Cum sa iti faci sarbatorile mai frumoase?

Cum sa iti faci sarbatorile mai frumoase?

Sarbatorile de iarna reprezinta cea mai frumoasa perioada din an, dar si cea mai aglomerata si obositoare pentru cadrele medicale care, pe langa programul incarcat de la spital, desfasoara multe activitati si acasa. 

Toate acestea pot duce la stres si agitatie, in loc de liniste si bucurie. Chiar si atunci cand s-ar putea sa nu simti ca esti stresat de sarbatori, poate exista o anumita presiune in aceasta perioada a anului, toate aceste activitati si aglomeratia pot fi epuizante, de aceea trebuie sa ai mai multa grija de tine.

Iata 9 moduri prin care iti poti face sarbatorile mai frumoase:

  1. Acorda-ti timp pentru tine

In general, majoritatea cadrelor medicale au programe de lucru foarte solicitante chiar si in perioada sarbatorilor, pe langa activitatile de zi cu zi, copii si vieti sociale. Este foarte important sa iti faci timp pentru tine, sa te relaxezi, sa te recuperezi dupa o zi agitata. Doar asa vei impiedica aparitia stresului, frustrararii, iar sarbatorile vor fi mult mai frumoase.

2. Stimuleaza-ti spiritualitatea

Cand a fost ultima data cand ai facut ceva care te-a conectat cu adevarat inapoi la tine si la credinta? Programeaza-ti o clasa de yoga, mergi la o piesa de teatru, mergi la un concert de colinde sau fa-ti timp sa meditezi. Gandeste-te la ceea ce iti hraneste cea mai profunda conexiune cu tine insuti si apoi petrece o ora sau doua facand doar acel lucru. Te vei simti mai usor, improspatat si mult mai relaxat.

3. Alege plimbarile prin natura

Natura schimba chimia creierului si permite cortexului prefrontal sa se relaxeze, iti stimuleaza celulele si mitocondriile intr-un mod sanatos. Natura permite creierului tau sa functioneze sanatos, sa iti cureti mintea, sa respiri aer curat si sa te relaxezi. 

Citeste si: Sfaturi pentru medicii rezidenti care isi petrec sarbatorile in spital

4. Odihneste-te cat este nevoie

Somnul este esential, cu toate acestea, este principalul factor care duce la epuizare, la starea de anxietate si de agitatie in perioada sarbatorilor. In special pentru persoanele care gestioneaza o boala cronica, odihna este foarte importanta. Somnul este fundamental pentru recuperare si in fiecare zi corpul nostru trebuie sa se refaca de la stresul la care este supus. 

5. Pune-ti ordine in ganduri

Gandeste-te la ce este important pentru tine. Daca te simti coplesit in perioada sarbatorilor, este timpul sa iei un pix si sa-ti notezi lucrurile importante. Prioritizeaza-ti activitatile si te vei simti mult mai bine, vei inlatura stresul si vei simti bucuria sarbatorilor.

6. Invata sa te bucuri

Oricat de stresat ai fi, nu uita ca acesta este cu adevarat un sezon dedicat bucuriei. Invata sa te bucuri din lucruri marunte si vei avea sarbatori linistite. De asemenea, fii deschis la surprize, la momente spontane, la aventura si la timp petrecut cu cei dragi.

Citeste si: Lucrezi de Craciun? Iata 4 sfaturi simple pentru sarbatori linistite

7. Hraneste-ti corpul

Mancarea buna este foarte importanta in timpul sarbatorilor. Atunci cand suntem sub stres emotional sau fizic, consumul de alimente sanatoase, bogate nutritional este esential pentru sustinerea procesului nostru corporal. Alege sa mananci sanatos si ajuta-ti corpul sa se simta bine in perioada sarbatorilor.

8. Jocurile nu sunt doar pentru copii

Doar pentru ca esti adult nu inseamna ca jocul nu ar trebui sa fie o prioritate pentru tine. Fii creativ. Cand a fost ultima data cand te-ai gandit sa fii jucaus? Indiferent daca este vorba de ceilalti, copii sau doar de tine. Cum poti aduce mai mult joc in viata ta? Un mod este prin miscare. Gandeste-te ca esti un copil, alergand, rostogolindu-te, dansand etc. Ia in considerare modalitatile prin care poti aduce jocul in viata ta si vei aduce mai multa satisfactie, dar si mai multa bucurie in viata ta.

9. O baie cu spuma face minuni

Acest lucru ar trebui sa fie inclus in lista de activitati despre ingrijirea de sine, fizica si psihica. Relaxeaza-te, fii linistit cu gandurile tale.

Sarbatorile de iarna inseamna stare de bine, liniste si veselie, insa, activitatile multiple atat la serviciu, cat si acasa te pot agita, de aceea este bine sa eviti ca aceasta perioada sa se transforme intr-una stresanta. Vestea buna este ca iti poti face sarbatorile mai frumoase tinand cont de sfaturile noastre si avand mai multa grija de tine. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment