Care sunt cele mai frecvente greșeli în redactarea unui CV de medic?

Care sunt cele mai frecvente greșeli în redactarea unui CV de medic?

CV-ul este practic cartea de vizită a oricărei persoane care își dorește să aplice pentru un job. Este o mini-biografie profesională, care cuprinde cele mai importante aspecte din carieră. Are rolul de a pune în lumină abilitățile și competențele dobândite de-a lungul timpului și de a oferi angajatorului o perspectivă nuanțată asupra candidatului. Odată cu trecerea timpului și implicit a acumulării de experiență CV-u se reactualizează. În cazul medicilor, mai ales, o asemenea activitatea se desfășoară în mod constant, tocmai pentru că sunt nevoiți să gestioneze zilnic situații și cazuri diverse. Redactarea documentului poate deveni așadar o adevărată provocare, mai ales în cazul care îți dorești să avansezi pe scara ierarhică. Nu trebuie să-ți faci griji însă. Scrierea CV-ului este mai ușoară decât crezi. E nevoie să respecți doar câțiva pași esențiali, iar rezultatul final se va ridica în mod sigur la nivelul așteptărilor. 

Ce să nu scrii niciodată în CV-ul medical? 

E bine să începi cu lista aspectelor pe care nu trebuie să le incluzi în CV, tocmai pentru a avea un punct de început bine definit. Este o strategie care te va ajuta să eviți din start eventualele greșeli sau lucruri irelevante pentru specificațiile jobului.

În cazul în care vrei să faci impresie bună, iată câteva lucruri pe care nu ar trebui să le scrii niciodată în CV: 

  • Informații de contact greșite Primul lucru pe care îl va vizualiza angajatorul este rubrica de contact care se află de cele mai multe ori în prima parte a documentului. Fix lângă poză, e indicat să incluzi un număr de telefon și o adresă de email pe care să o folosești. Verifică de mai multe ori informațiile și asigură-te că integrezi o adresă de email profesională, nu una pe care o folosești pentru a coresponda cu prietenii.  
  • Prea multe detalii despre viața personală și hobby-uri Dacă alegi să excluzi din start lucrurile importante din carieră și să te axezi pe viața personală nu vei reuși niciodată. Pe angajator nu îl interesează că ai o pasiune pentru fotografie sau că îți place să te plimbi prin parc. El caută un specialist pentru o anumită ramură a medicinei, care dispune de suficientă expertiză pentru a rezolva situații complexe. 

Citește și: Cum să te angajezi în domeniul medical: Ghid pentru medici și asistenți

  • Formatarea greșită a documentului și erori de scriere – Aspectul documentului contează foarte mult. E important să scrii propoziții clare, concise, fără greșeli gramaticale sau de scriere. Nu folosi un limbaj prea prietenos, care să includă jargoane sau acronime. De asemenea, încearcă să nu depășești două-trei pagini pentru a nu deveni prea greu de scanat. Totuși, dacă dispui de multe distincții și abilități poți integra și mai multe informații. 
  • Minciuni sau lucruri care nu pot fi dovedite din carieră – Dacă alegi să tratezi CV-ul ca pe o carte de povești cu siguranță nu vei stârni atenția și interesul angajatorului. Nu include aspecte pe care nu le-ai definitivat sau care au rămas la stadii incipiente de evoluție. Tratează documentul cu sinceritate și asumare. Până la urmă, este o oglindă care reflectă întocmai capacitățile și felul tău de a fi. În plus, toate informațiile scrise pot fi verificate foarte ușor. 
  • Injurii la adresa fostului angajator – Nu vei impresiona pe nimeni dacă alegi să faci confidențe cu privire la vechiul loc de muncă. Ba din contră, nu vei face altceva decât să ridici și mai multe întrebări și neclarități. Riști chiar ca fostul angajator să afle despre situație, ceea ce poate crea un moment foarte stânjenitor. 

Te-ar putea interesa și: Ghid: Interviul de angajare pentru cadrele medicale. Ce trebuie să faci ca să-ți mărești șansele de a fi angajat

Top 3 lucruri pe care trebuie să le menționezi neapărat în CV

Înainte de a începe să scrii trebuie să ai în vedere în primul rând greșelile enumerate mai sus. Există și alte aspecte care te vor ajuta să obții rezultatele dorite, fără prea multe eforturi. Organizarea este punctul cheie, care îți va spori semnificativ rata de succes. 

Dacă vrei să-ți sporești șansele de a fi chemat/ă la interviu iată top 3 lucruri pe care trebuie să le menționezi în CV:

  1. Distincții pe care le-ai acumulat de-a lungul carierei de medic – Scoate în evidență premiile și distincțiile pe care le-ai primit datorită activităților derulate de-a lungul timpului. Menționează-le cu precădere pe cele care sunt relevante pentru postul pentru care ai aplicat. 
  2. Articole publicate în reviste sau cărți de specialitate – Dacă derulezi cercetări sau scrii în publicații de renume, nu ezita să oferi toate informațiile relevante. Cel care va analiza CV-ul își va putea forma o părere complexă despre tine înainte de a stabili un interviu, ceea ce reprezintă un plus. 
  3. Cazuri sau situații extreme pe care ai reușit să le rezolvi – Viitorul angajator vrea să știe cât mai multe lucruri despre ceea ce poți să faci. Vorbele nu ar avea nicio valoare fără fapte palpabile, mai ales într-un asemenea domeniu. Nu ezita să incluzi astfel tratamentele ingenioase pe care le-ai aplicat sau soluțiile pe care le-ai găsit pentru situațiile limită. 

Pe lângă aspectele care țin de organizarea și scrierea CV-ului e important să analizezi cu atenție specificațiile postului vacant, dar și ale companiei. MEDIjobs îți pune la dispoziție numeroase alternative din diverse domenii ale medicinei. Poți aplica rapid, prin crearea unui cont și ai acces la numeroase oferte de pe piață.  Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Concluzii

Definitivarea CV-ului se numără printre cele mai importante activități din viața oricărei persoane care își dorește să aplice pentru un job. Ca medic, va trebui să acorzi o atenție deosebită unui asemenea document, tocmai pentru că parcursul profesional se actualizează constant. Zilnic ești nevoit/ă să gestionezi situații neprevăzute sau cazuri limită. Există, de asemenea, alte lucruri de care trebuie să ții cont atunci când scrii CV-ul. E important să expui cu sinceritate informațiile în mod clar, concis, fără posibilitatea de a fi interpretate în mai multe feluri. Nu sunt admise greșelile de exprimare, ortografie sau punctuație și nici informațiile irelevante despre viața personală. CV-ul este practic o detaliere a abilităților și performanțelor profesionale dobândite de-a lungul timpului. 

Dacă vrei să faci impresie bună și să fii chemat/ă la interviu poți include distincțiile acumulate, articolele de specialitate publicate sau cazurile excepționale rezolvate. 

Scrie responsabil și bucură-te de jobul la care ai visat dintotdeauna!

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment