Colegiul Medicilor cere CNAS transparență privind redactarea Contractului-cadru și a normelor

Colegiul Medicilor cere CNAS transparență privind redactarea Contractului-cadru și a normelor

Conducerea Colegiului Medicilor din România cere Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în mod public, transparentizare „efectivă și imediată”. Președintele Colegiului, Daniel Coriu, subliniază că organizațiile implicate în procesele de consultare trebuie să primească informații de tip analize, studii, cercetări și alte documente similare care au stat la baza redactării a două acte normative importante pentru furnizarea de servicii de sănătate.  

Este vorba despre Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale și despre normele metodologice de aplicare a acestui Contract-cadru.

Într-un comunicat de presă semnat de Daniel Coriu, se transmite că sistemul de sănătate actual are nevoie de utilizarea unor noi mecanisme de funcționare, care presupune și o modificare a modului de abordare al Contractului-cadru – această necesitate nu atrage întotdeauna o alocare suplimentară de fonduri, având nevoie de negocieri, ca punct de plecare. 

Citește și Colegiul Medicilor București lansează „România contează”, campania dedicată resursei umane din sănătate

„Condiția pentru ca acest lucru să fie posibil este ca demersul să fie unul onest, să aibă permanent în vedere nevoile pacientului, realitățile sistemului medical în ansamblu și condițiile minime pentru asigurarea unui act medical de calitate, și nu premisa greșită potrivit căreia finanțatorul sau cel care are atributul deciziei știe întotdeauna ceea ce este cel mai bine pentru pacienți și pentru profesioniștii din domeniu”, transmite președintele CMR, în comunicatul de presă citat. 

Totodată, mai este subliniat că CMR a facilitat un dialog tehnic continuu între profesioniștii din diferite domenii de asistență medicală și instituțiile implicate, privind modalitatea de furnizare sigură, echitabilă și eficientă a serviciilor de sănătate.

Chiar și în aceste condiții, mai spune președintele Colegiului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate „decredibilizează consultarea și negocierea prin nevalorificarea efortului participanților la acest proces și prin neincluderea modificărilor agreate în forma actuală a documentelor”. 

„Reiterăm dezaprobarea fermă a colegilor medici din asistența medicală primară privind împovărarea birocratică tot mai accentuată a acestora, prin perpetuarea unor prevederi legislative inconsecvente sau discordante, cu consecințe grave pentru un sector care se află în deficit acut de personal, care ar trebui să fie sprijinit ca factor esențial pentru consolidarea unor politici publice de sănătate axate pe prevenirea precoce și monitorizarea activă a stării de sănătate a pacientului”, mai atrage atenția Coriu. 

Te-ar putea interesa și Autoritățile vor să pună punct concediilor fictive: proiect depus în Parlament

Din cauza deficitului de personal, sectorul ambulatoriului de specialitate este deja vulnerabil, iar în urma reducerii finanțării, problemele ar putea fi și mai mari. Drept urmare, se impune ca CNAS și Ministerul Sănătății să susțină un proces participativ de identificare a unor soluții corecte. 

„Înțelegând că procesul de transformare a modului de lucru între instituțiile – cheie ale sistemului de sănătate din România este un proiect pe termen lung, CMR va continua să promoveze și să susțină cu resurse de expertiză competentă dialogul instituțional cu CNAS și Ministerul Sănătății, extins și deschis către toți actorii interesați din sistemul de sănătate, cu încrederea și convingerea că activitatea echipelor tehnice care pot fi aduse laolaltă are un potențial real de a armoniza perspectivele acestora, cu beneficii asupra întregului sistem”, a încheiat sursa citată. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment