Sfaturi pentru medicii rezidenti care isi petrec sarbatorile in spital

Sfaturi pentru medicii rezidenti care isi petrec sarbatorile in spital

Iti vei petrece vacanta de iarna in spital, lucrand ca medic rezident? Te gandesti ca vei purta uniforma in loc de pantaloni de pijama, vei simti mirosul dezinfectantului in loc de aroma de scortisoara si de brad, vei fi inconjurat de colegi si de pacienti in loc de membrii familiei?

Nu te ingrijora. Cu putina imaginatie si planificare din timp, vei putea simti sarbatorile de iarna chiar daca vei fi in spital. Iata cateva sfaturi daca esti medic rezident si urmeaza sa-ti petreci sarbatorile in spital:

 1. Organizeaza o masa festiva cu colegii

Doar pentru ca nu esti acasa nu inseamna ca nu poti savura preparate traditionale de sarbatori. Mancarea va va face atat pe tine, cat si pe ceilalti oameni din jurul tau sa va simtiti mai bine, chiar daca lucrati si nu sunteti acasa, alaturi de cei dragi.

De Ziua Recunostintei, de Craciun sau de Revelion, aduceti fiecare mancare traditionala pregatita acasa sau comandati de la restaurantul preferat. Acest lucru te va ajuta sa simti ca este sarbatoare.

 2. Coordoneaza programele de lucru cu prietenii

Cu siguranta este cel putin o persoana de care te-ai atasat de cand lucrezi ca medic rezident, o asistenta, un medic, un coleg care lucreaza in acelasi spital. Vorbiti intre voi si planificati-va programul de lucru astfel incat sa picati pe aceeasi tura de sarbatori. 

 3. Amana sarbatoarea in familie

Anunta-ti din timp membrii familiei cand vei lucra si stabiliti o alta zi in care sa va reuniti si sa sarbatoriti cum se cuvine. Acest lucru poate face sarbatorile mai placute nu numai pentru tine, ci si pentru cei din familia ta. 

 4. Adu-ti familia la tine

Fa-i pe cei dragi sa te viziteze la spital de sarbatori sau, daca nu se poate, organizeaza o video-conferinta atunci cand iti va permite programul de lucru. Daca iti vei petrece noaptea dintre ani in spital, cu siguranta poti ciocni un pahar de sampanie cu cei dragi, in fata spitalului, chiar daca nu vei consuma alcool.

Citeste si: Decorațiuni de Crăciun pentru spital – idei și inspirație!

 5. Fii vesel si luminos

Fii optimist si recunoscator pentru tot ceea ce ai si impune-ti sa fii vesel de sarbatori, chiar daca vei lucra. Gandeste-te ca este o singura sarbatoare din zecile, chiar sutele de sarbatori din viata ta pe care le poti petrece asa cum iti doresti, alaturi de cei dragi.

In acelasi timp, reaminteste-ti de ce ai ajuns in medicina in primul rand si lasa-te motivat de aceste aspecte pentru a-ti pastra o atitudine pozitiva.

Gandeste-te ca pacientii nu isi doresc sa fie in spital de sarbatori, iar tu esti acolo pentru a-i ajuta sa se simta mai bine. Este important sa nu simti mila de sine pentru ca lucrezi de sarbatori. Ai ales aceasta profesie pentru a-i ajuta pe ceilalti, iar oamenii au nevoie de ingrijiri medicale in fiecare zi a anului.

 6. Gandeste-te la viitor

Rezidenta te ajuta sa capeti experienta si sa te pregatesti pentru cariera in medicina. Tot ceea ce inveti in aceasta etapa ar trebui sa te ajute sa evaluezi oportunitatile de cariera post-rezidential. Desi probabil ca nu te poti gandi la programul ideal acum, cand lucrezi de sarbatori, te poti gandi la acest aspect, la flexibilitatea de care vei avea nevoie in viitor, la mediul in care ti-ai dori sa lucrezi etc. Profita la maximum de vacantele petrecute in spital din timpul rezidentiatului, raspunzadu-ti la aceste intrebari.

7. Decoratiuni si cadouri

Facandu-ti locul de munca sa para „acasa” iti poate aduce un zambet pe fata. Decoreaza-ti cabinetul in care vei lucra de sarbatori si te vei simti mult mai bine. 

De asemenea, daca planifici totul din timp, poti organiza impreuna cu colegii un moment in care va veti oferi cadouri. Daca nu, poti intra in spiritul sarbatorilor oferind cadouri simbolice colegilor si fara sa te astepti la ceva in schimb. 

8. Cunoaste-ti pacientii

Multi medici rezidenti si alte cadre medicale care au lucrat de sarbatori recunosc ca zilele de munca din aceasta perioada trec cel mai greu, asadar, iti poti umple timpul stand mai mult cu pacientii. Cu siguranta acest lucru te va ajuta sa te simti mai bine. Doar nu uita ca sarbatorile sunt un moment dificil pentru oamenii bolnavi si nu trebuie sa insisti daca pacientul se simte rau.

Citeste si: Cum să faci atmosfera mai plăcută pentru pacienții care își petrec sărbătorile în spital

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment