„România contează” este o campanie lansată de Colegiul Medicilor din București, prin care se aduc în prim-plan profesioniștii din sistemul de sănătate care au ales să lucreze în România. Totodată, se dorește identificarea măsurilor ce ar putea fi adoptate pentru a convinge tinerii absolvenți să aleagă să profeseze în spitalele din țară.
Campania a fost lansată în cadrul unui eveniment. Deși la astfel de acțiuni, reprezentanții autorităților sunt cei care deschid discuțiile, de data aceasta, organizatorii au decis că vocea tinerilor contează, deoarece ei vor fi medicii de mâine. Cristian Persu, student în anul VI la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a spus, în discursul său, ce probleme au identificat tinerii.
„Deși România, prin Ministerul Sănătății, a făcut în ultimii ani eforturi considerabile pentru a adopta strategiile multianuale și planurile sectoriale de acțiune, țara noastră este considerată, în continuare, un exportator de specialiști în Europa, fiind în continuare pe primele locuri în Germania, Franța și Marea Britanie. Ca studenți la Medicină, noi avem un contact limitat cu actualul sistem de sănătate, însă am identificat câteva lucruri de interes pe care comunitatea le-a identificat stând la baza acestui exod. Printre acestea, poate fi adus în atenție numărul tot mai mare de admiși, respectiv absolvenți ai facultății pentru care nu există, încă, o balansare a numărului de posturi în spitalele de stat. (…) Cei care suntem studenți acum avem, în continuare, determinarea și, mai mult decât orice, dorim să rămânem în țară și să facem lucrurile cât de bine se poate, iar prin acest lucru vreau să vă rog să țineți minte că și noi contăm”, a spus acesta.
La rândul său, președintele Colegiului Medicilor din București, dr. Cătălina Poiană, a menționat că, pentru a avea sănătate pentru toți, întâi România trebuie să se asigure că are medici pentru toți.
„Proiectul lansat este un mesaj de apreciere şi de recunoştinţă pentru medicii care au ales să lucreze în sistemul de sănătate bucureştean şi, bineînţeles, românesc. Însă, în acelaşi timp, acest proiect doreşte să creeze punţi de legătură între medicii din sistemul medical bucureştean şi medicii români care, din diverse motive, au ales să profeseze în străinătate. Ne dorim, astfel, să dinamizăm schimbul de experienţă dintre medicii care activează în sistemul de sănătate bucureştean şi medicii care au ales să profeseze în străinătate”, a spus președintele Colegiului Medicilor din București.
Cătălina Poiană a mai menționat că nu o reprezintă medicii care nu își respectă pacienții, iar profesia nu se identifică cu astfel de cazuri.
„Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti apreciază medicii corecţi. Ce putem face concret? În primul rând, trebuie să vedem cum îi putem ţine în sistemul medical pe cei care au ales să profeseze aici și să nu plece din ţară”, a mai punctat Poiană.
Citește și Cercetări recente despre fericirea la locul de muncă în industria medicală: concluzii și sugestii
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a menționat că este nevoie de respect pentru „tagma medicală” și că trebuie lucrat astfel încât oamenii să aibă încredere în angajații sistemului (medici, asistente, moașe).
„Cred că partea cea mai dificilă este legată de repartiţia teritorială a medicilor în țara noastră. Bucureştiul are de patru ori mai mulţi medici pe cap de locuitor decât multe dintre judeţele acestei ţări. Este clar că accesul la servicii de sănătate este diferit între Capitală, între centrele universitare şi multe dintre judeţele ţării. Din această cauză, cred că implicarea autorităților locale este esenţială şi m-aş bucura – o să fac demersuri în acest sens, dar cred că şi universităţile de medicină şi farmacie şi organizaţiile profesionale (…) – să încercăm să dezvoltăm un parteneriat în interesul oamenilor din această ţară ca să aibă acces la servicii medicale. (…) Personalul medical reprezintă combustibilul pentru sistemul de sănătate. Fără personal medical, investiţiile nu îşi vor arăta în niciun fel eficienţa”, a spus ministrul Sănătății în discursul său.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.