Colegiul Medicilor vrea să schimbe sistemul de gestionare a erorilor medicale

Colegiul Medicilor vrea să schimbe sistemul de gestionare a erorilor medicale

Colegiul Medicilor din România anunță că dorește modificarea actualului sistem de gestionare a erorilor medicale. Într-un mesaj semnat de președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu, se amintește că CMR a lansat mai multe dezbateri publice pe tema drepturilor pacienților și a malpraxisului.

„În acest moment, în sistemul medical românesc nu sunt create premisele învățării din greșeli, o condiție necesară pentru îmbunătățirea calității actului medical. De asemenea, modul de soluționare a acuzațiilor de malpraxis medical nemulțumește atât medicii, cât și pacienții”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a CMR.

Coriu: „Sperăm ca prin aceste dezbateri să contribuim la o mai bună aliniere la practicile internaționale…”

Organizația vrea să identifice problemele și soluțiile necesare pentru a îmbunătăți actualul sistem de gestionare a greșelilor medicale. Demersul se desfășoară în colaborare cu Academia Română. Primele discuții, începute în septembrie, au fost axate pe nevoia unor schimbări profunde la nivelul sistemului, cu scopul de a îmbunătăți relația dintre medic și pacient, dar și calitatea actului medical. De asemenea, s-a subliniat nevoia unei mai bune funcționări a mecanismelor de despăgubire a victimelor unor greșeli medicale și de o mai mare implicare a sistemului de asigurări în despăgubirile acordate în caz de malpraxis.

Citește și: MEDIC | Ce faci dacă ești acuzat de malpraxis?

O a doua rundă de discuții a avut loc la începutul lunii noiembrie. În cadrul acestora s-au prezentat exemple de folosire a erorilor pentru învățare în domenii conexe și s-a subliniat importanța raportării voluntare, dar și a analizei detaliate a erorilor medicale într-un sistem nepunitiv. De asemenea, participanții au fost de acord cu dreptul pacienților de a primi într-un timp rezonabil compensații financiare pentru repararea suferinței cauzate, însă acestea necesită modificarea legilor. Următoarea rundă de discuții va avea loc la mijlocul lunii noiembrie. Discuțiile vor continua în primele două luni ale anului viitor la Cluj, Iași și apoi Craiova.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment