Peste 90% din angajații serviciilor de ambulanțe vor să fie în subordinea Ministerului Sănătății, nu MAI

Peste 90% din angajații serviciilor de ambulanțe vor să fie în subordinea Ministerului Sănătății, nu MAI

Peste 90% din angajații structurilor de ambulanță au spus că vor ca serviciile să fie în subordinea Ministerului Sănătății, nu a Ministerului de Interne. Aceștia și-au exprimat dorința în cadrul unui referendum organizat de Federația Națională Sindicală Ambulanța din România, la care au participat 7.924 de angajați. Dintre aceștia, 7.833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătății. Informațiile au fost prezentate chiar de Ministerul Sănătății, în cadrul unui comunicat de presă. 

Sondajul a fost organizat în condițiile în care, la finele lunii aprilie, Ministerul de Interne a publicat în transparență decizională un proiect de lege prin care este reorganizată instituția. Potrivit documentului, asistența medicală de urgență ar fi coordonată de Departamentul pentru Situații de Urgență (din cadrul MAI), condus de Raed Arafat. La acel moment, Alexandru Rafila a subliniat că Ministerul Sănătății nu a fost consultat sub nicio formă cu privire la proiect. 

Citește și C.E. propune măsuri pentru întâmpinarea unui nou val pandemic. Sfaturi pentru spitale și autorități

Rafila, întâlnire cu reprezentanții serviciilor de ambulanțe

La începutul lunii mai, ministrul Alexandru Rafila a avut o întâlnire cu reprezentanți ai sindicatelor de pe ambulanțe, unde a fost discutată situația medicinei de urgență din România, cu accent asupra rolului pe care în au serviciile județene de ambulanță și cel din regiunea București-Ilfov. Tot atunci, a fost prezentat rezultatul sondajului menționat mai sus. 

„Ținând cont de faptul că peste 90% din intervențiile medicale de urgență prespitalicești la nivel național sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri, ministrul Sănătății a argumentat necesitatea unei schimbări de abordare, fiind nevoie de angajarea unui mai mare număr de medici de urgență în serviciile de ambulanță. În acest fel vor putea fi acordate mai ușor populației servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor va fi redusă”, informează Ministerul Sănătății. 

Salarizarea personalului ar putea fi revizuită

Conducerea Ministerului Sănătății a subliniat că va iniția demersurile pentru a fi revizuit nivelul de salarizare din serviciile publice de ambulanță, în sensul „corectării salariilor” pentru funcțiile de asistent medical, operator – registrator de urgență și a funcțiilor asimilate. 

De asemenea, instituția va analiza posiblitatea stabilirii unor procente de spor pentru condiții de muncă deosebit de periculoase pentru personalul serviciilor publice de ambulanță. 

Te-ar putea interesa și Măsuri pentru act medical de calitate: medici și manageri de spitale, evaluați după reclamațiile pacienților

Noi ambulanțe vor fi cumpărate

La aceeași întâlnire, Alexandru Rafila a subliniat că e nevoie de menținere a unei baze tehnice moderne în serviciile de ambulanță. De aceea, Ministerul va întreprinde pași administrativi necesari „pentru semnarea contractului subsecvent pentru anul 2022 a achiziției de ambulanțe din contractul-cadru multianual contractat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU)”. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment