România va avea două avioane-ambulanță pentru transportul pacienților cu probleme grave

România va avea două avioane-ambulanță pentru transportul pacienților cu probleme grave

Contractul de achiziție a două avioane-ambulanță a fost semnat, vineri dimineață, la sediul MAI, în cadrul proiectului Air Ambulance, finanțat din fonduri europene nerambursabile.

„Vorbim despre aeronave multifuncționale de care Inspectoratul General de Aviație are nevoie, mai ales că trecem printr-o perioadă plină de provocări în care numărul de intervenții a crescut semnificativ, dar și complexitatea acestora s-a diversificat foarte mult în context pandemic. Dotarea cu tehnică de zbor modernă și performantă reprezintă un obiectiv asumat la nivelul MAI pentru că siguranța și integritatea cetățenilor este prioritară. În acest moment gradul actual de încadrare cu mijloace tehnice pentru transport pe distanţe medii şi lungi se situează la doar 25% din necesar, însă după recepţia celor două aeronave vom putea vorbi de o dublare a capacităţii, care se traduce prin salvarea de vieţi omeneşti. Astfel, vor fi salvate și mai multe vieți omenești, câștigându-se în eficiență prin reducerea timpului de răspuns în cazul intervențiilor de urgență”, a declarat cu această ocazie ministrul de interne Lucian Bode.

Citește și: Ce măsuri prevede pentru sănătate noul program de guvernare

Potrivit declarațiilor sale, în anii următori, multe dintre elicopterele vechi din IGAv vor ieşi din serviciu, unele fiind foarte vechi, de 30-48 de ani.

„La acest moment ajungem la faza în care mai achiziţionăm două avioane noi folosind fondurile europene. Raza de acţiune va fi una medie, care va acoperi oricum tot teritoriul european şi ne aşteptăm ca aceste avioane să înceapă să intre în dotare către sfârşitul anului 2022. În ultima perioadă, au intrat în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie a MAI şase elicoptere uşoare, iar recent fost semnat acordul cadru pentru cele 12 elicoptere medii-grele, din care şase sunt contractate, urmând a fi livrate în a doua parte a anului 2023”, a spus Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență.

Beneficiile avioanelor-ambulanță

Cele două aeronave sunt echipate medical, dotate cu aparatură și dispozitive medicale capabile să asigure suportul pentru pacienții în stare critică, care necesită transferul în străinătate. Acestea dispun inclusiv de incubator care permite transportul unui nou născut prematur.

De asemenea, avioanele mai dispun și de aparatură menită să acționeze ca un plămân artificial, destinată pacienților care nu pot respira singuri.

Aeronavele vor intra în dotarea inspectoratului General al Aviației (IGAv) până la sfârșitul anului 2022, iar datorită faptului că au o autonomie de zbor de circa 3.500 de kilometri, acestea vor putea ajunge în orice țară din Europa.

Costul celor două avioane-ambulanță ajunge la 150 de milioane de lei, dintre care 126 de milioane vor proveni din fonduri europene nerambursabile.

Aeronavele sunt de tip Learjet 75 și vor permite transportul a doi, până la trei pacienţi de terapie intensivă împreună cu echipa medicală.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment