CNAS, răspuns pentru Colegiul Medicilor: De acord cu stimularea financiară a personalului sanitar, în corelație cu volumul de muncă

CNAS, răspuns pentru Colegiul Medicilor: De acord cu stimularea  financiară a personalului sanitar, în corelație cu volumul de muncă

Casa Națională de Asigurări de Sănătate subliniază că este de acord cu necesitatea debirocratizării actului medical și cu stimularea financiară a personalului sanitar, în corelație cu volumul de muncă. Afirmația a fost lansată în cadrul unui comunicat de presă al CNAS, ca răspuns al unui apel public al Colegiului Medicilor din România cu privire la transparența în redactarea Contractului-Cadru și a normelor de aplicare a acestuia. 

Potrivit reprezentanților CNAS, proiectul de Contract cadru a fost actualizat chiar în urma propunerilor transmise de toți cei interesați, dar și în urma consultărilor purtate inclusiv cu Colegiul Medicilor din România. În ce privește proiectul normelor de aplicare a Contractului-cadru, acesta este, în prezent, în etapa colectărilor de propuneri.  

Cele două proiecte de acte normative aduc noutăți majore pe fiecare tip de asistență medicală, iar CNAS anunță că va continua procesul de corelare a prevederilor legale cu necesitățile asiguraților prin dialog transparent cu actorii sociali și profesionali.

Te-ar putea interesa și Colegiul Medicilor București lansează „România contează”, campania dedicată resursei umane din sănătate

„CNAS este întru totul de acord cu necesitatea debirocratizării actului medical și stimulării financiare a personalului medico-sanitar în corelație cu volumul de muncă și complexitatea cazurilor tratate. Acest lucru se face prin înregistrarea, evidențierea și validarea informatizată a serviciilor acordate, dar presupune și actualizarea tarifelor de decontare la costul real al serviciilor medicale”, mai arată comunicatul de presă menționat. 

În ce privește preocuparea pentru debirocratizare, sursa citată menționează că acest deziderat este concretizat prin accesarea a 11 proiecte cu finanțare europeană, care vizează: 

  • validarea online a activității medicale și raportarea în timp real către casele de asigurări de sănătate și implicit eliminarea raportărilor lunare cu scopul diminuării poverii administrative a medicilor;
  • redimensionarea și optimizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS);
  • automatizarea fluxurilor aferente certificatelor de concediu medical, a biletelor de trimitere, a scrisorilor medicale, a recomandărilor de îngrijiri la domiciliu şi de dispozitive medicale, eliminarea formularelor pe hârtie și utilizarea exclusivă a formularelor electronice;
  • conectarea la platforma europeană de sănătate.

Citește și Președintele Colegiului Medicilor: Observăm o creștere a violenței asupra cadrelor medicale

„Având în vedere că soluțiile optime pentru sistemul de sănătate din România se pot identifica doar prin dialogul consistent între profesioniștii din domeniu, în cadru organizat, îi invităm pe reprezentanții CMR, alături de celelalte organizaţii reprezentative din domeniul medical, la următoarea rundă de negocieri și consultări pe tema normelor de aplicare a Contractului-cadru, în perioada 2-16 mai a.c., conform calendarului afișat pe site-ul CNAS, www.cnas.ro”, se mai arată în comunicatul de presă. 

Precizările vin după ce conducerea Colegiului Medicilor din România a cerut  Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în mod public, transparentizare „efectivă și imediată”. Președintele Colegiului, Daniel Coriu, a semnat comunicatul respectiv, în care a spus că organizațiile implicate în procesele de consultare trebuie să primească informații de tip analize, studii, cercetări și alte documente similare care au stat la baza redactării a două acte normative importante pentru furnizarea de servicii de sănătate: Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale și normele metodologice de aplicare a acestui Contract-cadru.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment