Anul 2023 ar putea fi desemnat Anul European al Competențelor, anunță într-o informare Comisia Europeană. Motivul este acela că tranziția digitală și cea verde vor deschide noi oportunități pentru cetățenii și pentru economia blocului comunitar. În preambulul explicațiilor, oficialii europeni subliniază că deținerea unor competențe relevante le permite oamenilor să facă față cu succes schimbărilor de pe piața forței de muncă și să participe la tot ce înseamnă democrație.
Adaptarea la schimbările vremii prin noi competențe și abilități dobândite, angajații din companii, spitale și din alte segmente relevante pentru Europa se vor asigura că nu vor rămâne în urmă. De asemenea, aceștia vor contribui la creșterea economiei și vor îmbunătăți competitivitatea instituției în care lucrează.
Citește și Cabinetele medicale publice și private ar putea beneficia de plafonarea prețului la energie
Europa se confruntă cu dificultăți în identificarea angajaților cu competențe necesare
În prezent, peste trei sferturi din companiile europene au raportat că întâmpină dificultăți în identificarea angajaților care dețin competențele de care respectiva echipă are nevoie. Cele mai recente date ale Eurostat subliniază că doar 37% dintre adulți urmează, în mod regulat, cursuri de formare profesională.
De exemplu, potrivit indicelui economiei și societății digitale, 4 din zece adulți și 1 dintre 3 persoane care lucrează în Europa nu dețin competențe digitale de bază.
Pe lângă această situație, oficialii Comisiei mai arată că încă din anul 2021, au fost raportate deficite de personal pentru 28 de ocupații, între care se numără și asistența medicală și sistemul sanitar, construcții, ingineri sau IT. Asta arată, mai punctează sursa citată, că există o cerere tot mai mare de personal cu înaltă calificare.
Te-ar putea interesa și Curs în premieră în România: „Integrări Umaniste în Medicină”. Studenții vor învăța despre empatie și compasiune
Ce presupune „2023, anul european al competențelor”
Prin anul european al competențelor, scopul este acela de a oferi un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții prin următoarele:
- Investiții pentru programe de formare și perfecționare profesională mai consistente, eficace și pentru a sprijini tranziția de la un loc de muncă la altul
- Asigurarea unui caracter adecvat al competențelor, în raport cu cererea de pe piața muncii
- Atragerea persoanelor din țări terțe cu competențele de care Uniunea Europeană are nevoie, inclusiv prin mobilitate și recunoașterea calificărilor
„Anul propus urmărește, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea în continuare a instrumentelor de informații privind competențele și să promoveze mijloace și instrumente pentru creșterea transparenței și facilitarea recunoașterii calificărilor, inclusiv a calificărilor acordate în afara UE”, transmite Comisia Europeană.
În același timp, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a subliniat că locurile de muncă de calitate sunt în strânsă legătură cu tot ceea ce înseamnă competențe dobândite de-a lungul vieții.
„În Anul european al competențelor, avem ocazia de a crea o legătură între formarea orientată spre piața forței de muncă și deficitul de forță de muncă. Pentru a ne asigura că tranziția către o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon este cu adevărat echitabilă și favorabilă incluziunii, avem nevoie de investiții masive și imediate în competențe”, a punctat acesta.
Unde se află România
Personalul medical poate opta pentru cursuri de formare profesională pe parcursul activității din sistemul sanitar privat și de stat. Însă, ce privește modificările pentru a avea încă de la angajarea în sistem oameni competenți și bine pregătiți, Ministerul Sănătății are în vedere modificări. Asistenții medicali ar putea fi principalii beneficiari ai acestor modificări, pe care Rafila îi dorește bine instruiți.
De exemplu, în luna iunie a acestui an, Alexandru Rafila a anunțat că „înscrierea la școlile postliceale a celor care au nevoie de examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”.
„În mod evident cred că trebuie să înțelegem că această profesiune de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca și cea de medic, presupune competențe profesionale solide. Și dacă am făcut acest pas spre asistenții medicali cu studii superioare, pentru că există facultăți de asistenți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de bacalaureat”, a spus Rafila la acel moment.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.