Ce să spui și să nu spui angajatorului despre istoricul salarial?

Ce să spui și să nu spui angajatorului despre istoricul salarial?

Dacă ai participat măcar o dată la un interviu de angajare probabil că știi care este una dintre cele mai delicate discuții. Cât câștigai la vechiul loc de muncă? este întrebarea care pune pe gânduri majoritatea candidaților. Este asemenea unei săbii cu două tăișuri. Dacă alegi să minți și se va afla ulterior, reputația ta va avea de suferit. Dacă spui adevărul, ți se pare că nu vei putea să te bucuri de noi oportunități de evoluție. Nu știi exact cum să gestionezi situația sau cum să împachetezi răspunsul pentru a oferi managerului informațiile de care are nevoie. 

Totul este completat de cumulul de emoții resimțite și de atmosfera ușor tensionată, ceea ce nu prefigurează deloc un accept din partea companiei. Ce rămâne însă de făcut într-o asemenea situație? Cât de multe poți dezvălui viitorului angajator?

Cum gestionezi eficient discuția despre istoricul salarial?

Întrebările despre așteptările salariale sunt firești și au un rol bine definit în timpul derulării unui interviu. Sunt detalii care îi ajută pe recruiteri să capete o perspectivă mai nuanțată despre ceea ce poți oferi companiei. În plus, pe baza lor, îți pot construi un profil mult mai complex. Însă, ce faci când discuția despre obiectivele financiare se răsfrânge asupra istoricului tău salarial? Ce spui angajatorului? Îi oferi sau nu detalii despre fostul tău loc de muncă sau alegi să inventezi povești cu final fericit?

Nu există o rețetă standard, pe care dacă o urmezi ajungi la rezultatul dorit. Totul este influențat de felul în care decurge discuția și implicit de atitudinea și intențiile vizibile ale angajatorului. 

Însă, există câteva strategii pe care nu ar trebui să le scapi din vedere și care te vor ajuta să depășești momentul cu brio: 

  • Nu minți! – Fii sincer cu tine și nu încerca să creezi o imagine distorsionată despre ceea ce poți oferi. În unele cazuri, interesul angajatorului pentru dezvăluirea salariului de la fostul loc de muncă poate ascunde dorința de a negocia o ofertă convenabilă pentru companie. Până la urmă, scopul lui este de a îmbunătăți gestionarea resurselor, nu de a oferi bani degeaba. Totuși, nu înseamnă că trebuie să plusezi acolo unde nu este cazul. Interviul nu-i un joc de poker și nici o roată a norocului. Acolo, ai nevoie de asumare, sinceritate și persuasiune pentru a trece cu brio peste toate întrebările. 

Află mai multe despre: Tu ce salariu crezi că meriți? Cum să te evaluezi corect profesional

  • Adoptă o atitudine încrezătoare – Nu te lăsa pradă emoțiilor sau a presiunii de a oferi un răspuns pertinent. Da, pare simplu în teorie. Însă, cine spune că nu poți ajunge să gestionezi cum trebuie discuția despre istoricul salarial? Învață să anticipezi întrebările și să oferi fără ezitare răspunsurile. Dacă vrei să-ți fie mai ușor în timpul interviului propriu-zis te poți gândi dinainte la felul în care poate decurge discuția. 
  • Adresează tu întrebarea despre așteptările salariale – Dacă inițiezi tu discuția s-ar putea ca întrebarea incomodă să nu mai apară. Cere detalii despre intervalele salariale pe care le oferă firma pentru poziția aplicată. În cazul în care ești nemulțumit/ă de ofertă demonstrează, cu exemple relevante de ce meriți mai mult. 

Sfaturi practice pentru a evita discret întrebările incomode

În unele state precum California, New York, New Jersey, Illinois și Washington a fost adoptată o lege care interzice angajatorilor să adreseze întrebări despre istoricul salarial. Motivul? Pentru a reduce discrepanța dintre femei și bărbați și a oferi șanse egale. 

În România nu există un cadrul legislativ care să reglementeze ce detalii ar trebui să solicite un angajator în timpul interviului. 

Însă, există câteva trucuri care îți vor fi cu siguranță de folos pentru a depăși situațiile nu tocmai plăcute: 

  • Oferă un interval, nu o valoare fixă – O strategie eficientă, care nu îți va limita orizonturile și nici nu te va împiedica să îți expui cu sinceritate așteptările. Poți opta de asemenea pentru un răspuns de tipul: Înainte câștigam x bani, dar experiența pe care am acumulat-o de-a lungul timpului m-a determinat să-mi doresc mai mult. 

Te-ar putea interesa și: Salariul net vs. salariul brut: care este diferența?

Citește și: Negocierea salariului: De unde să încep?

  • Treci peste întrebare sau refuză să răspunzi- Poți opta și pentru o asemenea alternativă, deși este foarte riscantă. Există posibilitatea de a irita interlocutorul și de a-l determina să fie subiectiv în procesul de alegere. Totuși, dacă simți că există un interes mult prea mari despre activitatea ta la fostul loc de muncă poți să aplici metoda fără probleme. Până la urmă, este o întrebare incomodă, care nu ar trebui să reprezinte un real interes pentru companie. A iniția un dialog despre așteptările salariale este una, iar a insista cu întrebări incomode din interese ascunse este cu totul altceva. 

Concluzii 

Discuțiile despre așteptările financiare sunt destul de frecvente în timpul interviurilor de angajare. Totuși, majoritatea angajatorilor profită de rolul pe care îl au și încearcă să afle informații cât mai detaliate despre salariul candidatului la fostul loc de muncă. Nu este deloc o strategie plăcută și nici care să genereze rezultate palpabile. Te vei simți mai mult ca sigur incomod, ceea ce nu va face altceva decât să-ți accentueze emoția resimțită. 

Totuși, există câteva lucruri pe care le poți lua în calcul pentru a trece cu ușurință peste momentul tensionant. Încearcă să eviți pe cât se poate un răspuns direct. Mizează pe importanța confidențialității sau oferă în cazul în care simți că este nevoie intervale orientative. Tratează totul cu sinceritate pentru că orice minciună spusă, chiar dacă pare că rezolvă problema, te va afecta pe viitor. Ai și varianta de a refuza întrebarea, o strategie destul de riscantă, mai ales dacă îți dorești foarte mult jobul. Însă, ține minte un lucru – un angajator interesat de abilitățile tale nu va încerca niciodată să-ți impună limite sau să insiste cu aspecte irelevante despre istoricul salarial. 

Alege inteligent și bucură-te de o carieră de succes!

Dacă nu ești mulțumit de salariu sau de beneficiile oferite de angajator, fă-ți cont pe MEDIjobs unde peste 2.100 de companii așteaptă să-ți prezinte cele mai bune oferte de angajare! 💙

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment