Proiect: Cabinetele de medicină de familie pot avea sedii secundare

Proiect: Cabinetele de medicină de familie pot avea sedii secundare

În Parlament a fost depusă o inițiativă legislativă prin care cabinetele de medicină de familie vor putea deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială. De asemenea, se elimină condiția impusă ca în acea localitate să nu mai fie un alt cabinet medical de specialitatea medicina de familie.

Proiectul modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, relatează Agerpres.

Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în alte unități administrativ-teritoriale, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază. Înființarea unui punct secundar de lucru într-o unitate administrativ-teritorială se realizează în conformitate cu prevederile legale și cu acordul autorităților administrației publice locale” arată inițiativa legislativă.

În legea în vigoare, deschiderea punctelor de lucru în altă unitate administrativ-teritorială este condiţionată de faptul ca în acea unitate să nu funcţioneze un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie.

Citește și Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru a testa pacienții în cabinete

Administrația publică locală poate acorda stimulente pentru funcționarea punctului secundar

De asemenea, proiectul prevede că autorităţile administraţiei publice locale pot acorda facilităţi şi stimulente aferente înfiinţării şi funcţionării punctului secundar de lucru, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare. Acestea pot încheia cu reprezentantul legal al punctului secundar de lucru un contract civil în care să se consemneze drepturile şi obligaţiile părţilor. 

În actualul context pandemic şi al necesarului de asistenţă medicală primară din ce în ce mai mare, dar, în acelaşi timp, de calitate, îndeosebi în mediul rural, se impune adaptarea legislaţiei la nevoile curente ale comunităţilor locale, prin crearea unei soluţii legislative care să încurajeze cabinetele de medicină de familie să deschidă puncte secundare şi în alte unităţi administrative în care există deja un cabinet medical, dacă autorităţile locale consideră că este oportun din punct de vedere al interesului social local. În contextul prevederilor legale actuale, în speţă art. 75 din Legea nr.95/2006, autorităţile publice locale sunt în imposibilitatea de a asigura cetăţenilor politici publice necesare respectării dreptului fundamental al omului la sănătate, prin accesul real şi de calitate la asistenţa medicală preventivă şi posibilitatea de a beneficia de îngrijire medicală, condiţie obligatorie pentru o bună calitate a vieţii“, precizează iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Te-ar putea interesa și Prof. dr. Daniel Coriu: În șase județe din România nu există niciun medic hematolog

Motivul pentru care a fost inițiat acest proiect

Potrivit inițiatorilor, proiectul reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemelor privind limitarea accesului cetăţenilor la asistenţa medicală primară. Aceștia susțin eliminarea condiţionării referitoare la înfiinţarea unui sediu secundar de cabinet de medicină de familie într-o altă unitate administrativ teritorială.

De multe ori, în unele unităţi administrativ-teritoriale, autorităţile publice locale au fost sesizate de insuficienta sau slaba calitate a serviciilor medicale generate de existenţa unui singur cabinet de medicină de familie, ce nu poate acoperi toate nevoile comunităţii. Dacă numărul de potenţiali asiguraţi nu este suficient de mare pentru a justifica deschiderea mai multor cabinete medicale de familie, dar este suficient pentru a deschide un sediu secundar, deschiderea acestui sediu secundar ar trebui să fie posibilă atunci când autorităţile locale decid acest lucru în considerarea interesului social local. Mai mult decât atât, este necesar ca autorităţile administraţiei publice locale să poată acorda facilităţi şi stimulente în vederea înfiinţării şi funcţionării punctului secundar de lucru, în conformitate cu dispoziţiile legale“, argumentează autorii proiectului.


Ei au mai transmis că, “în lipsa acestor posibilităţi, unii cetăţeni sunt nevoiţi, atunci când au probleme medicale, să se deplaseze la distanţe mari pentru a beneficia de asistenţa medicală primară“, și au atenționat că în mediul rural majoritatea asiguraţilor au o vârstă înaintată şi resurse financiare limitate. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment