Președintele Colegiului Medicilor: Observăm o creștere a violenței asupra cadrelor medicale

Președintele Colegiului Medicilor: Observăm o creștere a violenței asupra cadrelor medicale

Gradul de violență asupra cadrelor medicale a crescut după pandemie, angajații din sistemul de sănătate fiind chiar agresați fizic. Anunțul vine de la președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, care a vorbit la conferințele organizate cu prilejul „Zilelor medicale bistrițene”.

Președintele Colegiului Medicilor a subliniat că este nevoie, pentru a face față acestor provocări, de un „corp medical puternic”. Comunicarea cu pacienții a fost, de asemenea, un aspect atins de Coriu în discursul său.  

„Observăm o creştere a violenţei asupra cadrelor medicale, mai ales în această etapă de post-pandemie, violenţă şi agresivitate care se manifestă nu numai în mass-media, dar avem chiar şi cazuri cu medici agresaţi fizic. Cu toate acestea, o societate modernă are nevoie de un corp medical puternic, motivat, pregătit să răspundă nevoilor şi provocărilor care vor urma şi, bineînţeles, nevoilor şi provocărilor de comunicare cu pacienţii”, a spus dr. Daniel Coriu, în mesajul transmis.

O altă misiune importantă pe care o au cadrele medicale este restabilirea relaţiei de încredere între medici, pacienţi şi societate, a mai subliniat acesta. 

Citește și Colegiul Medicilor cere CNAS transparență privind redactarea Contractului-cadru și a normelor

„La nivel social, constatăm cu toţii că trecem printr-o perioadă foarte dificilă. Este dificilă din punct de vedere al percepţiei asupra sistemului medical. Trăim vremuri dificile, vremuri de criză profundă a poziţionării noastre în România”, a mai punctat președintele Colegiului Medicilor. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la 38% din angajații din sistemul sanitar din lume trec, la un moment dat al carierei, printr-un episod violent la locul de muncă. Mult mai mulți sunt agresați verbal, iar asistentele medicale, paramedicii și angajații din secțiile de primiri urgență sunt cei mai expuși. Autorii acestor agresiuni sunt, în mare parte, venite din partea pacienților și a aparținătorilor, mai spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 

„Violența împotriva lucrătorilor din sănătate este inacceptabilă. Are doar un impact negativ din punct de vedere psihologic și fizic dar, în același timp, le afectează și motivația de a lucra. Drept consecință, violența compromite calitatea actului medical și expune riscului resursele”, a subliniat OMS.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment