Medicul specialist, sursă de informare în afecțiunile post-Covid. Clinicile, lipsă de empatie și informații

Medicul specialist, sursă de informare în afecțiunile post-Covid. Clinicile, lipsă de empatie și informații

Oboseala cronică este una dintre afecțiunile post-Covid19 întâlnită la majoritatea pacienților, însă puțini apelează la investigații specifice. În același timp, medicul specialist este o sursă de informare pentru majoritatea celor care au trecut prin boală. Pe de altă parte, angajații de la recepția clinicilor nu cunosc pachetele de investigații și nici nu dau dovadă de empatie în comunicarea cu potențialii clienți. 

Peste 57% din respondenții unui studiu au menționat că în continuare se confruntă cu oboseala cronică, în ciuda faptului că s-au vindecat de Covid19. În același timp, specialiștii care au analizat cercetarea atrag atenția că aceste efecte vor influența sănătatea fizică și mentală pe termen lung.

Studiul, efectuat în luna ianuarie a acestui an de Asociația din Grija pentru Client (în programul „Empatie sau indiferență?”), a cuprins un eșantion de 220 de pacienți care prezentau afecțiuni post-Covid19.

Printre problemele cu care acești pacienți au rămas după vindecare se numără și cele neurologice, căderea părului (36-37%). De asemenea, cel puțin una din cinci persoane chestionate au acuzat afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și dureri musculare. 

Citește și Medicii de familie, revoltați că vor elibera un nou document: adeverința de ieșire din izolare

„Alarmant este că, pe lângă sechelele fizice, peste 45% dintre persoane au recunoscută că au rămas cu probleme de anxietate, depresie, frică sau insomnii, însă doar 8%, mai exact 17 persoane au cerut consiliere psihologică sau își administrează un tratament în acest sens”, a explicat Cosmina Voichița Meseșan, coordonatoarea studiului. 

19% dintre respondenții acestui studiu au afirmat că medicul de familie le-a semnat o trimitere pentru o evaluare post-Covid19. 

În privința surselor de informare, medicul specialist este principalul izvor de sfaturi și explicații: unul din patru pacienți au menționat că se bazează pe acesta. Rețelele de socializare reprezintă, de asemenea, o importantă sursă de informare pentru peste 60% dintre respondenții chestionarului.

Mai puțin de jumătate dintre pacienții chestionați (aproape 40%) au menționat că nu au efectuat nicio investigație, în ciuda faptului că prezintă una sau mai multe simptome după ce au trecut prin boală. Iar numărul celor care au optat pentru o evaluare completă este scăzut, de 29%. Majoritatea celor care au efectuat investigațiile au ales o clinică privată. 

Ce pachete oferă clinicile pentru evaluarea post-Covid19

Cercetarea celor de la Asociația din Grija pentru Client a vizat și plaja pachetelor de evaluare post-Covid pe care clinicile le au disponibile pentru pacienți. De asemenea, a fost evaluat și modul în care personalul de la recepție sau cel din call center al clinicilor private pot da dovadă de empatie și comunicare corespunzătoare, astfel încât să poată și informa și consilia doritorii. Aici a fost folosită metoda „mystery shopping” sau cea a pacientului anonim. 

Concluziile sunt că doar 18% din reprezentanții clinicilor supuse testului au oferit încredere și suficiente informații pentru a convinge potențialul pacient să efectueze o programare. Mai mult de jumătate dintre reprezentanți nici nu știau de existența acestor servicii sau pachete, deși erau listate și pe site-ul clinicii respective. 

Iar în jumătate dintre cazuri, pacientul nu a fost întâmpinat, atunci când a solciitat informații prin telefon, de o voce caldă, prietenoasă și empatică. 

Te-ar putea interesa și Autoritățile schimbă regulile de carantină și actualizează definițiile de caz pentru COVID-19

„O bună comunicare este esențială într-un act medical de calitate și orice clinică de stat sau privată ar trebui: să conștientizeze necesitatea măsurării percepției și gradului de mulțumire la recepție, să investească în programe de training de comunicare empatică pentru întreg personalul”, a mai spus Cosmina Meseșan. 

Pe de altă parte, faptul că astfel de investigații nu sunt decontate în totalitate de casele de sănătate împiedică oamenii să apeleze imediat la medicul specialist. Pachetele de bază cuprind o serie de analize de sânge, iar prețul pornește de la 130 lei, arată studiul (o parte sunt decontate de CNAS). Investigațiile complexe, care includ și analize neurologice sau ședințe de consiliere psihologică depășesc suma de 2.000 lei și nu sunt decontate. 

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment