Autoritățile spun că vor să pună punct fraudelor privind concediile medicale fictive și vin cu propuneri legislative în acest sens. Un astfel de demers legislativ a fost depus, recent, în Parlament, inițiatorii subliniind că situația este gravă: în primele 2 luni ale anului 2023, sumele solicitate pentru plata zilelor de concedii medicale însumează 60% din bugetul alocat pe întregul an.
Prin acest proiect de lege depus de deputatul Raluca Turcan, se propune înființarea unui mecanism prin care aceste concedii medicale să fie controlate. Potrivit inițiatorului, verificările vor fi realizate la domiciliul beneficiarului (sau la cea indicată de el) în intervalul de timp stabilite prin lege.
Proiectul mai arată că toate controalele concediilor medicale sunt realizate de angajatori, de reprezentanții caselor de asigurări de sănătate sau, după caz, de cei ai agențiilor pentru ocuparea forței de muncă. Aceștia vor fi însoțiți de agenți din cadrul poliției comunitare sau locale. Totodată, sunt oferite asigurări că, în timpul acestor verificări, vor fi respectate drepturile și libertățile cetățenești garantate prin Constituție, iar domiciliul asiguratului nu va fi violat.
Dacă proiectul de lege va fi aprobat, beneficiarii care nu depun o declarație cu privire la adresă, nu vor fi găsiți acolo la momentul verificării sau care nu vor permite echipei să efectueze controlul nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical.
Citește și CNAS: Valabilitatea actualului Contract-cadru, prelungit până în 30 iunie
„Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a «chiuli» de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății. Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie”, a spus inițiatorul propunerii, Raluca Turcan.
Care este situația la zi a bugetului privind concediile medicale, potrivit inițiatorului:
- în primele 2 luni ale anului 2023, sumele solicitate însumează 60% din bugetul alocat pe întregul an;
- au fost aprobate fonduri în valoare totală de 3,7 miliarde lei, prin Legea Bugetului de Stat 2023
- la finele lunii februarie, obligațiile restante de plată însumează 2,2 miliarde lei (neplata poate genera cheltuieli suplimentare asupra bugetului FNUASS).
Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.