Medicii de familie, revoltați că vor elibera un nou document: adeverința de ieșire din izolare

Medicii de familie, revoltați că vor elibera un nou document: adeverința de ieșire din izolare

Medicii de familie vor fi nevoiți ca, începând din luna februarie, să elibereze pacienților adeverințele medicale dacă au ieșit din izolare. Documentul le va folosi acestora la întoarcerea la serviciu. Asta înseamnă un nou document pe care medicii de familie îl vor avea în atribuțiile din cabinet.

Această prevedere a fost inclusă în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă în România. Potrivit documentului, care deja a fost publicat în Monitorul Oficial (deci produce efecte), angajatorul este cel care solicită adeverința de ieșire din izolare.  

„Organizarea activității la locul de muncă se va realiza cu respectarea prevederilor legale emise de autoritățile competente în ceea ce privește prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 și pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, ținând cont și de gradul de vaccinare a angajaților de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și de numărul de angajați care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie”, se arată în Hotărârea de Guvern. 

Citește și Proiect: Cabinetele de medicină de familie pot avea sedii secundare

Cu privire la această modificare s-a exprimat și medicul de familie Raluca Zoițanu, pe pagina sa de Facebook. Aceasta a subliniat că aceste adeverințe nu sunt decontate prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci se plătesc și este eliberată o chitanță pentru ele. 

„Nervii mei şi ai echipei mele de la cabinet au totuşi nişte limite. Câtă prostie a legiuitorului. Incredibil! Nu era suficient că majoritatea şcolilor şi liceelor pur şi simplu nu înţeleg că nu este nevoie de aviz epidemiologic la revenirea la ore după absențe din cauza covid sau carantinei, şi nici de scutire/adeverință pentru motivarea absențelor de la medicul de familie, din moment ce elevul are raportul medical, decizia/fişa de izolare, decizia de carantină venite pe mail din Corona forms. Acum şi angajatorii vor cere aceste adeverințe introduse ieri prin HG!!!”, a scris medicul în social media. 

Raluca Zoițanu este, de asemenea, și preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment