • Informează-te cu privire la structura acceptată de jurnalul sau revista în care vrei să publici articolul. În general, o lucrare începe cu definirea obiectivelor și ipotezelor de cercetare. În prima parte a articolului va trebui să integrezi titlul, rezumatul și cuvintele cheie. Mai apoi, urmează introducerea, metoda folosită pentru cercetare, rezultatele și concluziile. 
  • Creează mai întâi scheletul lucrării înainte de a începe să scrii propriu-zis. Este un exercițiu foarte bun care te va ajuta să elimini informația irelevantă și să oferi textului mai multă claritate. În plus, îți vei putea expune mai bine argumentele și punctele de vedere. 
  • Urmărește cu atenție standardele folosite pentru adăugarea statisticilor sau termenilor tehnici. De exemplu, dacă vrei să expui caracteristicile anumitor substanțe chimice va trebui să respecți recomandările IUPAC (Uniunea Internațională de Chimie Pură și Aplicată). 
  • Folosește un instrument de verificare a plagiatului. Originalitatea este un element esențial atunci când vine vorba de scrierea unei lucrări de specialitate. Orice dovadă de plagiere te va costa foarte mult. Imaginea ta va avea de suferit, ceea ce îți va afecta în mod sigur reputația în spațiul academic. După un astfel de episod, nu vei mai putea fi luat/ă în serios. Învață să scrii responsabil, înainte de orice. 

Sfaturi utile de scriere pentru articolele de specialitate 

Te întrebi care sunt secretele care te vor ajuta să obții o lucrare complexă și apreciată de cei mai renumiți scriitori din domeniu? 

Iată câteva sfaturi de scriere care îți vor fi de folos în mod sigur: 

  • Evită pe cât se poate expresiile vagi – Folosește doar cuvinte și propoziții clare, specifice. Nu încerca să adaugi expresii doar pentru a da senzația unui vocabular bogat. Cititorii vor observa dacă deții sau nu proprietatea termenilor. 
  • Folosește cuvinte de legătură și evită pe cât se poate paragrafele lungi – Comprimă informația în paragrafe scurte și leagă-le între ele pentru a da un sens lucrării. Folosește propoziții de tranziție, care să îmbunătățească experiența cititorului, dar și calitatea articolului. 

Citește și știrea despre cele Peste 85 de milioane de euro, alocate pentru rețeaua de medicină genomică și formarea specialiștilor

  • Verifică atent elementele de ortografie, gramatică și punctuație – În orice lucrare științifică trebuie să dai dovadă de o cunoaștere profundă a limbii în care ai ales să scrii. Pentru mai multă expunere e recomandat să scrii într-o limbă de circulație internațională precum engleza. Ai grijă, totuși, la regulile de scriere. Pentru un plus de confort, poți folosi diverse aplicații de corectare a elementelor de gramatică, punctuație și ortografie. 
  • Integrează elemente vizuale – Îți vor fi de mare ajutor pentru a fluidiza informația, dar și a explica mai bine elementele teoretice. Adaugă grafice, tabele și statistici pentru a reprezenta rezultatele cercetării sau cadrul teoretic pe care l-ai folosit. 
  • Acordă o importanță deosebită secțiunii de cercetare – Acolo, practic, poți include contribuțiile pe care le aduci domeniului. Detaliază doar ceea ce este cu adevărat important și expune pe larg rezultatele reprezentative. Folosește subtitluri sau subsecțiuni pentru a le face mai ușor de parcurs. Aici nu trebuie incluse referințe pentru că e vorba doar de munca ta, de eforturile depuse pe cont propriu pentru a ajunge la anumite rezultate. 
  • Citește încă o dată lucrarea înainte de a o publica – Este foarte posibil să-ți fi scăpat lucruri pe care la prima mână nu ai cum să le observi. Privește documentul cu un ochi critic și nu ezita să modifici acolo unde este necesar. Dacă te ajută mai mult, cere părerea unor specialiști consacrați în domeniu, care îți pot oferi un feedback constructiv.

Concluzii 

Ca medic, să scrii un articol de specialitate vine ca o nouă șansă de evoluție profesională. Este un exercițiu numai bun, care te va ajuta să dobândești o gândire critică și să-ți îmbunătățești abilitățile de comunicare și argumentare. De asemenea, o lucrare scrisă bine vine la pachet cu numeroase aprecieri și chiar distincții din partea comunității academice. Tocmai de aceea, trebuie să acorzi o atenție deosebită regulilor de scriere, dar și felului în care alegi să livrezi informația. E recomandat să te documentezi cu atenție înainte și să respecți regulile de scriere. 

Alege să aduci plus valoare comunității academice cu lucrări complexe și informații relevante!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment