Unul dintre aspectele mai putin placute ale profesiei in serviciile medicale este ca, in anumite clinici si in majoritatea spitalelor de stat si private, in functie de specificul fiecaruia, vei fi nevoit, la un moment dat, sa lucrezi de Craciun, de Revelion, de Paste sau in alte sarbatori legale cand este posibil ca cei dragi din jurul tau, familie sau prieteni, sa aiba liber.
Astfel, de-a lungul experientei mele ca asistent medical dar si din experienta familiei mele, negocierea cu privire la modul in care sunt petrecute aceste sarbatori poate deveni un motiv de frustrari sau dimpotriva, poate fi un prilej de reafirmare a intelegerii, exersarii tactului si asumarii faptului ca sunt profesii in care nu ne putem alege intotdeauna programul dupa cum dorim.
Cel putin in familia mea, si stiu ca nu e un caz singular, au existat mereu discutii cu privire la organizarea timpului de sarbatori si aceste discutii au fost cateodata factor de frustrare pentru toata lumea. Pentru ca, de obicei, nimeni nu ar alege de buna voie sa lucreze de sarbatori sau sunt foarte putini cei care o fac din convingere si din propriile motive.
De obicei, oriunde ati lucra si in orice tip de echipa, exista o programare a liberelor si turelor pe care le veti efectua de-a lungul anului si daca toate merg bine in acea echipa, programarile cu privire la turele efectuate in zilele declarate sarbatori legale se organizeaza prin rotatie. Astfel, puteti negocia in cadrul echipei cu colegii si asistenta sefa, sa lucrati in acest an de Craciun si sa aveti in schimb Revelionul liber. In anul urmator, programarea poate fi facuta asa incat sa lucrati de Revelion.
In echipe cu multi colegi, aceste programari revin odata la cativa ani, prin rotatie, astfel incat, nu ar trebui sa fie o mare problema.
In acelasi timp, exista cateva posibilitati care tin de organizarea personala de a nu transforma perioada sarbatorilor in principalul factor de stres, de graba si de alergatura prin oras in ultimul moment, pentru a cauta cadouri si a aproviziona casa cu cele necesare meselor de sarbatoare si vizitelor la rude si prieteni.
Iata mai jos cateva aspecte pe care le puteti lua in considerare, daca doriti sa fiti mai buni de Craciun si toata lumea sa fie multumita, fericita si impreuna in perioada sarbatorilor.
1. Planificarea este totul
Programati-va din timp (cu o saptamana inainte cel putin) cumparaturile necesare pentru sarbatori – pentru masa de sarbatori si pentru cadouri – mai ales daca stiti ca veti lucra pe 24 sau pe 25 decembrie. Acest lucru presupune si cumparaturile ce vizeaza cadourile de Craciun, mai ales daca vor veni odata cu Mos Craciun! In general, daca nu efectuati ture de 12 ore sau garzi, puteti sa fiti oricum toata ziua acasa cu cei dragi in una dintre cele doua zile.
Daca va doriti sa fiti prezenta cand vine Mosul pentru cei mici si totusi veti avea tura de noapte pe 24 spre 25, puteti sa transformati acest neajuns intr-un joc si sa ii sunati pe cei mici de la serviciu, spunandu-le ca sunteti la serviciu si ca „v-ati intalnit cu Mosul care v-a transmis ca sigur va ajunge la timp la copii la miezul noptii”. Ceea ce este cel mai importat este ca familia dumneavoastra si mai ales copiii sa va simta prezenta in zilele acestea pline de bucurie si nerabdare. Nu lasati diversele suparari sau frustrari care pot aparea din nimic sa strice starea de sarbatori nici pentru dumneavoastra, nici pentru colegii de la serviciu si nici pentru familia si prietenii dumneavoastra.
Citeste si: Asistent medical: cum să te bucuri de sărbători, chiar dacă ești nevoit să lucrezi
2. Fiti relaxata si generoasa cu cei din jur
Conform teoriei neuronilor in oglinda, binele atrage bine. In perioada sarbatorilor, oamenii tind sa fie mai generosi si relaxati, sa aiba o atitudine toleranta dar este drept ca avalansa de lucruri de facut pot deveni factor de stres si chiar de cearta. Nu lasati sa se intample asa ceva si oferiti, ori de cate ori puteti, motive de bucurie si de liniste celor din jur, familie sau prieteni. De exemplu, cand va intoarceti de la serviciu, daca aveti resurse de timp, bani sau pur si simplu nu sunteti foarte obosita, alocati-va timp sa stati impreuna cu familia si sa va bucurati impreuna de sarbatori.
3. Impartiti bucurie mai ales cu pacientii si colegii de serviciu
Empatia si compasiunea sunt cuvintele de ordine pentru crearea unei atmosfere placute oriunde ati fi si in orice context v-ar aduce viata. Astfel, chiar daca nu sunteti impreuna cu cei dragi intr-una din aceste zile de sarbatoare, sunteti impreuna cu colegii si cu cei cu care va impartiti 8 sau 12 ore pe zi. Sigur ca nici nu se compara cu a fi acasa impreuna cu cei dragi dar ganditi-va ca asa cum va este dumneavoastra dor si va doriti sa fiti acasa, asa sunt toti colegii si pacientii vostri. Astfel incat, este mai simplu sa alegi sa transformi lamaile in limonada si sa va lasati inconjurat de ganduri bune, rabdare si prietenie si la serviciu, daca se poate. Pana la urma, ca sunt 8 ore, 12 sau 24, orice zi are un apus dar si un rasarit.
4. Puteti organiza din timp mici suprize pentru cei dragi
Puteti lasa diverse cadouri mici prin casa si sa le transmiteti sa le caute, sau le puteti gati ceva bun in timpul cat sunteti acasa si aveti timp si pentru asta, dar nu uitati, ca cel mai mult conteaza sa impartiti din starea dumneavoastra de bine cu cei din jur.
Pentru a va pune la curent si cu reglementarile legale pe care trebuie sa le cunoasteti si care tin de exercitarea meseriei de asistent medical, puteti consulta: Reglementari specifice personalului din sanatate, din unitatile de asistenta medico sociala si din unitatile de asistenta sociala/servicii sociale | Lege 153/2017
De exemplu: In Anexa II, art. 2 din aceasta lege, se specifica ca: (1) Munca prestata de personalul din unitatile sanitare, de asistenta sociala si de asistenta medico-sociala, in vederea asigurarii continuitatii activitatii, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul programului normal de lucru, se plateste cu un spor de pana la 100% din salariul de baza al functiei indeplinite.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.