Ministerul Sănătății redistribuie fonduri pentru a putea plăti personalul din centrele de vaccinare

Ministerul Sănătății redistribuie fonduri pentru a putea plăti personalul din centrele de vaccinare

Mare parte din personalul implicat în campania de vaccinare nu a mai beneficiat de plată încă din luna mai. Pe fondul acestor tensiuni, Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a susținut o conferință de presă în care a precizat că încă de la începutul lunii iunie și până la finalul lui august, instituția pe care o conduce a făcut mai multe transferuri între diferite programe de sănătate, “pentru a putea asigura sume necesare nevoilor acute ale pacienților”.

Citește și Ministrul Sănătății a adoptat noile măsuri pentru asigurarea disponibilității medicamentelor

“Vorbim de vaccinarea copiilor, de bolnavii HIV-SIDA și de tratamentele urgente. Am făcut modificare pentru trimestrializare, pentru a putea plăti centrele de vaccinare. Practic, am mutat banii din trimestrul patru și trimestrul trei, în primele două trimestre, pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli. Am transferat bani de la acțiunile prioritare, acele programe pentru pacienții critici, pentru a putea plăti vaccinul BCG, pentru vaccinarea nou-născuților, la început de iulie, aproximativ trei milioane de lei. Tot de la acțiuni prioritare au fost transferați bani pentru a plăti vaccinul prin programe naționale de vaccinare – pneumococic și ROR – aproximativ șapte milioane de lei, în 12 iulie. Am transferat bani de la alte programe și de la plata cardurilor de sănătate pentru tratamentul urgent al unor pacienți, în total trei milioane de lei. Am transferat credite de angajament de la materiale sanitare pentru a asigura încheierea contractului pentru achiziția de vaccin tetravalent – nouă milioane de lei, dar și pentru a asigura încheierea contractelor privind tratamentul pacienților HIV-SIDA și al celor cu boli hematologice – 46 de milioane de lei”, a transmis Ministrul Sănătății pentru Agerpres.

Premierul Florin Cîţu a respins afirmaţiile potrivit cărora Guvernul nu a mai dat bani Ministerului Sănătăţii pentru plata personalului din centrele de vaccinare din luna mai, menţionând că MS are un buget şi, dacă va fi nevoie, la rectificare va primi bani suplimentari. Potrivit Agerpres, acesta a mai specificat că la Ministerul Sănătăţii au rămas distribuiți 480 de milioane de lei, bani ce puteau fi folosiţi, conform Legii bugetului de stat, pentru acoperirea cheltuielilor legate de vaccinare.

Ministrul Sănătății a răspuns acestei declarații pe una dintre rețelele sociale și a explicat că instituția pe care o conduce “a apelat chiar şi la aceşti bani, în luna august. Ministerul Sănătăţii a transmis unităţilor care beneficiau de sume mai mari o adresă prin care se solicita disponibilizarea banilor necheltuiţi, dar spitalele au răspuns că nu au sume de disponibilizat.”

Te-ar putea interesa și Solidaritatea Sanitară cere ministrului Sănătății recunoașterea eforturilor salariaților în lupta anti-Covid

Ioana Mihăilă a mai subliniat că i-a transmis premierului că pentru personalul implicat în procesul de vaccinare este nevoie de suplimentare, „având în vedere că în Legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit” cu această destinaţie. De asemenea, acuză guvernarea că „ştia” că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri „era la fundul sacului”. Potrivit Ioanei Mihăilă, în acest moment secţiile de terapie intensivă au momentan finanţare pentru a funcţiona zilele următoare.

Întrebată de situația organizatorică din secțiile ATI, Ioana Mihăilă, a declarat că deja au fost suplimentate paturile de Terapie Intensivă, pentru pacienţii cu COVID-19, în Capitală şi a explicat că majoritatea spitalelor au circuite pentru pacienţii infectați cu SARS CoV 2 şi pentru cei cu alte patologii.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment