Examenul de admitere în rezidențiat în medicină, medicină dentară și farmacie va fi organizat, anul acesta, în data de 20 noiembrie. Metodologia pentru sesiunea din acest an cuprinde mai multe similitudini și modificări față de proba din 2021. De exemplu, vor fi păstrate măsurile de protecție sanitară împotriva virusului SARS-Cov2, dar pe de altă parte, a fost majorat punctajul minim de promovare. Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul oficial proiectul de ordin privind organizarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și post în medicină, medicină dentară și farmacie – sesiunea 20 noiembrie 2022.
Metodologia este similară celei din anul 2021 și cuprinde – potrivit proiectului – inclusiv noțiuni de protecție sanitară pe perioada pandemiei, precum: recomandarea purtării măștilor de protecție, implementarea circuitelor de acces separate pentru candidați, posibilitatea depunerii dosarului de concurs exclusiv prin poștă, asigurarea unor săli de concurs special destinate candidaților care au temperatura peste 37.3 grade Celsius.
Citește și Care sunt cele mai comune posturi în medicină pe care le ai în vedere când îți alegi rezidențiatul?
Modificările implementate în 2022
De menționat este faptul că în zilele de 12 și 22 septembrie, au fost organizate conferințe cu rectorii universităților de medicină și farmacie din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate, printre altele, și mai multe probleme organizatorice.
Astfel, la discuții a fost stabilit ca alegerea unui loc sau post să fie condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări din fiecare domeniu. Diferența față de anii trecuți este că la acea vreme, procentul a fost de 60%.
UPDATE 13.10.2022:
Ministerul Sănătății a revenit asupra majorării pragului necesar pentru a promova examenul de rezidențiat pentru sesiunea din 20 Noiembrie și renunță, astfel, la modificare.
Potrivit unui anunț publicat de instituție pe site-ul oficial, Federația Asociațiilor Studenților in Medicină a transmis Ministerului rezultatele unei consultări cu studenții anilor terminali și cu cei care urmează să susțină aceasta probă. Astfel, 90% dintre cei consultați consideră că nu este oportună majorarea pragului de promovabilitate de la 60%, la 65%, deoarece este disponibil un interval scurt de timp până la susținerea examenului.
“Astfel, ținând cont de opiniile absolvenților și de timpul limitat până la organizarea concursului de rezidențiat, limita de promovabilitate va fi menținută în acest an la 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, iar pentru sesiunea din anul 2023 va fi ajustat pragul în vederea creșterii calității academice a rezidenților, în condiții de timp optime pentru pregătire”, se arată în anunțul Ministerului.
Situația absolvenților promoției din 2022 se prezintă în felul următor:
Medicină – 3.627
Medicină dentară – 1.241
Farmacie – 1.021
Te-ar putea interesa și Examenul de rezidențiat: Care sunt opțiunile în caz de eșec?
Ce arată Metodologia de organizare a examenului de admitere în rezidențiat
Concursul este organizat în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, iar proba constă în rezolvarea unui test grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare. Proba va dura patru ore. Ocuparea unui loc în specialitate va fi efectuat în ordinea punctajului de promovare obținut în limita posturilor publicate la concurs, fiind alcătuită o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.
Medicii, medicii stomatologi și farmaciștii care devin rezidenți pe locuri vor încheia un contract individual de muncă pe o perioadă determinată, egală cu durata rezidențiatului, în unitatea sanitară la care au fost repartizați.
Tematica admiterii
Tematicile și bibliografia sunt diferite pentru fiecare domeniu în parte și sunt publicate pe pagina de internet dedicată (rezidentiat.ms.ro) și pe paginile de internet ale universităților de medicină din România. Întrebările testului grilă sunt diferite, în funcție de domeniu, iar caietele cu întrebări sunt întocmite de 3 grupuri de specialişti, câte unul pentru fiecare domeniu de concurs, proveniţi din toate centrele universitare în care se organizează concursul.
Din motive se securitate cibernetică, în ziua probei, între orele 10:00 și 14:00, site-urile oficiale ale universităților vor avea activitatea suspendată.
Înscrierea candidaților
Potrivit proiectului, la concurs se pot prezenta următoarele categorii:
- posesorii unei diplome de licență în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă
- Rezidenții aflați în pregătire
- Specialiștii care doresc o pregătire în altă specialitate (vor urma cursurile de formare în regim de taxă)
- Candidații care au cetățenie română și care nu au împlinit încă vârsta de pensionare
- Candidații apți din punct de vedere medical (certificatul medical eliberat în acest sens va fi inclus în dosarul de înscriere)
Înscrierile se realizează prin direcțiile de sănătate publică, în perioada 12-25 octombrie 2022. Dosarele de concurs pot fi aduse la sediile acestora, dar pot fi depuse și prin poștă sau serviciile de curierat.
Ce cuprinde dosarul de înscriere:
- cerere de concurs în care sunt incluse datele personale (candidații care nu își dau acordul pentru prelucrarea datelor vor avea dosarele respinse)
- Copia buletinului sau a pașaportului
- Copia legalizată a diplomei de licență
- Adeverința (în original) eliberată de unitatea în care este în cadrat (pentru rezidenți și specialiști)
- Certificat medical privind starea de sănătate
- Copie certificat de căsătorie pentru a dovedi schimbarea numelui față de cel de pe diploma de licență (dacă e cazul)
- Chitanța de plată a taxei de concurs (e stabilită de Minister și încă nu e menționată în proiect)
Până la data de 2 noiembrie, Ministerul Sănătății va comunica universităților numărul de candidați pentru fiecare domeniu din centrul universitar respectiv. Ulterior, în data de 3 noiembrie, listele vor fi publicat pe site-ul dedicat rezidențiatului.
În data de 17 noiembrie, candidații vor afla sala și ora începerii probei, iar cu cel puțin 24 de ore înainte de concurs, la fiecare sală va fi afișată lista candidaților repartizați în acea încăpere.
Vezi și 9 Exerciții pentru Memorie Care Să Te Ajute Să Treci cu Bine peste Rezidențiat
Concursul, și anul acesta cu măsuri de protecție sanitară
În dimineața zilei de concurs, la ora 7:30, în dreptul fiecărui loc din sală va fi lipită pe bancă o legitimație cu numărul de ordine al candidatului respectiv.
Organizatorii vor asigura materialele de igiena și protecție sanitară (săpun, prosoape de hârtie, dezinfectant) pentru candidați, iar sălile trebuie aerisite înainte de probă. Este recomandată purtarea măștii medicale pe întreaga durată a testului.
Începând cu ora 8:30, candidații pot intra în sală după ce li s-a măsurat temperatura (nu trebuie să depășească 37.3 grade Celsius). Cei care au o temperatură peste acel prag vor fi repartizați într-o sală separată. Distanța de minimum 1 metru trebuie asigurată între candidați, iar la ora 9:00 va fi împărțit testul cu grile și câte o cariocă de culoare neagră.
„Candidaţii îşi vor strânge părul astfel încât urechile să fie vizibile, iar cei ce poartă proteze auditive sunt rugaţi să le scoată pe perioada celor 4 ore de concurs, pentru a se evita suspiciunea de transmitere a informaţiilor prin radiorecepţie. Candidatele care din motive obiective (medicale, culturale, etc.) poartă capul acoperit vor fi însoțite de o supraveghetoare la grupul sanitar pentru a se confirma lipsa aparaturii de comunicare”, mai subliniază metodologia din proiectul de ordin.
Grilele corecte sunt afișate pe site-uri tot în ziua testului, începând cu ora 16:00. Ulterior, vor fi depuse – dacă va fi cazul – contestații cu privire la rezolvarea afișată. Data afișării clasificărilor pe domenii va fi anunțată în timp util pe paginile de internet dedicate și în mass media.
„Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face prin teleconferinţă, pe baza punctajului şi a clasificărilor anunţate, în 3 zile consecutive, stabilite de comun acord între Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, în intervalul orar 8:30 – 20:30”, se mai arată în sursa citată.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.