Când ar putea fi ridicate restricțiile în România. Alexandru Rafila a făcut anunțul mult așteptat

Când ar putea fi ridicate restricțiile în România. Alexandru Rafila a făcut anunțul mult așteptat

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat recent într-o conferință de presă când ar putea fi ridicate restricțiile în România. Mai mult, acesta a făcut precizări despre măsurile care ar putea fi luate în perioada următoare. Întrebat de data preconizată la care se vor ridica restricțiile acesta a afirmat că ”nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă termenul va fi cât mai rapid din momentul în care situaţia o va permite”.

Care sunt criteriile care vor determina ridicarea restricțiilor

Potrivit RoHealthReview, Ministrul Sănătății a declarat, luni, că decizia de renunțare la restricții și chiar de ridicare a stării de alertă, la un moment dat, va fi luată în funcție de doi indicatori importanți, unul dintre aceștia fiind numărul pacienților cu COVID internați în secțiile de terapie intensivă. Acesta a mai menționat că, față de țările care au ridicat deja retricțiile, România are o rată de vaccinare mai mică.

Citește și Medicul specialist, sursă de informare în afecțiunile post-Covid. Clinicile, lipsă de empatie și informații

În țările în care a fost ridicată cea mai mare parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Sunt țări care au un grad de acoperire mare vaccinală, dar, lucru care este important când se ia această decizie, a ridicării restricțiilor, este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și, într-adevăr, infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață și să reprezinte o infecție banală. Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, cu atât manifestările au fost mai reduse. În țările europene în care s-a decis renunțarea la restricții sunt puțini pacienți internați la terapie intensivă. Sunt câteva state europene care au decis ridicarea restricțiilor și datorită acoperirii de vaccinare, datorită modului cum funcționează sistemul de sănătate s-a ajuns la o situație care permite acest lucru. Ne pregătim categoric și noi pentru așa ceva, dar cu precauție încât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele” a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

Te-ar putea interesa și Medicii de familie, revoltați că vor elibera un nou document: adeverința de ieșire din izolare

Purtarea măștii va rămâne o recomandare, dar nu va fi obligatorie

Rafila a vorbit şi despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului și a adaugat că purtarea măştii sanitare de protecţie nu este o restricţie, ci o măsură de prevenţie.

Ridicarea stării de alertă va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie şi chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativităţii va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp vom recomanda utilizarea ei în continuare, fără să fie o obligaţie”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment